ForumAilem
  SohbetYaz

Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05 - 05 - 2025, 07:10   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Dert sende derman bende! Dijital psikoloji terapistinin resmen hizmete girmesi için onay bekleniyor


Ruhsal sorunlarda terapi yöntemini kullanarak psikologlara yardımcı olacak yapay zekâ robotlarının resmen kullanılması için çalışmalar hızlandı. ABD'deki Dartmouth Kolej'in araştırmacıları, Therabot adlı yapay zekâlı dijital psikolog uygulaması geliştirdi. Therabot'un güvenilir psikolojik terapi sunacağı belirtildi. Ekipten Nick Jacobson'a göre, Therabot bu alandaki eleman eksikliğini gidererek hastaların dertlerini dinleyecek, tedaviye yardımcı olacak

Tıp sıcak bakıyor

Therabot'un kaygı, depresyon, yeme bozukluğu gibi psikolojik sorunları bulunanlara yardım etmede etkili olduğunu gösteren bir çalışma da yayınlandı. Uygulamanın sonuçlarını konvansiyonel tedavilerle karşılaştırmak için yeni bir deneme planlanıyor. Tıbbi kuruluşların da bu tür yeniliklere açık olduğu belirtiliyor. Therabot'un resmen kullanılabilmesi için FDA'nın (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) onayı gerekiyor. FDA'nın konuyasıcak baktığı bildiriliyor.



Savunanlar

? Yapay zekâ destekli zihinsel sağlık platformu Earkick'in CEO'su Herbert Bay: "Bizim dijital terapist Panda üzerinde de çalışmalar sürüyor. Panda duygusal kriz sinyallerini tespit edip yardım uyarıları gönderiyor. Yapay zekâ şimdilik günlük ruh sağlığı desteği için daha uygun. Terapistinizi gece yarısı arayamazsınız ama terapist sohbet robotuna her an ulaşabilirsiniz."

? Darren adlı kullanıcı: "Özel olarak ruh sağlığı için tasarlanmamış olsa da ChatGPT'nin travmatik stres bozukluğunu yönetmede faydalı olduğunu düşünüyorum. Kaygı bozukluğu olanlara tavsiye ederim."

Karşıt görüşler

? Amerikan Psikoloji Derneği'nden Vaile Wright: "Dijital psikologlar genç kullanıcılar açısından zararlı olabilir. Çünkü birçok dijital uygulama, zihinsel sağlığı iyileştirmekten ziyade kazanç için tasarlanmış. Bu uygulamalar insanlara duymak istediklerini söyleyerek ilgiyi canlı tutuyor; ancak genç kullanıcılar, çoğu zaman manipüle edildiklerini fark edemiyor."

? Amerikan Psikiyatri Birliği'nden Darlene King: "Yapay zekânın ruh sağlığı sorunlarını çözme potansiyeli var. Ancak gerçek faydaları ve riskleri belirlemek için daha fazla test edilmeli."


Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık