ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Haziran.2015, 12:45   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

RFID (Radyo Frekansları ile Tanımlama) Nedir?


RFID (Radyo Frekansları ile Tanımlama) Nedir?


RFID nedir?

RFID teknolojisi, canlı ve cansız varlıkların üzerlerinde bulunan etikeler vasıtasıyla radyo dalgaları ile tanımlanmasını sağlayan ve veri iletimini klavuzsuz (kablosuz) olarak gerçekleştiren bir teknolojidir. Bununla beraber tek ve basit bir teknoloji değildir. RFID teknolojisi etiketlerden, okuyuculardan, bilgisayar ağlarından, veritabanı ve özel yazılımlardan meydana gelmektedir.

Tarihçesi:

RFID yeni bir teknoloji olarak bilinmesine rağmen, gerçekte barkod sistemlerinden daha eski bir teknolojidir. RFID’’in ilk olarak 1948’’de bahsi geçmiştir. 1950’’de ilk çıkan örnekleri kuramsal bazda kalmıştır. Daha sonra 1960’’larda ilk reel örneği üretilmiştir. Bu örnek Elektronik Makale Gözetimi teknolojisi ile oluşturulan Ticarette Anti – Hırsızlık sistemidir. 1970’’lerde akademik olarak incelenen bu sistem aynı zamanlarda hayvanları etiketlemek için de kullanılmıştır. 1980’’lerde ücretli yollarda (otabanlar vb.) kullanılarak günlük hayata kullanımı sağlanmıştır. Türkiye’de uygulanan OGS (otamatik geçiş sistemi) ve HGS (Hızlı geçiş sistemi) gibi sistemlerde RFID teknolojisi kullanılmaktadır.

RFID ve Barkod Sistemleri:

RFID ve barkod sistemlerinin yaptığı şey, temelde aynıdır. İki teknoloji de ürünü tanımlamak için kullanılır. RFID ile barkod kıyaslanacak olursa, barkod sisteminin ürünü tanıması için görmesi, yani okuyucu ile yakın bir mesafede olması gerekir. RFID’’de etiketi okumak için okuyucunun etiketi görmesi gerekmez ve metrelerce uzaktan etiket okunabilir. Diğer bir unsur olarak barkod sisteminde, aynı anda tek ürün okunabilirken, RFID’’de aynı anda yüzlerce ürün okunabilir. Ayrıca barkod sistemi aynı kalemdeki ürün grubunda aynı ve kısıtlı bilgiler içerirken, RFID’’de her ürün farklı bir numaraya sahip olup daha ayrıntılı bilgi içerebilmektedir.

RFID Kullanım Alanları:

RFID kullanım alanları, insanların hayal gücü ile sınırlıdır. En yaygın uygulamalar ise; tahsilât sistemleri (faturalama gibi), havaalanı güvenlik ve bagaj otomasyonu, lojistik alanında,geçiş kontrol sistemleri, üretim takibi, hastanelerde hastaların kimliklerinin tanımlanması ve yeni doğan çocuklara takılan tanımlayıcı bilekliklerde ,otopark otomasyonu ve varlık takibidir. Son zamanlarda şirketler RFID’’yi daha çok tedarik zincirlerini takip etmek gibi süreçlerde kullanmaktadır.

RFID Sistem Bileşenleri:

RFID, bir okuyucu ve bir etiketten meydana gelen otomatik bir tanıma sistemidir. Etiketin içinde bir mikroçip ve mikroçipi saran bir anten bulunmaktadır. Okuyucu ile etiket arasında elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla iletişim kurulmaktadır. Okuyucunun yaydığı elektromanyetik dalgalar bir enerji olarak mikroçiple buluşup onu harekete geçirmekte ve etiketten okuyucuya veri transferi yapılmaktadır. RFID sistemlerinde etiket ve okuyucu iletişimi belli bir mesafede, herhangi bir temas olmadan ve kablosuz olarak gerçekleşmektedir. Bir RFID okuyucu radyo dalgaları vasıtasıyla aynı anda birden fazla etiketle haberleşebilmektedir.

RFID Etiket Türleri:

RFID etiketleri aktif ve pasif olmak üzere iki grupta incelemek mümkündür. Aktif etiketleri besleyen bir destek ünitesi mevcut olmasına rağmen pasif etiketler için bu durum söz konusu değildir. Pasif etiketler kendi enerjilerini menziline girdikleri okuyuculardan alırlar, pasif etiket okuyucudan gelen sinyalin bir kısmını dairesel olarak sarılı durumda olan anteni ile elektromanyetik İndüksiyon yaparak üretir. Türkiye’deki otoyol ve köprü geçişlerinden; OGS sisteminde aktif etiket kullanılıyordu maliyet fazla idi, HGS sisteminde ise pasif etiket kullanılıyor, pasif etiketin maliyeti çok az olduğu için kullanımı daha hızlı yaygınlaşmıştır.

RFID Sistemi Nasıl Çalışır:

RFID okuyucu sinyalini bir açısal yada dairesel anten vasıtasıyla gönderir. Pasif etiketler bu sinyali alırlar. Kendilerini çalıştırırlar. Kendi kimlik bilgilerini modüle ederek okuyucuya geri gönderirler. Okuyucu öncelikle gelen sinyali çözer ve etiketin kimlik bilgisini bağlı bulunduğu bilgisayarın uygulamasına gönderir. Alınan bu bilgi birçok işlemde kullanılmak üzere veritabanında saklanır.

RFID Yaygınlaşmama Nedenleri:

Bütün bu avantajlarına rağmen RFID’nin bir barkod sistemi kadar yaygınlaşamamasının bazı sebepleri vardır. Bunlar dezavantajlarına rağmen geçmişten günümüze süregelen diğer sistemler (barkod sistemleri vb.), sonraları yapılan ar-ge çalışmalarıyla düzeltilmiş olsa da ilk zamanlar mahremiyet ve güvenlik açısından oluşturduğu açıklar ve maliyet ile kullanım zorluğu sebebiyle tutunamama olarak sıralanabilir.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Php - Radyo Scripti - Admin Paneli + Seo aSpeNDos Programlama Dilleri 9 05.Mayıs.2019 12:20