ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Like Tree1Beğeni
  • 1 Post By Sena

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 - 09 - 2023, 16:24   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Adana Yöresel Peynirli Sıkma Tarifi




Adana'ya geldiğinizde simit ve kebaptan sonra rastlayabileceğiniz bir yiyecektir Sıkma. Geleneksel, ince gözleme tadında, peynir ve yufka ekmeğin birleştiği bir lezzet. Hemen hemen herkesin sevdiği klasik bir lezzet olan sıkma, sadece köy sofralarında değil, piknikte ve çay sofralarında da yerini alır.
Eliniz biraz una oklavaya alışıksa sıkmayı kolaylıkla yapabilirsiniz.

Yumuşacık ici Peynirli Sıkma lezzet bombasını denemeye ne dersiniz?


MALZEMELER

Hamuru İçin:
Yaklaşık 400-450 gr. un (un cinsine göre değişebilir)
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Üzerine Sürmek İçin:
125 gr. iyi cins Tereyağ (Pınar veya Sütaş)
İçi İçin:
400 gr. köy peyniri
1 demet yeşil soğan (300 gr.)
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı veya sıvı yağ
1-2 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı acı veya tatlı kırmızı pul biber
1/2 demet maydanoz

YAPILIŞI
Unu hamur karıştırma kabına eleyin. 1 kase kadarını ayırın.
Ortasını çukurlaştırıp yoğurt, zeytinyağ, tuz, kabartma tozu ve suyu döküp önce sıvı olanları elinizle birbirine karıştırın. Çevresindeki undan da azar azar alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Ayırdığınız undan da gerektiği kadar ekleme yapın. Olursa fazla olan unu hamuru açmak için kullanın.
Elde ettiğiniz hamuru istediğiniz büyüklüğe bağlı olarak 20-25 adet bezeye ayırıp top haline getirin. Üzerini temiz bir bezle kapatıp hamuru 20-30 dk. dinlendirin.
Hamur dinlenirken peynirli içi hazırlayın.
Dinlenen hamur toplarından her birini 25-30 cm. çapında açın. Ocakta, orta ateşte ve kuru teflon tavada hamuru pişirin (Köyde açık havada sac üzerinde pişen sıkma şehirdeki mutfaklara uyum sağlayarak teflon tavalarda pişiriliyor).
Pişen hamurun üzerine biraz tereyağ sürün ve uzun şerit halinde peynirli içi yerleştirin. Dürüm sarar gibi sarın. Bir tabağa yerleştirin. Bütün hamurlar bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Pişen sıkmaların üzerini bir havlu ile kapatın, kurumasın. Gerekirse bir kapak da kapatabilirsiniz.
*Sıkmalar sıcakken üzerini kapatmayın, hamurlaşabilir. Burada verilen ölçülerle yaptığınız büyüklüğe bağlı olarak yaklaşık 25-27 adet sıkma elde edersiniz.

Peynirli İç Yapılışı:
Peyniri küçük küçük doğrayın; fazla tuzu varsa suya ıslayıp gitmesini sağlayın. İyice süzün.
Yeşil soğanları küçük doğrayıp sıvı yağ veya zeytinyağında kavurun. Ocaktan alın.
Peyniri iyice çatalla ezin ve soğanlara ekleyin.
Karabiber, kırmızı biber ve ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırıp pişen hamurların içinde kullanın.

Afiyet olsun..


aSpeNDos bunu beğendi
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Adana Yöresel Analı Kızlı Çorbası Tarifi Sena Yöresel Yemekler 0 17 - 09 - 2023 16:05
Adana Kan Merkezi hergele Sağlık Kuruluşları 0 12 - 06 - 2016 23:01
İç Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri Nelerdir? Alya İç Anadolu Bölgesi 0 16 - 09 - 2015 16:38
Peynirli Sebze Çorbası Tarifi Ezqi Çorbalar 0 24 - 06 - 2015 17:18
Akdeniz Bölgesinin Yöresel Kıyafetleri Hakkında aSpeNDos Akdeniz Bölgesi 0 20 - 06 - 2015 12:15