17 - 09 - 2023, 16:24 | #1 (permalink) |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
|
Adana Yöresel Peynirli Sıkma Tarifi
Adana'ya geldiğinizde simit ve kebaptan sonra rastlayabileceğiniz bir yiyecektir Sıkma. Geleneksel, ince gözleme tadında, peynir ve yufka ekmeğin birleştiği bir lezzet. Hemen hemen herkesin sevdiği klasik bir lezzet olan sıkma, sadece köy sofralarında değil, piknikte ve çay sofralarında da yerini alır. Eliniz biraz una oklavaya alışıksa sıkmayı kolaylıkla yapabilirsiniz. Yumuşacık ici Peynirli Sıkma lezzet bombasını denemeye ne dersiniz? MALZEMELER Hamuru İçin: Yaklaşık 400-450 gr. un (un cinsine göre değişebilir) 2 yemek kaşığı yoğurt 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı su 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 çay kaşığı tuz Üzerine Sürmek İçin: 125 gr. iyi cins Tereyağ (Pınar veya Sütaş) İçi İçin: 400 gr. köy peyniri 1 demet yeşil soğan (300 gr.) 2-3 yemek kaşığı zeytin yağı veya sıvı yağ 1-2 çay kaşığı karabiber 2 tatlı kaşığı acı veya tatlı kırmızı pul biber 1/2 demet maydanoz YAPILIŞI Unu hamur karıştırma kabına eleyin. 1 kase kadarını ayırın. Ortasını çukurlaştırıp yoğurt, zeytinyağ, tuz, kabartma tozu ve suyu döküp önce sıvı olanları elinizle birbirine karıştırın. Çevresindeki undan da azar azar alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Ayırdığınız undan da gerektiği kadar ekleme yapın. Olursa fazla olan unu hamuru açmak için kullanın. Elde ettiğiniz hamuru istediğiniz büyüklüğe bağlı olarak 20-25 adet bezeye ayırıp top haline getirin. Üzerini temiz bir bezle kapatıp hamuru 20-30 dk. dinlendirin. Hamur dinlenirken peynirli içi hazırlayın. Dinlenen hamur toplarından her birini 25-30 cm. çapında açın. Ocakta, orta ateşte ve kuru teflon tavada hamuru pişirin (Köyde açık havada sac üzerinde pişen sıkma şehirdeki mutfaklara uyum sağlayarak teflon tavalarda pişiriliyor). Pişen hamurun üzerine biraz tereyağ sürün ve uzun şerit halinde peynirli içi yerleştirin. Dürüm sarar gibi sarın. Bir tabağa yerleştirin. Bütün hamurlar bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Pişen sıkmaların üzerini bir havlu ile kapatın, kurumasın. Gerekirse bir kapak da kapatabilirsiniz. *Sıkmalar sıcakken üzerini kapatmayın, hamurlaşabilir. Burada verilen ölçülerle yaptığınız büyüklüğe bağlı olarak yaklaşık 25-27 adet sıkma elde edersiniz. Peynirli İç Yapılışı: Peyniri küçük küçük doğrayın; fazla tuzu varsa suya ıslayıp gitmesini sağlayın. İyice süzün. Yeşil soğanları küçük doğrayıp sıvı yağ veya zeytinyağında kavurun. Ocaktan alın. Peyniri iyice çatalla ezin ve soğanlara ekleyin. Karabiber, kırmızı biber ve ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırıp pişen hamurların içinde kullanın. Afiyet olsun.. |
|
|
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Adana Yöresel Analı Kızlı Çorbası Tarifi | Sena | Yöresel Yemekler | 0 | 17 - 09 - 2023 16:05 |
Adana Kan Merkezi | hergele | Sağlık Kuruluşları | 0 | 12 - 06 - 2016 23:01 |
İç Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri Nelerdir? | Alya | İç Anadolu Bölgesi | 0 | 16 - 09 - 2015 16:38 |
Peynirli Sebze Çorbası Tarifi | Ezqi | Çorbalar | 0 | 24 - 06 - 2015 17:18 |
Akdeniz Bölgesinin Yöresel Kıyafetleri Hakkında | aSpeNDos | Akdeniz Bölgesi | 0 | 20 - 06 - 2015 12:15 |