ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11.Eylül.2015, 00:54   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Wystan Hung Auden Kimdir


Bir doktorun oğlu olarak 21 Şubat’ta York’ta doğan ancak çocukluğunun ilk yıllarını Birmingham’da geçiren Wystan Hung Auden, 1925 yılında Avrupa yolculuğuna çıktı.

Ülkesine döndükten sonra Oxford Üniversitesi’ne girerek edebiyat öğrenimi görmeye başladı. Öğrencilik yıllarında şiirle ilgilenmeye başladı.

Lirik şiirlerini topladığı Poems adlı ilk kitabını 1930 yılında yayınladı.

1930’da Helensburg’da öğretmenliğe başlayan Auden, iki yıl sonra Colwall’a yerleşti.

Bir dönem sadece Avrupa’yı değil bütün dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden ve yükselen faşizmden etkilenen yazar komünizme sempati duymaya başladı.

O yıllara kadar politika ile şiir arasındaki yaptığı ayrıma son vererek aralarında Cecil Day-Levis’in de bulunduğu edebiyatçılarla birlikte Pylon Şairleri adlı grubu kurdu.

Sonradan bu grup şairin adıyla; Auden Group olarak anılmaya başladı.

1930’lu yılların başında yayınlamaya başladığı şiirleriyle İngiltere’deki toplumsal gelişmelerde ortaya çıkan aksaklıkları eleştiren yazar, yeni bir toplumsal düzenin kurulmasını istiyordu.

Bunu yaparken Karl Marx ile Sigmund Freud’un düşüncelerini klavuz olak kullanan şair, dilde hem konuşulan dili kullanıyor hem de teknik kelimelere başvurarak kendisinden sonra gelen lirik yazarların etkilendiği lakonik bir dil geliştirdi.

Konuşmacılar ile Bak Yabancı adlı kitapları Auden’in bu dönem kullandığı dile iyi birer örnek teşkil ediyordu. 1933’de arkadaşı Christopher Isherwood ile birlikte Ölüm Dansı adlı tiyatro oyununu yazdı.

Belirgin biçimde Bertolt Brecht’in etkisinde kaldığı anlaşılan ve günlük olayların efsaneleştirildiği bu oyunda Avrupa burjavazisinin içinde bulunduğu durumu anlatıyordu.

Wystan Hugh Auden, 1935 yılında İngiliz pasaportu almak isteyen Thomas Mann’in kızı Erika Mann ile dünyaevine girdi.

Aynı yıl uzun zamandır Isherwood’a birlikte üzerinde çalıştığı Tenin Altındaki Köpek veya Francis Nerede aldı çalışmasını tamamladı.

Dışavurumcu dramlardan oluşan ve politik yönelimi olan bu yapıt tıpkı onu izleyen F6’ya Tırmanış ve Sınırda adlı kitaplarında olduğu gibi naturalizmin reddedilişi niteliğini taşıyordu.

Auden ve Isherwoor yapıtlarında epik tiyatrodan özellikler almanın yanı sıra radyo, varyete ve gazetelerde kullanılan dilden öğeleri de entegre ettiler.

Ne varki bu kadar çaba sonuç vermedi ve her iki yazar da yaşadığı dönemde halk tarafından anlaşılamadı.

1930’lu yılların sonunda patlak veren İspanya İç Savaşı sırasında Cumhuriyetçiler’in yanında yer alan şair, bir radyo programında edindiği deneyimleri ve başından geçen olayları İspanya adlı kitabında topladı.

1938’de yakın dostu Isherwood ile birlikte Çin’e gitti. Burada Çin-Japon savaşına tanıklık etti.

Her iki yazar bu savaşları anlatan Bir Savaşa Yolculuk adlı politik seyahatnamelerini yayınladı.

Bir yıl sonra da Amerika Birleşik Devletleri’ne göç ettiler. Auden, New York’a yerleşerek çeşitli üniversitelerde doçentlik yapmaya başladı.

1940’da yayınlanan Bir Başka Zaman adlı eserinde ilk kez şiirin politik etkisinden şüpheye düştüğü görülmektedir. Bunu izleyen yıllarda şairin komünizme sırt çevirerek Hıristiyanlığa yönelmiştir.

30’lı yıllarda kaleme aldığı şiirlerini tekrar gözden geçiren yazar bazı şiirlerinin iki yüzlü olduğunu ifade etmiştir. 1947’den sonraki yılların Auden için korku yılları olduğunu söylemek mümkündür.

Danimarkalı yazar Sören Kierkegaard ve Alman teolog Reinhold Niebuhr ile yaptığı görüşmelerden sonra Auden’in şiirlerinde daha felsefi olan bir konu değişikliği gözlenmektedir.

Bu anlayışın ilk örneğini de 1941 yılında yayınlanan Yeni Yıl Mektupları adlı kitabı oluşturmaktadır.

Modern insanın korkularını ve yanlızlığını ele aldığı Korku Çağı adlı yapıtı, Auden’in İkinci Dünya Savaşı sonrası yazdığı en önemli eserleri arasında kabul edilmektedir.

Aynı cümlede aynı seslerin tekrarlanmasına dayanan ve Carmen kafiyesiyle araya sokulmuş düzyazılardan oluşmaktadır.

1946’da Amerikan vatandaşlığına geçen Auden, Benjamin Britten, Hans Werner Henze ve Igar Stravinki gibi bestecilere librettolar yazmıştır.

1956’da Oxford Üniversitesi’ne lirik profesörü olarak atanan yazar iki yıl sonra Avusturya’nın Kirchstetten bölgesine yerleşti ve 28 Eylül 1973’de yaşamını yitirdi.

Wystan Hung Auden Eserleri

Şiirler: Bir Başka Zaman (Another Time,1940), Çifte Adam (The Double Man 1941), Yeni Yıl Mektubu (New Year Letter 1941), Şimdilik (For the Time Being 1944), Achilleus’un Kalkanı (The Shield of Achillis 1955), Clio’ya Saygı (Homage to Clio, 1960), Ev Üstüne (About the House, 1965), Duvarsız Kent (City Without Walls, 1969)

Deneme: Azgın Sel (The Enchafed Flood 1955), Yapmak, Bilmek ve Yargılamak (Making, Knowing and Juding 1956), Boyacının Eli (The Dyer’s Hand, 1963),
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lu Xun Kimdir Sare Yabancı Ünlüler 0 11.Eylül.2015 00:53
Yasmin levy kimdir ? Sare Yabancı Ünlüler 1 11.Eylül.2015 00:49
Amk Gazetesinin Sahibi Kimdir? aSpeNDos Bunları Biliyor Musunuz? 0 22.Haziran.2015 07:07
Süleyman Demirel - Kim Kimdir? Alya Siyasiler 0 14.Mayıs.2015 11:52