ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11.Eylül.2015, 00:53   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Lu Xun Kimdir


Adı ‘Çin edebiyatını yenileyen yazar’ olarak anılan Lu Xun, Zhou Shuren adıyla 25 Eylül 1881’de Zhejiang’ın yakınlarındaki Shaoxing’de doğdu. Çin’in önde gelen entelektüellerinden Mandarin ailesinin oğludur. Ailesi Lu Xun’a geleneksel Çin edibayatını öğretti. 17 yaşına geldiğinde Nanjing Madencilik ve Denizcilik Akademisi’nde eğitim görmeye başladı. Batı kültürünü 1902’den sonra tıp eğitimi almak için gittiği Japonya’da öğrendi. Felsefeye, özellikle de edebiyata merak salınca tıp eğitimi yarım kaldı.

Lu Xun, Japon’yanın geri kalmışlığından kurtulmasının tek yolunun Batılı bir anlayış benimsemesinden geçeceğini o yıllarda anladı. Toplumsal eleştiri nitelikli ilk deneme yazıları yine o yıllarda kaleme alınmıştır.

27 yaşında ülkesi Çin’e döndü. Hangzhou ve doğduğu kent Shaoxing’de doğal bilimler öğretmenliğine atandı. Mandşu hanedanının iktidarı bittikten sonra, Sun Yatsen adlı sosyal ve ekonomik reformist 1911 ihtilaliyle birlikte kısa bir süre de olsa demokratik dönem başlattı. O dönem içinde Eğitim Bakanlığı’nda görev alan Lu Xun, Batı edebiyatından çeviriler yapmaya başladı. 1915’ten sonra başlayan restorasyon dönemi ve Çön toplumunda giderek ağırlaşan toplumsal sefaletin etkisiyle giderek umutlarını yitiren Xun, yazarlığı aracılığıyla bu dönemde aktif bir rol oynamaya başladı. Çin toplumunda reformistlerle General Yuan Shikai’nin iktidara gelmesini amaçlayan geleneksel Konfüçyüsçüler arasındaki iç savaş devam ederken Lu Xun, 1918 yılında Yeni Gençlik adıyla çıkan derginin redaktörlüğünü üstlendi.Bu görevi sırasında Bir Delinin Günlüğü adını taşıyan ilk öyküsünü yazdı. Adı geçen eseriyle günlük dili ulusal edebiyata sokmayı amaçlayan yazar, yazın dünyasında süre gelen düzene karşı çıktı. Avrupa’nın gerçekçilik stilinde anlatılan bu öykünün taşıdı bir başka önem ise 1919’da ‘4 Mayıs’ adı altında tanınmaya başlayan reform hareketinin bir tür edebi manifestosu misyonunu taşımasından kaynaklandı.

En önemli eserleri arasında yer alan Ah Q’nun Gerçek Öyküsü’nde halkın kendi kaderine razı olan tutumunu eleştirerek bu tutum karşısında meydana çıkan ihtilalleri gerçekçi bir dille anlattı. Öykünün kahramanı Ah Q, bulduğu günlük işlerle yaşamını devam ettirmeye çalışan sıradan bir yurttaştır. Hayatına kattığı en büyük renklilik atıp tutarak anlattığı öyküleridir. El attığı bütün işlerde başarısız olduğu gibi büyük bir inançla katıldığı ihtilal de fiyaskoyla sonuçlanır.

Bunu izleyen yaklaşık 30 öyküsü ve sayısız deneme yazısında Lu Xun, ezilmişlerden yana tavır almayı sürdürerek, toplumun insanı önplana çıkararak bir an önce modernleşmesini talep etti. 1922’de Nahan’ı üç yıl sonra da Duraksama adlı derlemeyi yayınladı. Bu yapıtlarında edebi gerçekçiliğini sürdürmekle birlikte klasik Çin anlatı geleneklerinin unsurlarından da yararlandı. Çok duyarlı bir dil anlayışıyla çoğu zaman alaycı bir mizah anlayışının hakim olduğu otobiyografik çalışmalarında halkını aydınlatmayı görev edindi. 1927’de serbest yazar olarak Şangay’a yerleşen Lu Xun, iç savaş sırasında küçük reformist grupları destekledi. Siyasal denemelerini 50’ye yakın değişik isim altında yayınlamak suretiyle Çan Kay-Şet çevresindeki Koumintang’la söz düellosu yapmaktan kurtuldu. Bunların dışında kendisine, aralarında Kaethe Kollowitz’in de bulunduğu Batı resminin önde gelen isimlerini tanıtarak sanatın evrensel olduğunu halkına kanıtladı.

Lu Xun, 1920’li yıllarda herhargi bir partiye üye olmaksızın yazdığı, dogmatizmden uzak yapıtlarında Çin Komünist Partisi’nin propagandasını yapmadan Mao Zedong çevresinde yer alan komünistleri destekledi. Leifeng Pagodasının Yakılışı adı altındaki deneme yazılarını derlediği kitabı 30’lu yıllarda verdiği ürünlerin en iyisi olarak değerlendirilen yazar, denemelerinde eğitimden emansipasyona kadan çok geniş yelpazeye yer verdi.

Eserleriyle Çin toplumunun yenilenmesini ve zayıfların baskı altına alınmamasını savunan yazar, sol eğilimli bir yazarlar birliğinin kurucuları arasında da yer aldı. Çağdaş Çin edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alan Lu Xun, 19 Ekim 1936’da Şanghay’da, yakalandığı tüberkülozdan kurtulamayarak hayata veda etti.

Lu Xun Eserleri
Öykü: Bir Delinin Günlüğü (Kuangren riji, 1918), Ah Q’nun Gerçek Öyküsü (Ah Q zhengzhaun, 1921), Mezartaşı (1927)
Derleme: Duraksama (Panghuang, 1922), Yabanıl Otlar (Yeaco, 1926)
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Maisie Williams Kimdir Sare Yabancı Ünlüler 0 11.Eylül.2015 00:50
Yasmin levy kimdir ? Sare Yabancı Ünlüler 1 11.Eylül.2015 00:49
Amk Gazetesinin Sahibi Kimdir? aSpeNDos Bunları Biliyor Musunuz? 0 22.Haziran.2015 07:07
Süleyman Demirel - Kim Kimdir? Alya Siyasiler 0 14.Mayıs.2015 11:52