ForumAilem
  SohbetYaz
>
+

Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12-09-25, 07:10   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Sağlığınızı 'tuz'lamayın


Hande Atılgan / ANKARA - Sağlık Bakanlığı Ulusal Beslenme Konseyi Tuz Bilim Komisyonu'nun raporunda, kronik hastalıkların başlıca tetikleyicilerinden aşırı tuz tüketimini engellemeye yönelik öneriler sıralandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün kişi başı günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında kalması gerektiği uyarılarının hatırlatıldığı raporda, Türkiye'de kişi başı günlük tüketimin 10 yılda 15 gramdan 10.2 grama düştüğü, ancak bunun halen önerilen seviyenin 2 katından fazla olduğu kaydedildi.

Raporda, günde 5 gramdan daha az tuz alımının inme riskini yüzde 23, kalp damar hastalıklarını yüzde 17 azalttığı vurgulandı. Türk Gıda Kodeksi uyarınca ekmekteki tuz oranının yüzde 25 azaltıldığı, 100 gramda tuz miktarının 2 gramdan 1.5 grama; pastırmadaki tuz oranının 8.5 gramdan 7 grama, kırmızı biberdeki tuz oranının 9 gramdan 7 grama, domates salçasında 14 gramdan 5 grama düşürüldüğü,zeytin ve peynirde 100 gramda 7.5 - 8 ile sınırlandığı hatırlatıldı.



'Ekmekteki tuz oranı düşürülmeli'

Komisyon raporundaki önerilerden bazıları şunlar:

? Kişi başı günlük tuz tüketimi 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı) geçmemeli ve iyotlu tuz kullanılmalı.

? Ekmekteki tuz oranı 100 gramında 1.5 gramdan 1.25 grama düşürülmeli.

? Ambalajlı besinlerin etiketinde belirtilen tüm sodyumlu bileşikler tuz içeriğini artırıyor.

? Besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmemeli.

? Hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, turşu ve salamura zeytinler, balık konserveleri, salamura et ürünleri, mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmeli.

? İşlenmiş ürünlerin etiket bilgisi okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmeli.

? Tuz yerine doğal lezzet artırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanılmalı.


Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık