ForumAilem
  SohbetYaz
>
+

Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12-09-25, 07:10   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Sağlığınızı 'tuz'lamayın


Hande Atılgan / ANKARA - Sağlık Bakanlığı Ulusal Beslenme Konseyi Tuz Bilim Komisyonu'nun raporunda, kronik hastalıkların başlıca tetikleyicilerinden aşırı tuz tüketimini engellemeye yönelik öneriler sıralandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün kişi başı günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında kalması gerektiği uyarılarının hatırlatıldığı raporda, Türkiye'de kişi başı günlük tüketimin 10 yılda 15 gramdan 10.2 grama düştüğü, ancak bunun halen önerilen seviyenin 2 katından fazla olduğu kaydedildi.

Raporda, günde 5 gramdan daha az tuz alımının inme riskini yüzde 23, kalp damar hastalıklarını yüzde 17 azalttığı vurgulandı. Türk Gıda Kodeksi uyarınca ekmekteki tuz oranının yüzde 25 azaltıldığı, 100 gramda tuz miktarının 2 gramdan 1.5 grama; pastırmadaki tuz oranının 8.5 gramdan 7 grama, kırmızı biberdeki tuz oranının 9 gramdan 7 grama, domates salçasında 14 gramdan 5 grama düşürüldüğü,zeytin ve peynirde 100 gramda 7.5 - 8 ile sınırlandığı hatırlatıldı.



'Ekmekteki tuz oranı düşürülmeli'

Komisyon raporundaki önerilerden bazıları şunlar:

? Kişi başı günlük tuz tüketimi 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı) geçmemeli ve iyotlu tuz kullanılmalı.

? Ekmekteki tuz oranı 100 gramında 1.5 gramdan 1.25 grama düşürülmeli.

? Ambalajlı besinlerin etiketinde belirtilen tüm sodyumlu bileşikler tuz içeriğini artırıyor.

? Besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmemeli.

? Hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, turşu ve salamura zeytinler, balık konserveleri, salamura et ürünleri, mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmeli.

? İşlenmiş ürünlerin etiket bilgisi okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmeli.

? Tuz yerine doğal lezzet artırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanılmalı.


Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık