ForumAilem
  SohbetYaz
>
+

Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03-06-25, 07:15   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Yetkisiz kasaplara dikkat! Ucuza işlem yaptırayım derken sağlığınızdan olmayın


Eren Koca - Gıda Mühendisleri, Kurban Bayramı döneminde kesilen hayvanlardan uygunsuz yerlerde ve hijyenik olmayan koşullarda kıyma çekenlerin, vatandaşın sağlığı ile oynadığını dile getirdi. Mahalle aralarında, seyyar ya da sabit olarak ilgisiz kişiler tarafından, sağlık ve hijyen koşulları hiçe sayılarak, kıyma çekimi yapılmasının uygun olmadığını vurgulayan uzmanlar, temizlik kurallarının ihmal edilmesinin hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, "Hijyen kuralları ihmal edildiğinde, hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmalar ete kolayca bulaşabilmektedir. Kurban etini düşük maliyetle kıymaya dönüştürmek isteyenler, depo ve bodrumlarda bekletilmiş, bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış makinelerle, açık ortamda kaçak olarak et işleyenleri tercih etmemelidir. Kurban etlerinin parçalanması, muhafazası, kıyma çekiminin hijyenik ortamda yapılması zorunludur" dedi.

Ağır para cezaları uygulanacak

Yetkisiz ve hijyenik olmayan ortamlarda işlem yapan kasaplara, ağır para cezaları uygulanacak. İzinsiz ve yetkisiz kıyma çekimi yapılmasında, yetkisi olmayan kişiye 21 bin 6 lira, ortam ve hijyen şartları uygun olmadığından da 42 bin 76 lira ceza uygulanıyor. Cezaların şikayet üzerine ilgili bakanlıklar ile belediye ekipleri tarafından uygulandığı belirtildi.

'Belgeli kasaplara çektirin'

Vatandaşların yasal kesim yerlerini tercih etmesi gerektiğini belirten Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "İzin verilen kurban satış-kesim yerlerini İl Tarım Müdürlerinin sayfasından görebilirler. İstanbul'da 585 onaylı kurban kesim yeri var.

Kesim sonrasında gıda güvenliği konusu başlıyor. Parçalama-kıyma çekme işini Esnaf Odasından onaylı veya tanıdığınız bildiğiniz kasaplara yaptırın. Bazen farklı meslek yapıp kendini kasap olarak tanıtan kişilerin sahada var olduğunu görüyoruz. Ucuza sizin etlerinizi parçalarım diyenler oluyor. Ama bunlar hijyen koşullarına uymayan kötü koşullarda yapıyorlar" diye konuştu.
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye'deki kasaplarla ilgili denetimlerini sıklaştırdığı belirtildi. Kasapların hijyen şartları, kayıt belgesi var mı yok mu? dolapların soğutup soğutmadığı gibi yeterliliklerine bakıldığı öğrenildi.


Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık