ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 22 - 09 - 2015, 17:24   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
İstanbul Gezilecek Yerler - Tarihi Mekanlar


İstanbul Gezilecek Yerler - Tarihi Mekanlar


TARİHİ YARIMADA

İstanbul'un ruhunu en iyi yaşayabileceğiniz ve İstanbul'da gezilecek yerlerin başında Tarihi Yarımada geliyor. İstanbul gezinizin bir veya iki gününü Tarihi Yarımada'da dolu dolu geçirebilirsiniz. Gezinize Eminönü'nden başlayabilir, Yeni Camii ve Mısır Çarşısı'nı gezdikten sonra ister yürüyerek ister tramvayla Sultanahmet'e doğru devam edebilirsiniz. Yaklaşık 3 bin yıllık bir tarihe sahip olan yarımadada yalnızca İstanbul'un değil; ülkemizin de en önemli kültür ve tarih varlıkları yer alıyor. Burada Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Meydanı ve Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Binbirdirek Sarnıcı ve Alman Çeşmesi gibi eşsiz yapılar bulunuyor. Bu yapıların yanı sıra İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi'ni de gezebilirsiniz.

DİVANYOLU

Sultanahmet ve çevresindeki gezinizi tamamladıysanız, Divanyolu denen güzergahı takip edip Çemberlitaş ve Beyazıt'a gidip bu tarihi bölgeleri de gezebilirsiniz. Burada Çemberlitaş Sütunu'nu, Çemberlitaş Hamamı'nı, Kapalıçarşı'yı, Beyazıt Camii'ni, Beyazıt Meydanı'nı, Süleymaniye Külliyesi'ni gezebilirsiniz.

HALİÇ-EYÜP

İstanbul'daki en keyifli gezi hatlarından biri de Haliç-Eyüp hattıdır. Bu bölge de yüzlerce yıllık tarihi eserlere ve eşsiz bir seyir manzarasına sahiptir. Bizans döneminde şehrin dini merkezlerinden olan bu bölgede pek çok kilise görmeniz mümkün. Bu yapılardan en muhteşemi ise Rum Ortodoks Patrikhanesi'dir. Fener semtinde yer alan bu yapı aynı zamanda Fener Rum Patrikhanesi olarak da bilinir. Fener'de gezinizi tamamladıktan sonra Balat gezebileceğiniz diğer bir semt. Burada da pek çok tarihi kilise ve Rum konağı bulunuyor. Bu çevrede mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yapı ise Stefan Bulgar Kilisesi. Balat'taki diğer gezi tavsiyelerimizi görmek için Balat Gezilecek Yerler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Haliç-Eyüp hattında Haliç kıyısı boyunca eşsiz manzara eşliğinde görebileceğiniz pek çok yer var. Eyüp ise bu yerler arasında oldukça özel bir konuma sahip. İstanbul'un fethinden padişahlar tarafından sonra özel ilgiye mazhar olan bir yer. Burada görmenizi önerdiğimiz yerler ise Eyüp Sultan Camii ve Eyüp Sultan Türbesi. Aynı zamanda Eyüp'ün simgelerinden olan Pierre Loti Tepesi de mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden.

BEYOĞLU

İstanbul gezilecek yerler arasında İstanbul'un eğlence, kültür ve sosyal yaşam merkezi Beyoğlu, İstanbul gezinizin en keyifli kısmını oluşturacak. Şehrin hafızasında en önemli yerlerden birine sahip olan Beyoğlu'nda gezip göreceğiniz pek çok yer var. Özellikle Taksim, Cİhangir, İstiklal Caddesi, Galata, Tünel, Tophane, Karaköy ve Tepebaşı bu yerlerin başında geliyor. Şehrin turizm merkezi olan Beyoğlu'nda hem tarihi hem de turistik pek çok mekan ve yapıyla karşılaşacaksınız. Aynı zamanda bu bölge İstanbul'un en gözde ve keyifli mekanlarına da ev sahipliği yapıyor.

BOĞAZİÇİ

İstanbul denince akla ilk gelen görüntülerdendir Boğaziçi. İki yakayı birbirinden ayıran ve aynı zamanda bir arada tutan, yemyeşil korularla ve erguvan ağaçlarıyla süslü, yalı ve köşkleriyle tarihi bugüne taşıyan Boğaziçi'nde gezebileceğiniz pek çok yer ve semt bulunuyor. Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Tarabya, Sarıyer ve Rumelikavağı Boğaziçi'nin Avrupa yakası hattını oluşturuyor. Bu hat üzerinde Dolmabahçe Sarayı, Bebek Camii, Rumeli Hisarı, Sakıp Sabancı Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi gibi gezip görebileceğiniz pek çok tarihi yapı ve müze de var.

Boğaziçi'nin Anadolu yakası ise Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Kandilli, Anadoluhisarı, Kanlıca, Beykoz ve Anadolukavağı hattından oluşuyor. Bu sahil hattı üzerinde görebileceğiniz yerler arasında ise Beylerbeyi Sarayı, Kuleli Askeri Lisesi, Küçüksu Kasrı, Anadolu Hisarı var.

KADIKÖY-ÜSKÜDAR

İstanbul'un Anadolu yakasının en önemli iki merkezidir Kadıköy ve Üsküdar. Köklü bir tarihe sahip olan bu iki ilçede gezip görebileceğiniz pek çok keyifli tarihi yapı ve mekan bulunuyor.

Üsküdar'da gezmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerinde başında İstanbul'un simgelerinden biri olan Kız Kulesi geliyor. III. Ahmet Çeşmesi, Mihrimah Sultan Camii, Selimiye Kışlası Üsküdar merkezde görmenizi önerdiğimiz diğer yerlerden. Üsküdar'da daha geniş bir gezi yapmak isterseniz Üsküdar Gezilecek Yerler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Anadolu yakasının diğer merkezi Kadıköy de şehirde mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler arasında. Moda, Kalamış, Erenköy, Caddebostan, Bostancı gezebileceğiniz semtlerden. Aynı zamanda alışveriş ve eğlence merkezi olan Bağdat Caddesi'ni de mutlaka gezmelisiniz. kadıköy'deki diğer gezi durakları için Kadıköy Gezilecek Yerler sayfamızı inceleyebilirsiniz.

ADALAR

İstanbul'un özellikle bahar ve yaz aylarında en sık tercih edilen kaçış noktalarındandır Adalar. Sessiz ve sakin ortamı, tarihi köşkleri, huzur veren atmosferi ve doğası ile Adalar, kentin en keyifli gezi rotalarından birini oluşturuyor. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada dörtlüsünden oluşan Adalar'da gezilecek tarihi yerler ve doğal güzellikler için Adalar Gezilecek Yerler sayfamıza göz atabilirsiniz.

YAKIN YERLER

Birkaç günlük veya günübirlik kaçamak yapmak ve kentin kalabalağından uzaklaşmak isteyen İstanbullular'ın sıklıkla tercih ettiği "yakın yerler" de İstanbul'da görmenizi önerdiğimiz yerler arasında. Bunlar arasında Şile, Ağva, Riva, Polonezköy, Kilyos ve Çatalca en sevilen gezi rotalarından. İsmini saydığımız bu yerlerde dilerseniz günübirlik geziler yapabilir, dilerseniz birkaç gün konaklayabilirsiniz. Siz de yılın her dönemi farklı güzelliğe bürünen bu yerleri mutlaka keşfetmelisiniz.

Topkapı Sarayı

İhtişamıyla ve mimarisiyle büyüleyen Topkapı Sarayı İstanbul'da görülmeden geçilmemesi gereken tarihi mekanların başında yer alır. 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray, 400 yıl boyunca padişahların yaşadığı ve devleti idare ettikleri ana merkez görevini üstlenmiş, tarihe tanıklık etmiştir. Abdülmecit döneminde ziyarete açılan Topkapı Sarayı günümüzde de ziyaretçilerini ağırlamakta, gizemi ve Osmanlı mimarisine ait taşıdığı izlerle turistlerin ilgi odağı olmaktadır

Soğuk Çeşme Sokağı

Sultanahmet semti içerisinde bulunan, eski türk filmlerinin unutulmaz mekanları arasında yer alır Soğuk Çeşme Sokağı. Nostaljik haliyle, tarihi yapısıyla görülesi mekanların başında gelir. Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı arasında yer alan sokak, trafiğe kapalı olma özelliğiyle fotoğraf çekmek ve İstanbul'dan güzel bir hatırayla ayrılmak isteyen turistlerin ilgisini çekmektedir


Cafer Ağa Medresesi

Ayasofya Müzesi'nin yanında konumlanmış olan bu tarihi mekan, çay molası vermek isteyenlerin, pazar günlerinin huzurlu kahvaltıları için alternatif arayanların kesinlikle uğraması gereken bir mekan. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman Dönemi'nde yaptırılan medrese şu an tarihle sanatı da buluşturan bir özelliğe sahip. Medresede cüzi bir ücret karşılığında hat, ebru, takı, resim gibi atölyelere katılabilir, tarihi mekanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Ayasofya

Sınırsızlığı ve görkemiyle yerli yabancı çoğu turisti şaşırtan ve görmek için mutlaka vakit ayrılması gereken mekanlardan biri de Ayasofya Müzesi'dir. Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen tarafından yaptırılmış daha sonra ise Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş olan Ayasofya tarihi hissetmek, şahit olmak isteyen bir çok turisti ağırlamaktadır.

Yerebatan Sarnıcı

Suların içinde yükselen sütunlarıyla, yaşandığı rivayet edilen ilginç efsaneleriyle Yerebatan Sarnıcı en çok merak edilen, görmek için can atılan mekanlar arasında. Bizans İmparatoru tarafından sarayın su ihtiyacını karşılamak için kullanılan Yerebatan Sarnıcı, Fatih Sultan Mehmet döneminde de bir süre aynı şekilde devam etmiştir. Sütunların üzerinde bulunan şekillerin gözyaşlarını andırması, Büyük Basilika yapılırken kaybedilen bir çok kölenin dramını temsil etmesi açısından önem taşıdığı ise efsane ve rivayetler arasındadır. Bu yüzden yapısıyla da bir çok turistin ilgi odağı olmakta, merakını cezbetmektedir.

Haseki Hürrem Hamamı

Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından istenmiş ve Mimar Sinan'a yaptırılmış hamamdır. Mimar Sinan'ın yaptığı en büyük hamam olma özelliği taşır. Son dönemde diziler sayesinde popülerliği artan ve merak uyandıran tarihi mekanlar arasında yerini almıştır.

Sultan Ahmet Binbirdirek Sarnıcı

Sarnıç, Büyük Konstantin döneminden günümüze kadar gelen, yaşayan tarihi mekanlar arasında turistlerin en çok merak ettiklerindendir. Şehrin su ihtyacını karşılamak amacıyla yapılmış, şu an ise turistik gezi listelerinin içinde mutlaka yer alan gizemli bir mekandır. Sultanahmet'te yer alan sarnıç için, bir hafta sonu vakit ayırmak gerekir.

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'nın has bahçelerinden biri olarak kullanılmaktaydı. Döneminde, güllerle, lalelerle bir çok çiçekle bu bahçe süslenirken zamanla bakımı sekteye uğramış fakat günümüzde yeniden bakımı yapılıp, Türkiye'nin en büyük parklarından biri haline getirilmiştir. Hafta içi ya da haftasonu çiçekler içinde, temiz hava ve doğayla başbaşa kalmak, aynı zamanda şehirden çok da uzaklaşmak istemiyorsanız, çay içmek ve parkı gezmek sizin için güzel bir alternatif olabilir.

Adalar

Büyükada, Heybeliada, Burgazada gibi bildiğimiz takım adalar eski dönemlerde Prens Adaları olarak da bilinmekteydi. Bunun nedeni ise Bizans İmparatorluğu döneminde taç giymiş bir çok saray mensubu İstanbul'a uzak olduğu için bu adalara sürgün edilmiş, ve buralarda yaşamak durumunda kalmıştır. Günümüzde ise nostaljik havası, hala kullanılan faytonları ve trafiğin olmaması nedeniyle hafta sonu kaçamaklarının ilk adresleri haline gelmiştir. Adalar, piknik yapmak, bisiklete binmek, nostaljiyi tatmak isteyen yerli yabancı bir çok turistin gözdesi haline gelmiştir.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, imparatorluk döneminde Osmanlı Kaptan-ı Derya'sının gemileri demirlediği bir alan olarak kullanılmış daha sonra ise has bahçeye dönüştürülmüştür. Cumhuriyet döneminde ise Atatürk'ün İstanbul ziyaretlerinde kaldığı bir mekan olmasıyla ve hayata gözlerini burada yumması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Bu kadar tarihi dokuyu bir arada bulunduran saray, yerli yabancı turistlerin mutlaka görmesi gereken yerlerdendir.

Türk Hamamı (Süleymaniye Hamamı)

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Hamamı Mimar Sinan'ın "kalfalık eserim" diye tabir ettiği eserleri arasında yer alır. Bugün turistik amaçla kullanılabilen daha çok yabancı turistlerin ilgisini çeken hamam görülmesi gereken tarihi mekanlardandır.

Rumeli Hisarı

Osmanlı döneminde, İstanbul Fethi sırasında Anadolu Hisarı'ndan halat çekmek için yapılmış olan etrafı kalelerle kaplı Rumeli Hisarı günümüzün vazgeçilmez mekanları arasında yer alır. Hem turistlerin hem İstanbul'da yaşayanların kesinlikle bir hafta sonu kahvaltısı için aynı zamanda da tarihi yapıyı görmek için gitmesi gereken mekanlardandır.
  Alıntı ile Cevapla

Alt 22 - 09 - 2015, 17:27   #2 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Cevap: İstanbul Gezilecek Yerler - Tarihi Mekanlar


Anadolu Hisarı

Bizans'a Karadeniz'den gelen yardımları engellemek amacıyla yapılmış olan Anadolu Hisarı Rumeli Hisarı'nın tam karşısında yer almaktadır. Günümüzde İstanbul Boğazı'nın kenarında yer almasıyla küçük bir balıkçı kasabasını andıran Anadolu Hisarı sessiz, sakin yapısıyla ve tarihi güzelliğiyle görülmeye değer mekanlardandır.

Yedikule Hisarı

İstanbul'un en eski açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Zindanları diğer bir deyişle Yedikule Hisarı günümüzde kültürel etkinliklerin, konserlerin ve çeşitli organizasyonların düzenlendiği tarihi bir mekan halini almıştır. Böyle bir mimarinin içerisinde düzenlenmiş organizasyona katılmak yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı Üsküdar'ın Beylerbeyi ilçesinde konumlanmış Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış tarihi bir mekandır. Saray günümüzde pazartesi ve perşembe günleri haricinde diğer günlerde ziyaretçilere kapılarını açmakta ve bir çok konuğu ağarlamaktadır

Çırağan Sarayı

Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Çırağan Sarayı bir dönem konumu itibariyle "Beşiktaş Sarayı" olarak da anılmaktaydı. Büyük bir ihtişama ve görkeme sahip olan saray, bugün düğün, balo, parti gibi organizasyonların düzenlendiği bir mekan halini almıştır. Böyle bir mimariyi görmek, geçmişten bir hava solumak isteyenlerin çeşitli organizasyonlar için uğrak yeri olmuş, bir çok yerli yabancı turisti ağırlamaktadır.

Yıldız Sarayı

Beşiktaş, Ortaköy ve Balmumcu arasında yer alan Yıldız Sarayı tarihe tanıklık etmiş mekanlardan biridir. Bizans dönemine kadar dayanan tarihi dokusuyla günümüzde müze olarak kullanılan Yıldız Sarayı'nda Sultan II. Abdülhamit'in kişisel eşyaları sergilenmekte ve turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Aynı zamanda içerisinde Yıldız Sarayı Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Müzesi de bulunmaktadır.

Kapalıçarşı

Kapalıçarşı İstanbul'un merkezinde yer alan, tarihi dokusu ve alışveriş yapılacak bir çok mekanı içerisinde barındırması nedeniyle turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşır. Gün içerisinde yarım milyon insanın uğradığı bile bilinmektedir. Özellikle yabancı turistlerin uğramadan ülkelerine dönmedikleri bir yer olan Kapalıçarşı, her gün bütün ihtiyaçları karşılayacak dükkanlarıyla gözde mekanlardan biridir. Adeta bir şehri andıran Kapalıçarşı Fatih Sultan Mehmet tarafından tarafından insanların yaptıklarını sergileyip satmaları için yaptırılmıştır.

Mısır Çarşısı

İstanbul'un en eski kapalı çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı aktarlarıyla, kuruyemiş ve şarküteri ürünlerinin satılmasıyla meşhur bir mekandır. Turistlerin özellikle alışveriş için tercih ettiği gözde mekanlardandır. 1600 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılan mekan, pazar günleri de açık olma özelliğiyle cezbedicidir. İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alır.

Bakırcılar Çarşısı

Özellikle yabancı turistlerin dikkatini çeken Bakırcılar Çarşısı Beyazıt semtinde yer alır. Kazan, tencere, mangal gibi bakırdan yapılan eşyaların sergilendiği ve satışa açık olduğu sıra sıra dükkanlar çevresini sarmaktadır. Turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan bu bakır işlerinin bulunduğu Bakırcılar Çarşısı mutlaka görülmesi gereken, çok bilinmeyen mekanlardandır.

Tekfur Sarayı

Bizans İmparatorluğu'ndan günümüze kadar gelen Tekfur Sarayı bugün az duyulsa da Edirnekapı semtinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Tarihi olayların gizemini çözmed adına yapılan arkeolojik çalışmalar ise hala devam etmektedir. Bu nedenle ilgi çekici ve görülmeye değer tarihi yapılardan biridir.

Eyüp Sultan Camii

Günümüzde kutsal bir ibadet yeri olarak atfedilen Eyüp Sultan Camii Haliç kıyısında, Eyüp semtinde yer almaktadır. Diğer illerden ya da yurtdışından gelen turistlerin görmeden geçmedikleri tarihi bir camiidir. istanbul'un kutsal cuma gününde, kalabalığın camiye yöneldiği ve ibadet ettiği görülür. Görülmesi gereken, kutsal sayılan yerlerdendir.

Miniatürk

Miniatürk bir çok eserin maketlerinin sergilendiği bir mekandır. Topkapı Sarayı, Anıtkabir, Mevlana Türbesi gibi çeşitli yapıtları burada maket olarak toplu halde görmek ve hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. 2003'ten beri turistlerin İstanbul'a adım attıkları andan itibaren ilk gidecekleri ve mutlaka görülmesi gereken mekanlar arasında yer alır.

Hidiv Kasrı

Mısır'ın son hıdıvi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan bir mimara yaptırılan Hidiv Kasrı 1907 yılında bitmiş ve dönemin mimari özelliklerini taşımaktadır. Günümüzde düğün gibi çeşitli organizasyonların yapılabildiği, gidilip, görülebilecek yakınlarında bir çay molası verilebilecek bir mekandır

Kız Kulesi

İstanbul Boğazı'nda Salacak açıklarında yer alan küçük bir adacık üzerinde konumlanmış bir kuledir. Hakkında neden yapıldığına dair çeşitli rivayetler ve efsaneler bulunan Kız Kulesi bu gizemi anlayabilmek adına bile görülesi mekanlardandır. Günümüzde eşinizle, dostunuzla gidebileceğiniz, romantik bir akşam yemeği ya da rutin dışında bir öğle molası için gidilebilecek ve yapısıyla mutlaka görülmesi gereken tarihi bir mekandır

  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstanbul Antlaşmasının Maddeleri, İstanbul Antlaşmasının Şartları Alya Genel Tarih 0 18 - 09 - 2015 13:47
Tatile Çıkmadan Önce Seyahat Listenize Eklemeniz Gereken Yerler gezilesiyer Turizm - Gezi ve Seyahat 0 15 - 09 - 2015 20:00
Çinliler Yiyeceklerini Niçin Çubukla Yerler? Huzur Bunları Biliyor Musunuz? 0 27 - 06 - 2015 13:09
Geleneksel Türk Evlerinde İç Mekanlar aSpeNDos Dekorasyon 0 17 - 06 - 2015 21:05