ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi

ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi (https://forumailem.com/)
-   Serbest Kürsü (https://forumailem.com/serbest-kursu/)
-   -   Rahat bir uyku için öneriler (https://forumailem.com/serbest-kursu/9128-rahat-bir-uyku-icin-oneriler.html)

Sıla Oktay 05.Eylül.2017 15:24

Rahat bir uyku için öneriler
 
Rahat bir uykuyu kim istemez ki? Hele ki yoğum tempoda çalışanlar için en önemli şeylerden biri de gece deliksiz bir uyku uyuyup sabah da dinç bir şekilde uyanmaktır. Peki gece rahat bir uyku uyuyabilmek için ne yapmak gerekir? Bunun için genel olarak neler yapılabilir mesela? Ben sizlere önerileri sunacağım ama lütfen sizler de bana önerilerinizi, sizin deneyip de başarılı olduğunuz yöntemleri paylaşın.
1) Öncelikle uyku düzeninizi gözden geçirmeniz, kendinizi gözlemlemeniz ve uyku düzeninizle ilgili değiştirmek istediklerinizi belirlemelisiniz. Bu yazıyı okuduğunuza göre ilk adımı gerçekleştirmişsiniz demektir.

2) Yatak, saatlerce televizyon seyretmek, bilgisayarda-telefonda vakit geçirmek, ders çalışmak, yemek yemek ya da uzun sohbetlere girmek için değil uyumak içindir. Bu tarz eylemleri yatakta yapmak uykunuzu kaçırabilir ve kafadaki yatak kavramını bozabilir. Yatak uyumak içindir. Yatakta uyku için gerekli olan eşyalar dışında eşyalar da bulundurmamaya özen gösterin. Örneğin, rahat bir kaz tüyü yastık modelleri tercih etmek varken gidip de yatağınızı oyuncak ayılarla doldurmayın :):)

3) Ne kadar az ya da çok uyunursa uyusun düzenli bir uyku düzeni için sabah belirli bir saatte uyanmak. Sabah aynı saatte kalkmak biyolojik saat ayarlamamız için en büyük yardımcıdır. Özellikle uyku düzenini kurmaya çalışırken akşam aynı saatte yatmak ilk etapta sıkıntı olabileceği için en azından aynı saatte uyanmaya çalışmak gerekir.

4) Sabah uyanma saatini ayarladıktan sonra yavaş yavaş yatış saatini daha erkene kaydırmak. Yatış saatini en azından bir önceki günden 15 dakika önceye almak. Ortalama bir yetişkinin günde 7-8 saat kadar yatması yeterli uyku olarak belirtilmektedir. Buna göre birkaç gün yatış saatinizi 15'er dakika öne aldığınızda bu ortalamayı yakaladığınızda o günkü yatış saatinizi standart yatış zamanınız olarak belirleyebilirsiniz.

5) Kendinizi uykuya hazırlamanızı sağlayacak bir aktivite bulmak. Bedeninizi gevşetecek, ruhunuzu dinlendirecek bir aktivite! Ilık bir duş, ılık bir bardak süt, sakin ve hafif bir müzik, ilginizi çeken bir kitap uykuya geçiş için size yardımcı olabilir. Televizyon izlemek, bilgisayarda oyun oynamak bu gevşetici aktiviteler içine girmez, dikkatinizi daha diri tutup, daha uyanık olmanıza neden olur, uykudan uzaklaştırır.

6) Yatağınızda uykunuzu konforlu hale getirmek için en çok nelere ihtiyacınız olduğunu bulun. Örneğin sizin ihtiyacınız rahat bir yastık mı yoksa yorgan mı? Ya da belki de sizin ihtiyacınız olan rahat bir boyun yastığıdır. Benim için önemli olan ise kaz tüyü yorgan modelleri ! Ben neyle örtündüğüne oldukça önem veren biriyimdir. Siz de kendiniz için ne gerektiğini bulmalısınız!


Forum Saati: 06:29. Zaman dilimi GMT +1 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

TURKNT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE HİZMETLERİ