ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 - 02 - 2016, 21:37   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Kilo alımında tehlikeli dönemler


Kilo alımında tehlikeli dönemler

Kilo almak konusunda tehlikeli dönemler var. Bu zamanlarda normal dönemlerden çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. 5-7 yaş çocukluk, adölesan, erken erişkinlik, kilo verdikten sonraki dönemler, sigaradan vazgeçiş, menapoz ve doğum süreçlerinde tehlike çanları ne zaman çalıyor? Hadi şimdi hepsini, en tehlikeli dönemlerimizi dikkatlice inceleyelim.


5-7 Yaş Çocukluk Dönemi
Kilo alımının arttığı dönemler arasında yer alan 5-7 yaş çocukluk dönemi, yağ hücrelerinin sayısının artmasıyla birlikte ileriki yaşlar için tehlike oluşturuyor. Çocuklar için bel çevresi ölçümlerinin alınmasını öneren Bal, bel çevresinin ölçümü vücutta yağ dağılımının iyi bir göstergesi olup, kronik hastalık riskini de tanımlayan bir ölçüm olduğunun da altını çiziyor. Ebeveynler bu süreçte besin tüketimini iyi gözlemlemeliler. Eve alınana abur cuburlardan anne ve baba sorumludur. Bu anlamda kontrollü market alışverişi yapılmalı, sağlıksız besinler eve girmemelidir.


Adölesan Dönem
Ergenlik dönemi büyüme eğiliminin arttığı vücudun yağlandığı, duygusal iniş çıkışlardan dolayı duygusal yemelerin olduğu bir dönem olduğundan kilo artışları da hızlı yaşanabiliyor. Kişi bu dönemde büyüme ve gelişme çağında olduğu için hızlı kilo artışının durdurulması ve boyuna uzamasının gerçekleşmesi gerekiyor. Bu sebeple paketlenmiş ürünlerden (cips, gofret, çikolata gibi), fast food yiyeceklerden (hamburger, patates kızartması, sosisli, çıtır soğan, gibi) uzak durulmalı, ev yemekleri tercih edilmelidir. Ergenlik, iskelet kas sisteminin oturduğu, vücut duruşunun şekillendiği bir dönem olduğundan haftada 3-4 gün 45 dakika düzenli spor yapılmalıdır


Doğumlar
Art arda gelen doğumlar, dolayısıyla hamilelik ve emzirme dönemleri kadınların kilolarının üst üste eklenmesine sebep oluyor. Hamilelik öncesinde fazla kilo problemi halledilerek ideal kiloda hamile kalınmalıdır. Hamilelik döneminde iki kişilik yemek yerine iki kat özenli yemek gerekir. Bizim toplumumuz yemeyi ve yedirmeyi seven bir toplum olduğundan, özellikle hamile kadınlara enerjisi yüksek besinleri yedirmekte ısrarcıdır. Hamileler de hamileliğin vermiş olduğu duygusallıkla gereğinden fazla kalori alarak doğuma fazla kiloyla gitmekteler. Halbuki, hamilelikte 9-12 kilo almak yeterlidir.


Erken Erişkinlik Dönemi
25 -35 yaşlar arası genellikle evlilikle birlikte düzenli bir yaşama girilen yaşlar olduğundan çiftler birlikte kilo alabiliyor. Akşam yemeğinden sonra özellikle karbonhidratlı gıdalar tüketilmemeli. Çiftler birlikte fazla kalori almak yerine hafta sonları 1’er saat açık hava yürüyüşleri yapmalı, akşam yemeklerini hafif geçirmeli.


Menapoz
Kadınların menapoz dönemine girmesiyle, azalan östrojen hormonunun da etkisiyle kilo alımları artıyor. Menapoz dönemi duygusal dalgalanmaların yaşandığı, keyifle yemelerin arttığı, karbonhidratlı gıdaların tüketildiği bir dönem olarak geçirildiğinde kilo artışları kaçınılmaz oluyor. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun etkisi bu yaşlarda azalmaya başladığı için kan şekerlerinde iniş çıkışlar ani açlık krizlerine neden olarak kilo alımını artırıyor.




Sigarayı Bıraktan Sonraki Dönem
Sigaranın metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı, bırakıldığı zaman kilo artışları yaşanabiliyor. Sigarayı bıraktıktan sonra aburcuburlara yönelmek de fazla kalori alımına sebep olduğu için bu artışı artıyor.


Kilo Verdikten Sonraki Dönem
Hızlı kilo verilen bir diyet sürecinin ardından, diyet süresinde tüketilmeyen besinlere karşı duyulan özlem sonucu kilo artışları tekrarlanabiliyor. Üstelik verilen kilolardan daha fazla alacak şekilde.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sağlığınız İçin En Tehlikeli 10 Gıda!… LeyNa Diğer 0 08 - 02 - 2016 12:22
Açık Kalp Ameliyatı Olmak Tehlikeli Mi? Alya Kalp Sağlığı 0 19 - 09 - 2015 16:00
Kadınların Diş Sağlığını Tehdit Eden Kritik Dönemler Ezqi Ağız - Diş Sağlığı 0 26 - 06 - 2015 12:31
Çıtır Kaçak Tehlikeli aSpeNDos Vizyondaki Filmler 0 15 - 06 - 2015 11:39