ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 22.Mayıs.2019, 07:18   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Humik Asit ve Fulvik Asit Nedir, Sagliga Yararlari Nelerdir?


Humik ve fulvik asitler, bitki ve hayvanlarin dogal curumelerinin sonucunda elde edilen bilesen maddelerdir. Bu organik asitler, tarih oncesi birikintilerde bulunur. Humik asitler tamamen ayrismis organik yasam kalintilaridir ve agirliklari yuksek ve koyu kahve renkli olan uzun zincirli molekullerdir. Tek bir asit degillerdir. Aksine humik asit, alkali cozeltilerde cozulebilen bircok farkli asitin kompleks bir karisimini ifade eden genis bir terimdir. Dogal olarak topraklarda, okyanuslarda ve akarsularda doganin yasam dongusunun bir parcasi olarak var olurlar.
Humik asit, 80 milyon yillik devam eden bir nemlendirme surecinin yan urunudur. Humat (humik asitten turetilen) olarak bilinen bir yan urun olusturan dogal bir jeolojik surectir. Antik deniz yosunu, bitki, bitki ortusu ve meyve agaclarinin zamanla sIkismasi seklinde gerceklesir. Organik bilesIklerin 80 milyon yil boyunca basinc ve sicaklik gibi jeolojik kosullarla bir araya getirilmesi, humik asidi bu kadar ozel yapan ozelliktir. Eski deniz yosunu ve bitki ortusu cok uzun bir sure once dunyanin bazi bolgelerine gomuldukten sonra bu bitkiler ve deniz yosunu, insan sagligina buyuk olcude fayda sagladigi kanitlanmis yeni maddeler olusturmustur ve bunlara humik asit denir ve yeni bir kesif degildir. Humik Asitlerden ilk defa 1761 yilinda Gottschalk Wallerius tarafindan yayinlanan ilk bir makale de soz edilmistir ve daha sonra 1786’da K. Archard tarafindan detayli bir sekilde incelenmistir.

Humik Asit ve Fulvik Aside Neden Ihtiyac Vardir?
Humik asit, molekuler yapiya benzer, ancak yararlari ve kimyasal yapisi ile benzersiz olan bir alt-bilesene sahiptir ve buna Fulvik Asit denir. Ikisi birlikte Humik ve Fulvik Asit, iz mineralleri de dahil olmak uzere cok cesitli mineralleri icerir. Mineraller sagligin her yonu icin gereklidir. Kemik gelisimi, kalp atis hizi duzenliligi, kalp sagligi, goz sagligi, sindirim sagligi, zihinsel saglik, vitaminler ve enzimler gibi diger besinlerle birlikte calismak icin mineralleri vucudun bircok kimyasal reaksiyonunu ve diger fonksiyonlarini yerine getirmekten sorumlu hale getirmektedir. Vucutta bir sey parcalanmaya basladiginda, hemen hemen her zaman bir mineral eksIkligi ile iliskilendirilebilir.



Neden Gidalardan Mineral Alinamiyor?
Yiyeceklerden yeterince mineral alamamak icin bircok neden vardir. En buyuk iki sebep, toprak tuketme yontemlerini cogunlukla gubreler ve bocek ilaclari olmak uzere tarim kimyasallarini kullanan buyuk olcekli ticari tarimin baslangicidir. 100 yil once, ciftciler zengin kompostu topraga tekrar gubre olarak koyarak mahsulleri dondurur ve tarlalarin dinlenip iyilesmesini saglarlardi. Ancak, gida uretim sistemi bu kadar ticari hale geldiginden, ciftcilerin besin maddelerini topraga bu kadar buyuk oranda geri koymalari mumkun degildir. Ayni zamanda ekonomik olarak mumkun degildir.

Humik ve Fulvik Asitler Nasil Kullanilir?
Humik ve fulvik asidin insan vucudu uzerindeki biyokimyasi ve olumlu etkisi dort cumleye basitlestirilebilir:
• Humik ve fulvik asitler, bol miktarda mineral veren antik maddelerdir.
• Mineraller saglik ve uzun omur icin esastir.
• Humik ve fulvik asitler vucudun, hastalik onleme veya hastalik semptomlari gibi vucuttaki belirli biyolojik fonksiyonlari aktif hale getiren fizyolojik anahtarlari aktif hale getirmek icin asimile ederler.
• Saglik icin gerekli olan bu mineralleri baska hicbir yerde bulunmaz. Vucut zaten icsel olarak mineralleri nasil asimile edecegini bilmektedir

Biyolojik Olarak Kullanilabilir Humik Asit Kaynaklari Nelerdir?
Vucut tarafindan etkili bir sekilde humik asit kullanilamiyorsa herhangi bir takviyede oldugu gibi, sadece icerik bakiminda zengin bir idrar uretilir. Ve ne yazik ki, humik ve fulvik takviyeler soz konusu oldugunda cozulmesi gereken bircok bilgi vardir. Arastirmada kalitenin belirlenmesine yardimci olacak dort yol bulunur:
Cozulme: Biyolojik olarak elde edilebilir ve saf humik ve fulvik asitlerin ne kadar saf oldugunu soylemenin bir yolu olarak ne kadar iyi cozunduklerini ve suya baglandiklarini gormektedir. Humik ve fulvik asidi ne kadar ince ve yogunlastirirsa, vucuda o kadar fazla biyolojik olarak ulasilabilir olur ve suda o kadar kolay ve hizli bir sekilde cozunur.
PH degerini olcmek: Biyolojik olarak kullanilabilir olan humik ve fulvik asitlerin ne kadar saf oldugunu belirlemenin bir baska yoludur ve pH’i olcmek demektir. Yuksek kaliteli bir humik / fulvik asit kaynagi, pH’i en az 10 olan cok alkali olmalidir.
Laboratuar testleri: Safligi test etmenin son yolu laboratuvarlardan gecmektedir. Organik mi? GDO mu? Asit yagmuru ile temas etti mi? Kirlenmis mi? Humik ve fulvik asidin safligini test etmek icin her zaman bir laboratuvar testi yapilmalidir.
Kaynak bulundugu yer: Onde gelen bir humik ve Fulvik asit arastirmacisi olan Antony Haynes, New MeksIko dadan gelen humik ve fulvik asidin dunyadaki en yuksek kalite oldugunu belirlemistir.

Humik ve Fulvik Asidin Faydalari
Gida arzindaki mineraller azaldikca, saglik sorunlari kacinilmaz olarak artis gostermektedir. Ornegin, bircok kalp rahatsizligi, krom, bakir, magnezyum, selenyum ve potasyum gibi mineral eksIklikleriyle iliskilidir. Mineraller icin onemli rol oynayan humik ve fulvik asidin saglik faydalarindan bazilari asagidaki gibidir;
1. Coklu hastaliklardan korunma: Magnezyum gibi bir mineralde bile bir eksIklik onlarca saglik kosulu ile iliskilendirilebilir ve tiroit, endokrin sistem, kalp, kemikler ve vucudun diger kisimlarini etkileyebilir. Humik ve fulvik asit hastaliklardan korunmada fayda saglar.
2. Soguk alginligi: 1991 yilinda yapilan bir calisma, duzenli humik asit ve fulvik asit dozlarinin, soguk alginligi semptomlarini hizli ve rahat bir sekilde hafifletmeye yardimci olabilecegini tespit etmistir.
3. Bronsitle mucade: Bir 1984 yilinda calismasi Fulvik/Humik asitlerin kronik bronsitte kullanilmasina dair inceleme yapmis ve bunlarin semptomlari hafifletmede geleneksel ilac tedavilerinden daha etkili oldugunu tespit etmistir.
4. Besin tasinimi: Fulvik asit, mineraller ve metallerle kolayca birleserek kokleri, bitki kokleri icin uygun hale getirmektedir ve hucre duvarlarindan kolayca emilmektedir. Genellikle cok hareketli olmayan demir gibi mineralleri bitki yapilarinda rahatca tasinabilmektedir.
5. Kanserle mucadele: Ozofagus tumorlerine neden olan kanserli hastalar, iki yil boyunca humik bir ozu cozeltisi ile tedavi edildiklerinde kanserli duruma tumorun ilerlemesini onlemede % 100 basari oranina sahiplerdir.
6. Tiroid sagligi: 1982 tarihli bir calisma, humik maddelerle yapilan enjeksiyonlarin, tiroit tumorlerinin buyumesini durdurmada % 90 kadar yuksek oldukca etkili oldugu bulunmustur.
7. Uyku kalitesini artirma: Humik ve fulvik asitleri baska amaclar icin kullanan hastalarin cogunlugu da daha iyi uyku bildirmislerdir.
8. Hucrelerin savunma mekanizmalarini viruslere karsi korunmasinda: Coxsackie A9 virusu, influenza A virusu ve herpes simpleks tip 1 virusune sahip kisilerde ile yapilan on calismalarda, Humik maddelerin her iki ciplak sarilmis DNA virusune karsi etkili oldugu tespit edilmistir.
9. Hemorajik ates: Hemorajik Ates, kanamayi durduran, kan dolasimini geri
yukleyen, pihtilari gideren, anti-viral olan ve bagisIklik sistemini onemli olcude guclendirmektedir. Normalde tedavi edilemeyen epidemik olan hemorajik ates hastalarinda humik ozutlerle yapilan calismada atesi basariyla tedavi etmistir.
10. Vucuttan pestisitleri arindirma: Yapilan calismalarda humik asidin paraquat gibi toksIk pestisitleri parcaladigi ve vucuttan uzaklastirilmasina yardimci oldugu tespit edilmistir.
11. Hucrelerdeki elektrik dengesi: Fulvik asitin hucre omrunu dengelemek icin guclu bir organik elektrolit oldugu kanitlanmistir. Bireysel hucre normal kimyasal dengesine geri getirilip elektriksel potansiyelini geri kazanirsa, normalde bitki ve hayvan hucresi icinde olum ve parcalanmanin meydana gelecegi bir yasam elde edilmis olacaktir.
12. BagisIklik guclendirme: Cesitli viruslere karsi korunmaya yardimci olabilecek fulvik ve humik asitlerin immun arttirici ozellikleri tanimlanmistir. Cin’deki calismalar, cocuklarin daha once tedaviye yanit vermeyen viral solunum yolu hastaligi icin humik maddelere yanit verdigini gostermistir.
13. Ulserler: Ulserler ve cilt hastaliklari dahil olmak uzere cilt kosullarinin giderilmesine yardimci olmak bu asitler harici olarak maskeler, kumes hayvanlari ve banyolar olarak kullanilmistir. Yapilan bir calismada ulserler icin fulvik / humik mineral banyolarinin kullanilmasiyla% 90’dan fazla basari orani bulunmustur.1991 yilinda yapilan bir calisma, ayni etkiyi ic ulserler uzerinde de bulmustur.
14. Agri kesici: Fulvik/humik’i diger saglik amaclari icin kullanan hastalar, daha iyi bir uyku oldugu kadar daha az agri yasadiklarini rapor etmislerdir.
15. Serbest radikalleri azaltma: 1995 yilinda yapilan bir calismada, bu iki asidin vucuttaki serbest radikallerin etkisini azaltabildigi bulunmustur.
16. Mineral takviyeleri: Aktif insanlar vucudundaki mineralleri terleyerek tuketirler. Daha yuksek aktivite seviyeleri nedeniyle, sadece performanslarini olumsuz yonde etkilemekle kalmayip ayni zamanda sagliklarini da riske sokan sporcular icin ekstra, karsilanmamis beslenme talepleri olmustur. Yani sporcular aktif ve fulvik ve humik mineraller vucutta mineral seviyelerini yenilemenin bir yoludur.
17. Yaslanma karsiti etkiler: Cin’deki hastane calismalari, 60-90 yas arasi yasli hastalarin fulvik asitle tedavi edildiklerinde, istahlandiklari daha iyi uyuduklarini ve daha enerjik olduklarini gostermektedir. Hindistan’dan gelen diger hastane calismalari, fulvik asitlerin demans semptomlarina yardimci olabilecek guclu bir yaslanma karsiti terapi olarak kabul edildigini gostermektedir.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Asma Biti Nedir, Zararları Nelerdir? Ezqi Bitkiler Alemi 0 21.Haziran.2015 01:44
Ada Soğanı Nedir ve Faydaları Nelerdir? Ezqi Bitkiler Alemi 0 21.Haziran.2015 01:43
Bergamot Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir? Ezqi Bitkiler Alemi 0 21.Haziran.2015 01:41
Sodyum Nedir ve Sağlığa Etkileri Nelerdir? Ezqi Fizik - Kimya 0 19.Haziran.2015 17:12