ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26 - 02 - 2016, 16:14   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Hale Asaf Kimdir? Hale Asaf Hayatı, Hale Asaf Biyografisi


Hale Asaf Kimdir? Hale Asaf Hayatı, Hale Asaf Biyografisi


Hale Asaf'in teyzesi ilk Türk kadin ressami Mihri Hanim, sonralari Bursali Selami Pasa'nin oglu hariciye memurlarimizdan olan Müsfik Bey'le evlendigi için Mihri Müsfik adiyla da taninmistir. Ünlü ressam, Italya'da oldugu gibi, Almanya'da ve Fransa'da büyük basarilar saglamis, mütareke devrinde Istanbul'daki Güzel Sanatlar Akademisi'nin kiz ögrencilerine resim dersleri vermis, hayatinin son yillarini Amerika'da sefalet içinde tamamlamistir.

Mihri Hanim, 1885 yilinda dogdu. Bembeyaz tenli, siyah saçli, mavi gözleri ile etine dolgun, çekici ve degisik bir güzeldi. Ilk kültürünü evlerine gelen özel ögretmenlerden aldi. Batili kadinlarin hayatina özenen ve bunda bir Batili kadin gibi basarili oldugunu sanan kadinlar arasinda, yerini buldu. Genç kizlik çagina geldigi zaman, Avrupa'dan Istanbul'a gelen operetçileri, müzisyenleri izler, o devirde Türk kizlari için yadirganan biçimde dekolte giyinir ve alafranga hayata içten tutkusunu, her hareketi ile belirtirdi.Aslinda, çapkin bir babanin güzel ve biraz da âsik ruhlu kiziydi. O da babasi gibi, hayatini nese ve zevk içinde geçirmeye meyilli idi.Bir ara, Müsfik Bey'le devam ettirdigi bohem hayatini, evlenmek suretiyle sürdürdü. Roma'da tablolari ile yasantisi sirasinda, belki de Danonçiyo'nun delaleti ile, Vatikan Müzesi'ne bir tablosu bile konuldu. Hatta, Papa'nin bir portresini yapti. Papa , ilk defa bir kadin ressama poz veriyordu. Bütün bunlar, meshur Danonçiyo'nun özel dostlugunun eseri idi.

Mihri Hanim, ayni zamanda, bir salon kadiniydi. Ittihat ve Terakki Partisi büyüklerinden çogu ile dostlugu vardi. Hiristiyan kadinlari gibi, erkeklerle içki masasina oturmasi garip karsilanmis ve Ittihatçilarin memleketten kaçmasindan sonra, kendisi de Roma'ya, daha sonra paris'e giderek resim yapmakla yasantisini sürdürmüstür. Onun Paris'teki atelyesi, 52 Bd. Montparnasse'de idi. Ancak Paris'teki hayati, çok israfli gçmis ve tablolarinin geliri borçlarini kapatamadigindan, sikinti çekmistir. Hayatinin son yillarini Amerika'da geçirmis, zengin kisilere, özel resim dersleri vererek ömrünü tamamlamis, çalisma gücünü kaybettikten sonra, sefalet içerisinde, sanat ve gerçek dünyamizdan göçmüstür.

Hale Asaf'in hocalari ve eserleri

Hale Asaf, evinde, küçük yasta resme basladi. Ilk ögretmeni, kendisine Ingilizce dersi veren bir matmazeldir. Hale daha sonra Dame ve Sion'da okudu. Fransizcayi bu okulda, evlerindeki Rum hizmetçilerden de, güzel konusacak kadar Rumca ögrendi. Daha sonra teyzesi Mihri Hanim'in yanina, annesi ve babasi ile gittiginde Roma'da uzun müddet resim çalismalari yapti ve bir Italyan gibi Italyan diline vakif oldu. Hale, müterakenin ilk yillarinda, babasi ile annesinin mali durumu müsait oldugu sirada, Almanya'ya resim tahsiline gönderildi. Orada da, Almancayi ögrendi.
Hale'nin yabanci dilleri erken kapabilen bir kabiliyeti vardi. Resimde de öyle oldu. Teknik resim dersini teyzesi Mihri Hanim'dan aldi. Daha sonra, ünlü ressamimiz Namik Ismail'in özel ögrencisi oldu. Mütareke devrinde ise 16 yasindayken Berlin'e gönderildi. Orada, imtihanla Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi ve tarihi tablolar ressami Prof. Kamf Arthur'un talebesi oldu. Akademi Müdürü Prof. Kamf Arthur, Hale'de büyük istidat gördü ve onun eserlerini Berlin'deki ünlü sanat dergilerine verdi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Vbulletin Rep,itibar,Tecrübe Puan Sistemi Nasıl Aktif Hale Getirilir Görsel Ve Yazılı aSpeNDos vBullettin Ekstralar 0 20 - 06 - 2015 10:16