ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01 - 04 - 2022, 17:08   #1 (permalink)
Çevrimdışı
~ www.forumailem.com ~
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Güvenlik departmanları hakkında düşünce.


Güvenlik departmanları hakkında düşünce.
Merhabalar, öncelikle konu ne diye giren arkadas'lara cevapla basliyim, konu sadece bir düşünce , cok zahmetli olursa vazgeçerim yapmaktan basta belirteyim :)

Üst kısma razı olup burada yazıcagım kısma kadar gelen arkadas'lar olduysa , Hos geldiniz. Önce'likle IRCd' sohbet olarak cogu sunucu bulunmakta ve genelde cogu sunucu'da en eksık kısım olarak algiladigim buna dayanarak bilgisizlikle kendilerini madur duruma düsüren insan'lar var. Bugune kadar GÜVENLIK DEPARTMAN'ı diye sunucu'larda motd ve kanal olarak belirtilen garip insan'lar var, peki o departman'da ne tür seyler yapiliyor bilen kaç kişi var, ve bu departman'larda gören alanlar o görevin ne oldugu hakkında fikri olan var'mıdır diye sorsam herkes bir yorum atabilir, Ama gösteris olsun diye olsun diye orada takılan insan'larda var tabi, Bilmem nick gelip sorar "Sen necisin bu sunucu'da" arkadas'da havalı sekilde "Güvenlik departman'ında görevliyim." gibi terimlerlede yansıtanların oldugu gibi. Bu aralar baya sakinleşince ve kendime gelince neler yapabilirim derken böyle birşey aklima geldi, sunucularda kücücük seylerde bile halledilecek basit islevlerle kanal güvenligi, kullanıcı rahatsızlıgı ve genel sunucu girisinde sacma sapan yazılımlarla rahatsızlık veren"Tabiri caizse Lamer" diye hitap edilen ve" Lamer" kelime'sinin anlamını bilmeyen kişi'leri engellemek ve önlem almak için bir egitim vermek gibi, böyle birşey aklıma geldi ve bende genel düşünce olarak bir paylasayim bakalim sonuc ne olucak diye girişeyim dedim. (Tabi fazla beklentim yok, herkes baska zevk'ler derdinde olabiliyor). kısaca aklimda bir güvenlik egitim ders'i yapmak oluştu.

Kafamda canlanan fikirler:
Kendi baktıgım sunucu'larda egitim vermek
Forumda konu açip belli bir sunucu'da egitim vermek

gibi gibi bir çok fikir cıktı.

Sonuc olarak fikir'i:
Her baktıgım sunucu'da egitim vererek, egitime katilmak isteyenler için konu açmak ve isteyen katılmasını saglamak.

Tabi buda bir teori daha kimseyle konuştugum yok daha bu sadece fikir herhalde isteyen olabilir diye düşündüm, olmasada fark etmiyor benim için açıkcası, hem insan'ların görüşlerini ögrenirim olumlu, olumsuz sekilde, hemde cidden hosuma giderse böyle birşey yapma kafarı veririm.

Simdi biri cıkcak dicek güvenlik nedir'ki dicek, siz üstünüze alinmayın, bende zaten bilmeyenlere ögrenmek isteyenlere hitap ediyorum, aslinda güvenlik cok basit gibi görünen zline'yi bastımı olay cözülür denilen birşey zannediyorlar, ama cogu sunucu sahibi ve güvenlik departmanı veya oper'lerinin yaşadigi zor durumlar cok fazla kalmaktadir. Suan'ki gelişimler sebebiyle Mobil, web ve farkli farkli programlar sebebiyle geliştirilen Sahte IP(VPN), proxy ve anlik ip degiştirme (mobil agirlikli) girisimler cok bulunmaktadir ve buda oldukca rahatsız edici konuma geldigini cogu kişi bilmektedir.


Kısaca bunlari önlemek ve bilgilendirmek amacli bir egitim düzenlemeyi düşündüm, tabi ne işimize yarıcak diye düşünen arkadaslarımızda olucaktır, Güvenlik departman'ından anlayipta, bu sunucu'larda yetkisi olmayan gezen cok az kişi gördüm, cunki bir sunucunun bana göre en önemli departmanı güvenliktir, sonucta birşey'leri ayakta tutmak icin, diger departmanlarin daha rahat calisabilmesi için, siz onlara o ortami saglamanız gerekmektedir. Tabi cok fazla daha artisi var, işin içinde olanlar bilir :)) , neyse sizce katılım olurmu, yada böyle bir egitimin içinde bulunmak isteyen sahislar bulunurmu burada denemek istedim. benim bir kar amacım yok, köşe'sinde duran işine bakan biriyimdir, fikir ve düsünceleri olan paylasirsa sevinirim, ona göre aklimda genel birşey olusturucam, ha tabi olmazsa gene düşüncem var sonucta yanımda olan insan'lara egitim vermek icin plan yapicaktim zaten, en fazla konu kapatilsin gerek yok der geçerim, cok fazla gene yazdım püff püf.. neyse fazla söze gerek yok, gerisi sizde, Hayırlı IRC'ler..
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
PC'nizi koruyun - Güvenlik Çözümleri aSpeNDos Güvenlik 0 20 - 04 - 2019 17:59
Yeni Ranklarımız Hakkında aSpeNDos Önerileriniz & Şikayetleriniz & İstekleriniz 7 07 - 02 - 2016 11:00
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ezqi Hukuk 0 19 - 06 - 2015 17:04
Ege Bölgesi Hakkında Bilgi aSpeNDos Ege Bölgesi 0 17 - 06 - 2015 15:19