ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26 - 06 - 2015, 14:18   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Olmayışının hüznü bu, başka hiç bir tarifi yok.
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
İyi Bir Dinleyici Olun.


Nasıl davranırsan tıpkı ayna gibi sana öyle geri yansır. (Goethe)
Hayat hikâyesi olmayan hiçbir insan yoktur.

Konuşarak insanlarla anlaşırız. Etkileyici konuşarak insanlara kendimizi dinlettiğimizde mutlu oluruz kendimize güvenimiz artar. Ama zaman zaman durumlarda bazı değişiklikler olur. Konuşma üzerine çok fazla çalışma egzersiz yapmamış normal bir konuşmacı olabiliriz.
Ama bazı insanlarla konuşurken sürekli bir şeyler anlatırız o kişiyi güldürürüz sanki dünyanın en etkileyici insanı gibi hissederiz kendimizi. Bazı insanlarla konuşurken de ağzımıza söyleyecek bir tek kelime gelmez.
İşte bu dinleyicinin kalitesinden ileri gelmektedir. İlgili bir dinleyiciyle sizi yarım yamalak dinleyen bir kişi farklıdır. Siz karşınızdakini konuşarak etkilersinizkarşınızdaki de o sırada sizi dinleyişiyle etkilemekle meşguldür.
Etrafınıza dikkat edin çoğu kişide dinleme eksikliği vardır. Kimse birbirini pür dikkat dinlemez. İletişim bozukluklarının temelinde bu vardır.
Karşımızdaki kişiyi dinlediğimizi belirten vücut hareketleri vardır. Biri bize bir şey anlatırken vücudumuz o kişiye dönükse ilgili olduğumuz karşıya yansır
Boynumuzun hafif yana doğru kırık pozisyonu karşımızdaki kişiyi ilgiyle dinlediğimize işaret eder. Birini dinlerken bu hareketleri uyguladığımızda anlatıcının konuşma süresi uzar ve anlatma isteği tetiklenir.
Bazen biriyle sohbet içindeyken çok az konuştuğumuz halde o kişi bize ne kadar hoş sohbetsin der. Oysa bizim ağzımızdan çok az kelime çıkmıştır. Bu bizim o kişiyi dikkatle dinlememizden ileri gelmiştir. İyi bir dinleyici olursanız iyi bir konuşmacı olmanın üzerine çıkarsınız. Ama iletişimin doruğu ikisini de yapabilmektir.
İyi bir dinleyici olmak istiyorsan;
Konuşmayı kes.
Konuşurken dinleyemezsin.
Konuşanı rahatlat.
Konuşan kendini özgür hissetsin.
Konuşana onu dinlemek istediğini belli et.
İlgilendiğini göster. Dinlerken başka işle uğraşma. Anlamak için dinle cevap hazırlamak için değil.
Dikkatini konuşana ver
Konuşanı anlamaya çalış. Kendini onun yerine koy.
Sabırlı ol.
Konuşana zaman ver; konuşmasını kesme; acele işin varmış gibi davranma.
Sakin ol sinirlenme.
Sinirlenen insan sözcüklere yanlış anlam verir.
Eleştiriye açık ol.
Savunmaya geçme eleştiriden yararlanmaya çalış.
Soru sor.
Soru soran dinliyor demektir. Soru- cevap anlaşmayı kolaylaştırır.
Konuşmayı kes
İşin başı da sonu da budur. Diğer ilkelere uyulması buna bağlıdır.

Dale Carnegie anlatıyor;”Bir briç partisine katılmıştım. Briç oynamayı sevmem. Misafirler arasında benim gibi briç oynamayan bir bayan vardı. Bu bayan benim görevim dolayısıyla seyahat ettiğimi ve Avrupa’da beş sene kaldığımı öğrenmiş olmalı ki bana” Seyahatlerinizde gördüğünüz ilginç şeyleri anlatır mısınız?’ dedi.
Kanepeye oturduk kendisi kocası ile birlikte Afrika’ya yaptığı seyahatten yeni dönmüş olduklarını söyleyince;”Afrika mı?”dedim. Merak ettiğim yerlerden birisidir. Görmeyi çok isterim ama Cezayir’de bir gün kalmanın dışında Afrika’yı görme imkanım olmadı. Bana nasıl bir yer olduğunu anlatır mısınız? Dediğimde;
Afrika’da gördüklerini bana kırk beş dakika anlattı. Dikkat ettim bir daha bana seyahatlerim hakkında bir şey sormadı neler gördüğümü anlatmamı da istemedi.Onun istediği tek şey; anlattıkları ile ilgilenecek birisiydi sözlerini ilgi ile dinleyecek birisini bulduktan sonra bütün istediği yerine gelmiş oluyordu.”Bu bayan normal bir insan aslında tuhaf bir tarafı da yok. Çünkü hepimiz böyleyiz. İlgilenecek bir dinleyici bulduğumuzda hepimiz dinletmeyi severiz.
İyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız önce dinlemeyi öğrenmelisiniz. İlgi uyandırmak istiyorsanız ilgilenmeyi bilmelisiniz. Bir sohbet sırasında yapmanız gereken ilk şey; karşınızdakinin seve seve cevap vereceği sorular sorunuz ve onu kendisinden bahsetmeye teşvik ediniz. Çünkü kendisinden bahsetmeyi sevmeyen insan yoktur. Kendisinden övgüyle bahsedilmesini dinlemeyi sevmeyen insan da yoktur.
Birisini dinlerken tüm dikkatinizi ona verirseniz samimiyet ilgi ve heyecan gösterirseniz iyi bir dinleyici olursunuz. Bizim iyi dinleyememe nedenlerimizden en önemli olanı; Birisi konuşurken onu dinlemek yerine ona vereceğimiz cevabı kurgulamak olsa gerek. Bunun temelinde kazanmak mağlup etmek ve konuşmanın galibi olarak ayrılmak felsefesi yatar ne yazık ki.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık