Sosyal paylaşım siteleri üzerinden işlenen suçlar - ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi


ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz

Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol
Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 19 - 06 - 2015, 19:05   #1 (permalink)
Çevrimdışı
-įŞįñə qəŁįŕŚə
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Sosyal paylaşım siteleri üzerinden işlenen suçlar


Sosyal medyada kişisel haklara saldırı ya da isimlerin izinsiz olarak başka kişilerce Facebook, Twitter, YouTube'da kullanılması durumunda yasal olarak ne yapabileceğinizi Avukat Emel Göçmen Bozoğlu anlatıyor.






Türkiye’de Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde kullanıcılara yönelik hakaret, kişisel haklara saldırı gibi olaylar giderek artıyor. Markalara veya kişilere ait isimlerin izinsiz olarak başka kişilerce Facebook, Twitter ya da YouTube'da kullanılmasına da daha sık karşılaşır olduk.

Sosyal medya hırsızlığı ya da sosyal medyada kişisel haklara saldırı karşısında yasal olarak ne yapılabileceğini biliyor musunuz?
Böyle bir durumda ilk etapta ilgili sosyal medya sitesine müracaat etmek ve durumu bildirmek en doğrusudur. Site, kendi içinde bir inceleme yapar. Hakaret ya da küfür gibi kişisel haklara saldırı eğer İngilizce olarak yapılmışsa içeriğin yayından kaldırılma şansı daha yüksek. Fakat bunun dışındaki durumlarda, özellikle kişi isimlerinin izinsiz kullanılması hallerinde sosyal paylaşım sitesi duruma müdahale etmemeyi tercih ediyor.

Ne zaman savcılığa suç duyurusunda bulunulur?
Sosyal paylaşım sitesi üzerinde hakarete uğrayan veya ismi/markası izinsiz kullanılan kişi her zaman savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Eğer suç işleyen kişinin kimliği belliyse kişi inkar etmediği takdirde adli süreç işlemeye başlıyor. Ancak, inkar söz konusu olursa, IP bilgilerinin tespiti gerekiyor. Gerek bu durumda gerekse kimliğin hiç belli olmadığı durumda savcılık bağlantı bilgilerinin tespiti için Adalet Bakanlığı kanalıyla sosyal paylaşım sitesinden bilgi talep ediyor. İşte sorun burada başlıyor. Çünkü Facebook, Twitter, YouTube ABD hukukuna tabi ve bu siteler ABD mahkemeleri dışında bilgi taleplerine cevap vermiyor. Bağlantı bilgileri tespiti yapılamayınca şikayetler takipsizlikle sonuçlanıyor.

Uygulamada yaşanan bu sorun birtakım itibar koruma şirketlerinin oluşmasına sebebiyet verdi. Bu şirketler, ABD’de çeşitli hukuk ofisleriyle anlaşıyorlar. Sosyal medya üzerinden herhangi bir suça maruz kalan kişi bu tür itibar koruma şirketlerine başvurduğunda ABD’deki hukuk ofisleri aracılığıyla harekete geçiliyor. Sosyal paylaşım siteleri, hak ihlali talebi ABD’de bir hukuk ofisi üzerinden kendisine ulaştığında herhangi bir dava süreci yaşamamak için uzlaşmaya gidiyor ve kısa süre içerisinde hak ihlaline sebebiyet veren durumu ortadan kaldırıyor.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık