ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Mayıs.2019   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Balinalar Neden Kansere Yakalanmaz?


Bilim insanlari, kanser riskinin kisinin yasina ve aldigi kiloya gore arttigini iddia etse de bu iddia dunyadaki en buyuk memesi olan balinalar icin gecerli degildir. Balina, kansere yakalanma olasiligi en dusuk olan canli turlerinden biridir. Yapilan yeni calismalar, bu durumun nedenini bulmayi hedefliyor.

Kanser; hucreler anormal sekilde mutasyona ugradiginda ve bu mutasyon sonucunda hucre, kontrolsuz sekilde bolundugunde ortaya cikar. Bunun sonucunda, bulundugu dokunun normal islevini de bozar.

Dunya Saglik Orgutu’ne (WHO) gore global olcekte kanser, ikinci buyuk olum nedenidir ve tum yas gruplarinda milyonlarca insani etkiler. Bazi arastirmacilar, kanser semsiyesinin altinda yayilan hastaliklarin; kirlilik ve insan aktivitesinden kaynaklanan cevresel faktorlerden dolayi modern dunyada daha yaygin oldugunu ileri surerler. Yine de bazi calismalar, insanlarin kanseri binlerce yildir tecrube ettigini gosterir.

En erken kanser vakasi 1,7 milyon yil once bir homininde (insan irkinin evrimde atalarindan biri) ortaya cikmisti. Arastirmacilar, Guney Afrika magarasindaki kalintilari arastirdilar ve insan irkinda agresif turde bir kemik kanseri olan osteosarkoma ile karsilastilar.

Ancak insanlar ve atalari tarih boyunca kanserden etkilenen tek canli degillerdi. Kanser; sahipli olan ve dogal ortamda yasayan kedilerin, kopeklerin, kuslarin, surungenlerin ve baliklarin da ana olum nedeniydi. Yeni kesiflere gore dinozorlar da kanser gelistirmistir.

Yas, Kilo ve Kanser Riski
Uzmanlarin aciklamalarina gore kisinin yasi ve kilosu kanser gelistirme riskini arttirabilir. Cunku kisi ne kadar cok yasarsa, hucrelerin mutasyona ugramak icin daha fazla vakti olur. Bu nedenle vucut yaslandiginda, hucreler mutasyona daha egilimli olur. Ayrica bir kisi kilo aldikca ve boyu uzadikca, mutasyon gecirebilecek daha fazla hucreye sahip olabilir. Fakat bu korelasyon hayvanlar aleminde, turler arasi uygulanamaz. Ancak cok buyuk ve uzun sure yasiyor olmalarina ragmen, bazi hayvanlarin kansere yakalanma riskleri oldukca dusuktur.

Fillerin, yunuslarin ve balinalarin cok dusuk kanser oranlari vardir. Bunun nedeni bu hayvanlarin kansere direncli olmalari midir? Bu sorunun cevabi kanseri daha iyi anlayabilmemiz ve tedavi yontemi gelistirebilmemiz acisindan onemlidir. Gecen sene yayinlanan bir calismada filler acisindan bu sorunun cevabi bulunmus olabilir. Bu buyuk kalin derili hayvanlarin kanser formunun olusmasini onleyen tumor baskilayici genlere sahip oldugu ortaya cikti. Insanlar da bu genlere sahiptir. Fakat insanlar bu genlerin sadece bir kopyasini tasirken, filler 20 kadar kopyasina sahiptir.

Northern Arizona Universitesi’ndeki ve diger enstitulerdeki bir grup arastirmaci, sudaki memelilerin genlerini inceledi. Bunun icin arastirmacilar, yetiskin bir disi balinadan deri ornegi aldilar. Balinanin genomunu haritalamak icin DNA ve RNA dizileme yontemleri kullanildi. Veriler elde edildiginde; mavi balina, gronland balinasi ve ada balinasi gibi 10 tane deniz canlisi dahil cesitli memeli hayvanlardan alinan verilerle karsilastirildi.



Arastirmacilarin yaptigi analiz; genomun bir kisminin balinarda, diger canlilara kiyasla daha hizli evrimlestigini ortaya cikardi. Bu bolge hucre dongusu, cogalma ve DNA onarim surecini duzenleyen genleri icerir. Bu islevlerden sorumlu genler ise, insanlarda gorulen kanser turlerinde mutasyona ugrar.

Balinalari diger memelilerden ayiran diger bir karakteristik ozellik ise, kanserin olusumunu onleyen tumor baskilayici genlerin cok sayida kopyasini icermeleridir. Ayrica diger memelilere kiyasla, genomlarinda daha az mutasyon birikiyordu.

Arastirmacilar, dusuk kanser oranina sahip balinalarla ve diger canlilarla neden arastirma yapti? Elde edilen bilgiler insanlarda gorulen kanser turlerini cozumlememizde faydali olabilir miydi? Calismanin sonuclari, insan sagligini cok sayida yolla etkileyebilir. Elde edilen bilgi, cok sayida turun kansere karsi kendine ozgu sekilde evrimlestigini gosterir. Bunun anlami; kanserden korunmaya yonelik farkli mekanizmalarin anlasilmasiyla onleyici stratejiler ve anti-kanser terapiler gelistirilebilir.

Ayni zamanda farkli hayvan turlerinin nasil kanser gelistirdigini incelemek, hastaligin mekanizmalarini daha iyi anlamamizi saglayacaktir. Balinalarin ve fillerin kanseri yenmek icin evrimlesebilirken dinozorlarin kansere yakalanabilmesi; kanserin milyonlarca yillik evrimde hala devam eden secici bir baski oldugunu gosterir. Gelecek calismalarda arastirma grubu; laboratuvar ortaminda balina hucreleriyle calismayi ve su memelilerinin kansere karsi savunma mekanizmalarina dayali bir ilac gelistirmeyi hedefliyor.
  Alıntı ile Cevapla

Alt 25.Nisan.2022   #2 (permalink)
Çevrimdışı
Administrator
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Cevap: Balinalar Neden Kansere Yakalanmaz?


AcıkLamanız için Teşekkür Ederim CeReN Hanım UnutmayaLım ki Bir CeReN Daha geLmez FA'ya :)

  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Damarlarımız neden mavidir? Queen Warrior Bunları Biliyor Musunuz? 1 03.Nisan.2017 20:57
Erkekler Neden Çiçek Almaz ? LeyNa Erkek Dünyası 0 15.Şubat.2016 02:51
'O' nu neden seviyorsun? ? LeyNa Forum Oyunları 0 07.Şubat.2016 12:20
Göz Seyirmesi Neden Oluşur? Sare Göz Sağlığı 0 12.Eylül.2015 16:15
Neden Çörek Otu? LaL Şifalı Bitkiler 0 10.Eylül.2015 02:15