ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Mayıs.2019, 11:19   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Carpici Renkleri Olan Siyah-Beyaz 20 Hayvan


Hayvanlarda gorulen renkler cok dikkat cekicidir. Bu benzersiz modeller, hayvanin dis cizgisini kirar ve diger hayvanlarin onu tespit etmesini zorlastirir. Muhtesem cizgileri ile kaplanlardan, renkli kus tuyleriyle oten kuslar, carpici kanatlariyla kelebekler gibi canlilardan bahsedilirken zebralardan nadir olarak bahsedilir. Siyah beyaz dendiginde cogu insan, zebralarin ve dev pandalarin otesine gidemez ve siyah-beyaz hayvanlar renkli hayvanlar gibi dikkati cekmez. Pandalar unludur cunku sevimlidir, sevimliligi guzelligi ya da rengi yuzunden degildir. ‘Renkli’ kelimesi, disaridaki cogu insan icin guzellikle es anlamli olmus gibi gorunmektedir.

Dev Panda
Bilimsel adi Ailuropoda melanoleuca olarak bilinen Dev pandalar, Cin’in guneyinde bulunan yerli ayilar turundendirler. Zebralar gibi dev pandalar da farkli siyah-beyaz gorunumleriyle bilinirler. Kulaklarinda siyah kurk, goz yamalarin da, omuzlarinda ve bacaklarinda beyaz kurkleriyle tamamlanirlar. Bu bilimsel adini Ailuropoda melanoleuca’yi, siyah ve beyaz kedi ayagi anlamina gelir. Renklendirmelerinin onlara nasil yardimci oldugu henuz belli degildir. Bir teoriye gore, gorunuslerinin karla kapli kayalik habitatlarinda iyi bir sekilde birlesmesi ve boylece avcilara karsi etkili kamuflaj saglamalarindan oldugu dusunulmektedir.

Katil Balina
Bilimsel adi Orcinus orca olarak bilinen Katil balina veya orkalar, deniz biyomunda en ust seviye de bir avcidirlar. Isimlerine ragmen, aslinda okyanus yunusu ailesinin bir uyesidirler. Turleri dunyanin hemen her yerinde bulunur ve belirgin renklendirmesiyle tanimlanabilirler. Bu balinalarin beyaz gogusleri, yanlari ve sirt kismi siyahtir. Ayrica, her gozun ustunde ve biraz arkasinda beyaz bir yama vardir. Katil balinalarin renklendirilmesi, carpici renklendirmenin baska bir ornegidir. Ancak tek fark, diger turlerin tespit etmesini zorlastirarak, yirtici hayvanlara yardimci olmasidir.

Kokarca
Bilimsel adi Mephitidae olan Kuzey Amerika’da bulunan bu siyah-beyaz kokarca turleri; cizgili kokarca (Mephitis mephitis), dogu benekli kokarca (Spilogale putorius), bati benekli kokarca (Spilogale gracilis), kapusonlu kokarca (Mephitis macroura) ve domuz burunlu kokarca (Conepatus leuconotus) icerir. Bunlardan, cizgili kokarcalar en yaygin olanlaridir ve siyah govdeleriyle kolayca tanimlanabilirler. Her iki taraf boyunca uzanan beyaz seritleri vardir ve daha genis bir beyaz yama olusturmak icin enine dogrudur. Dogulu ve batili benekli kokarcalar bile cizgilidir, ancak cizgili kokarcalardan farkli olarak cizgileri kirilir. Ote yandan, domuz burunlu kokarcalar, basindan kuyrugunun tabanina kadar uzanan tek, genis beyaz bir seritleri vardir. Ve kapusonlu kokarcalara gelince, adini boynundaki beyaz kurklu yakalarina borcludurlar.

Malayan Tapiri
Bilimsel adi Tapirus indicus olan Malayan tapiri, dunyada ki bes tapir turlerinin en buyugu olma ozelligine sahiptirler. Ayrica, Asya’ya ozgu tek tapirdirler. Yari siyah ve yari beyaz gorunumu ile kolayca taninabilirler. Temel olarak, omzundan arkaya uzanan beyaz bir yama ile siyah renklidirler ve ek olarak, kulak uclari da beyazdir. Malayan tapiri IUCN tarafindan nesli tukenmekte olan bir tur olarak kaydedilmistir.

Siyah-Beyaz Yakali Lemur
Bilimsel adi Varecia variegata olan ortak adina gore, siyah-beyaz karistirilmis lemurlar, bu iki rengin parlak bir karisimina sahiptirler. Karni, kuyrugu, elleri, ayaklari, ic uzuvlari, alin, yuz ve taclari siyahken, yanlari, sirtlari, arka bacaklari ve arka kisimlarinda beyaz kurkleri vardir. Bir erkek ve disi arasindaki rengi sadece renklerine gore ayirt etmek zordur. Siyah-beyaz karistirilmis lemurun bir baska ilginc gercegi de, lemur ailesinin en buyuk eski uyesi olmasidir.

Dogu Siyah Beyaz Kolobus
Bilimsel ad Colobus guereza dogu siyah beyaz kolobus, Afrika’ya ozgu bes siyah beyaz kolobustan biridir. Cogunlukla siyah renklidir, yuzlerinde kalin beyaz dis kurk halkalari vardir ve vucutlarin her iki tarafinda uzun beyaz tuyleri bulunmaktadirlar. Bunun yani sira, uyluklari boyunca bir beyaz kurk seritleri vardir. Kuyruklarinin sonunda bir tutam beyaz tuyleri bulunmakta ve uzunluklari bir hayvandan digerine farklilik gostermektedir. Geoffroy siyah beyaz kolobusu (Colobus vellerosus), Angola siyah beyaz kolobusu (Colobus angolensis) ve Satanik siyah kolobusu (Colobus satanas), dogu siyah-beyazina carpici bir benzerlik gostermektedir. Bati siyah-beyaz kolobusu (Colobus polykomos), sadece biyik ve gogsunde beyaz bir kurk oldugu icin ayri bir istisnadir. Kuyruklar baglaminda, yalnizca Satanik siyah kolobusun uzun siyah bir kuyrugu vardir.

Zebra
Uc zebra turu vardir: ovalar zebra (Equus quagga), Grevy zebra (Equus grevyi) ve dag zebra (Equus zebra). Siyah-beyaz cizgili kurkleriyle karakterize edilirler. Zebralarin daha once beyaz uzerine siyah cizgili hayvanlar oldugu dusunulmustur. Ancak arastirmacilar daha yakin zamanda, beyaz cizgili siyah olduklarini gosteren kanitlar bulmuslardir. Daha ilginc olarak, insanlarin parmak izleri nasil kisiye ozgu ise, ayni sekilde zebralarda, seritler her bir hayvana ozgudur. Bu siyah-beyaz cizgiler carpici renklendirme kamuflaj teknigini kolaylastirir. Zebralar bir surunun icindeyken avcilar, bir bireye atilmayi ve saldirmayi zor bulurlar. Ek olarak, bu cizgiler ayni zamanda tanimlama konusunda onlar icin de kullanisli olmaktadir.



Kaliforniya Kral Yilani
Bilimsel adi Lampropeltis getula californiae Kaliforniya Kral yilani, bati Amerika BirlesIk Devletleri ve kuzey MeksIka’ya ozgu zehirsiz bir kolubrid turdur. Esas olarak beyaz lekeli siyah tonlarinda ve goz alici bir renklenme saglar. Nadir olmasina ragmen, kahverengi Kaliforniya krallarinin beyaz isaretli yilanlar da oldugu bilinmektedir.

Beyaz Kaplan
Bu kara ve beyaz hayvanlar listesindeki kaplanin varligi sasirtici olsa da, ancak beyaz kaplan bu listede yer almaktadir. Beyaz kaplanin ayri bir kaplan turu olmadigi, ancak Bengal kaplaninin (Panthera kaplani) mutant bir varyanti olduguna dikkat cekmek onemlidir. Bengal kaplani turuncu renkli kurkunu pheomelanin pigmentinin varligina borcludur ve bu nedenle bu pigmentin yoklugunda hayvan beyaz hale gelmektedir.

Zebra Kirlangic Kelebegi
Zebra kirlangic kelebeginin bilimsel adi Protographium marcellustur. Tum kelebekler renkli degildir. Siyah beyaz ve cok guzel olan bazi turler de vardir. Bu turlerden biri, dogu Amerika BirlesIk Devletleri ve guneydogu Kanada’da bulunan zebra kirlangic kelebegidir. Siyah-beyaz cizgileri bir zebraninkine ve dolayisiyla ismine benzemektedir. Renklenmesinin yani sira, turler kendine ozgu kanat sekli ve muhtesem uzun kuyruklari ile tanimlanabilir.

Buyuk Agac Perisi Kelebegi
Bilimsel adi Idea leuconoe olan buyuk agac perisi kelebegi, diger bir ayirt edici siyah-beyaz kelebek, Filipinler, Malezya ve Guneydogu Asya’da cevresindeki bolgelerde bulunur. Daginik siyah benekli beyaz renktedir. YaklasIk 6 inc kanat acikligi ile alisilmadik derecede buyuktur.

Adelie Pengueni
Bilimsel adi Pygoscelis adeliae olan Adelie Pengueni Antarktika kiyilarinda bulunmaktadir. Penguenlerin cogu siyah ve beyaz renktedir, ancak penguenlerin bu klise goruntusune sadik kalan bir turdur. Cunku hepsi siyah ve beyaz degildir. Cogunlukla siyah renkli, beyaz bir gobege sahiptirler, sonucta bir smokin giyiyormus gibi gorunurler. Dahasi, basinda gozden goze uzanan beyaz bir yamalari vardir ve agirlikli olarak siyah beyaz olan diger penguen turleri arasinda Cember Sakalli pengueni (Pygoscelis antarcticus), Fiordland tepeli pengueni (Eudyptes pachyrhynchus), Afrika pengueni (Spheniscus demersus) vb. bulunur.

Siyah-Beyaz Otlegen
Penguenler, dunyadaki tek siyah-beyaz kuslar degildir. Siyah ve beyaz tuyleri olan turlerin bir baska ornegi, Mniotilta cinsinin yalniz uyesi olan siyah-beyaz otlegendir bilimsel Mniotilta variadir. Dunya otlegeni adini tamamen siyah ve beyaz cizgili kapli tuylerinden almistir. Bu kusun ucarken belirginlesen iki beyaz kanat cubugu vardir. Ayrica, bu otlegen turunun alt tuylerinin alt kisimlari siyah lekelere sahiptir. Erkekleri cogunlukla siyah olsa da, disileri soluk renklidir.

Kara Sirtli Sumru
Bilimsel adi Onychoprion fuscatus Kurumlu sumru ya kara sirtli sumrudur. Beyaz alt kisimlarini tamamlayan siyah ust kisimlari, bacaklari ve kuyrugu ile tanimlanabilir. Renklendirme acisindan, dogal habitatini paylastigi surmeli sumruya (Onychoprion anaethetus) biraz benzemektedir. Ancak, kurumlu sumru daha koyu bir ust kisma sahiptir. Kurumlu sumruya ait iki alt tur vardir, Atlantik kurumlu sumru (Onychoprion fuscatus fuscatus), belirgin beyaz alt kisimlari ve Hintpasifik isli sumru (Onychoprion fuscatus nubilosus), acik gri veya donuk beyaz alt kisimlari ile tanimlanabilir.

Ustura Gagali


Bilimsel adi Alca torda olan ustura Gagali, alt tarafi beyaz ust tarafi siyah olan, sadece ureme icin karaya gelen bir deniz kusudur. Gagasinin basinda, boynunda ve sirtinda siyah tuyleri vardir. Bunun yani sira, ayaklari da siyah renklidir. Daha yakindan bakildiginda gozlerinden faturanin sonuna kadar uzanan ince beyaz bir cizgileri gorulur. Renklenme soz konusu oldugunda hem erkekler hem de disiler aynidir ve bu nedenle, onlari ayirt etmek icin boyutlarindaki farkliliklara guvenilmelidir.

Kara Gagali Saksagan
Kuzey Amerika’nin bati bolgelerinde bol miktarda bulunan kara gagali saksagan bilimsel adiyla Pica hudsonia vardir. Bu kus, buyuk olcude siyah ve beyazdir, kanatlarinda siyah tuyler ve siyah ayaklari vardir. Ancak kuyrugunda mavi veya mavi-yesil renkler olabilir. Ek olarak, buyuk beyaz isaretler vardir, yani kus ucarken acikca gorulebilen, kusun kanatlarinin dis kenari boyunca cikinti yapan tuyler bulunur.

Valais Kara Burunlu Koyun
Siyah-beyaz kurk mutlaka vahsi hayvanlarla sinirli degildir. Yerli turler bile zarif bir kombinasyona sahiptir. Ornegin Isvicre’nin valais bolgesinden valais siyah burunlu koyunun irki, siyah yuzlu, kulaklari, dizleri ve bacaklari beyaz, kabarik tuyleri ile karakterize edilir. Ayrica, bu bolgeden gelen bir keci irki olan valais, on yarisi siyah tuylu, arka yarisi ise beyaz tuyludur, siyah-beyaz bir kurkle belirgindirler.

Inekler
Siyah-beyaz ineklerden bahsedildiginde, dikkat ceken iki irk Holstein Friesian irki ve Kusakli Galloway irkidir. Dunyanin en yuksek uretimli sut hayvani olmakla ovunen Holstein Friesian irki, hemen hemen tum siyahlardan butun beyazlara kadar degisen siyah-beyaz renklere sahipken, Belted Galloway sigir irki, tamamen cevrelenen belirgin bir genis beyaz kusaga sahiptir.

Kopekler
Kopekler birkac farkli renklerde olur. Siyah-beyaz irkli kopeklerde akla gelen ilk cins dalmacyali irkidir. Bu cins, beyaz zemin uzerine siyah lekeler ile kolayca tanimlanabilir. Beyaz uzerinde kahverengi lekeler ile dalmacyali bir kopek olsa da, kombinasyon beyaz uzerine siyah noktalar gibi yaygin degildir. Diger irklar arasinda kafasinda siyah isaretler olan beyaz Guatemala dogo; beyaz isaretli siyah olan karelya ayi kopegi cogunlukla siyah beyaz bir palto kullanan stabyhoun irki vb.dir.

Kediler
Kedilerde kopekler gibi, her renkte olabilir. Bazi kediler duz renklidir, yani tamamen tek renklidir, bazilari iki renklidir, yani iki rengi beyazdir, baska bir renkle bnirlesir. Bu iki renkli kedilerin icinde 1-10 arasinda degisen desenler vardir. 1 tamamen siyah kurku ifade ederken, 10 tamamen beyaz kurku ifade eder. Beyaz kurku baska bir siyah kedinin yuzu, penceleri, bogazi ve gogsu ile sinirliysa, buna smokin kedisi denir.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
On Vahşi Hayvan Queen Warrior Fıkra 0 11.Temmuz.2015 14:46
Vbulletin 3.8.xFORUMHOME Anasayfada Üye Grup Renkleri Anlamları aSpeNDos vBullettin Ekstralar 0 20.Haziran.2015 10:17
Navbarda [Üye Adı] kısmındaki Üye adları Rengi Grup Renkleri Olsun aSpeNDos vBullettin Ekstralar 0 20.Haziran.2015 09:48
Alfabetik Hayvan İsimleri Sare Hayvanlar Alemi 18 30.Temmuz.2014 11:58
Evcil hayvan türleri Muhtar Hayvanlar Alemi 0 15.Temmuz.2014 08:29