ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 - 06 - 2015, 12:40   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Keloğlan Efsanesi


kel oğlan - türk altay mitolojisi - saçsız kahraman keloğlan - türk masal kahramanı keloğlan
Keloğlan Türk masal kahramanı. Türk ve Altay mitolijisinde halk kültüründe ve masallarda adı geçen saçsız kahramandır. Bazı lehçelerde Kaloğlan olarak da bilinir. Kısaltılmış olarak Kalca (Kalça) veya Kelçe (Kelce) olarak da geçer.Yani Keloğlan yalnızca Anadoluda değil ondan daha önce çıkmış bir karakterdir.Günümüzde Bazı Türki Devletlerde de Keloğlan karakteri mevcuttur.

Çoğu zaman güldürü öğeleri taşır. Kurnazlığı ve bahtı temsil eder. Zor durumlardan aklı ve şansı sayesinde kurtulur. Taşşa ile bağlantılıdır. Kalçapatır (Kelce Batur) olarak geçtiği şiveler vardır. Helce biçimiyle de söylendiği olur. Pek çok Türk dilinde “Kal” sözcüğü kel demektir. Azericede “Keçel” (ç ve l değişimi ile) olarak bilinir. Keloğlanın Altay masallarındaki eski biçimi olan Kelçe; çokbilmiş kurnaz ve talihlidir. Ukala ve alaycı olarak da görünür.

Kendisini kele dönüştürerek öteki dünyaya bile gidebilir göğün yedi katını ve yıldızları dolaşır. Altay efsanelerinde kel kadın şaman ölüleri bile diriltir. Bu nedenle kellik bir güç simgesidir. Güneşli bir günde kar yağdırır fırtına çıkarır. Manas Destanında Targıl Taz adlı bir kahin vardır (Taz kel demektir). Kel/Kal sözcüğünün Moğolca Gal “Ateş” sözcüğü ile de bağlantısı vardır. Ateş kutsallık ve güç içeren bir enerjiye sahiptir. Moğolların Gal Han adlı bir Tanrıları vardır.


Keloğlan Anadolu Türk masalları arasında önemli bir yere sahiptir. Annesi ile yaşayan Keloğlan yoksul bir delikanlıdır. Geçinmek için birçok işe girip çıkar. Sakar ve saftır ancak yeri geldiğinde hazırcevap olması ve karşılaştığı sorunlara akılcı pratik çözümler bulmayı bilir. Bu özellikleriyle de her masalın sonunda mutlaka muradına eren bir kahramandır.

Keley – Altay mitolojisinde adı geçen yarı tanrıdır. Ülgen’in kızlarından biriyle yerden doğan bir şamanın evliliğinden dünyaya gelen bir kişidir. Peltek dillidir. Keloğlan adlı masal kişiliğinin oluşmasında rol oynayan arkaik tiplerdendir. Yani Keloğlan'ın Türk mitolojisi içindeki en eski biçimi olduğu söylenebilir. Moğollar ve Avarlar da ilk atalarının kel olduğunu söylerler.

Kaynakça

Türk Söylence Sözlüğü Deniz Karakurt

Türk Mitolojisi Sözlüğü Pınar Karaca (Keçel)

alıntı


  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Keloğlan ile Kırmızı Taş DeSTaN Çocuk Hikayeleri/Masalları 0 17 - 06 - 2015 12:15
Keloğlan ve sihirli taş DeSTaN Çocuk Hikayeleri/Masalları 0 17 - 06 - 2015 11:59