ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11 - 07 - 2015, 15:09   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Seninle biz ikimiz mutluluğun resmiyiz
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Doğurganlığı Etkileyen Faktörler


1 ) Yumurta sayısı

Her kadın ortalama 2 milyon yumurtaya sahip olarak dünyaya gelir. Üreme çağı, her bir yumurta için ortalama bin yumurtada programlanmış hücre ölümü ortaya çıkar. Sigara içmek ve önceden kemoterapi tedavisi almış olmak, yumurta ölümünün daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesine neden olur.

2 ) Follop tüplerinin tıkalı olması

Kısırlığın ortaya çıkma sebebinın %10 u, follop tüplerinin tıkalı oluşudur. 6 aydan daha fazla sürede hamilelik elde edilemez ise, tüplerin kontrol edilmesi gerekir. Klamidya olarak ifade edilen ve cinsel yol ile bulaşan çeşitli enfeksiyonlar, herhangi bir belirti göstermeden tüplerin tıkanmasına sebep olur.

3 ) Sperm sayısı

Sağlıklı sperm sayısı, hamile olabilme şansını ciddi anlamda etkileyen bir faktördür. Semen analizi ile sperm sayısına ve bu spermlerin sağlıklı olup olmadıklarına baktırmak gerekir. Erkeklerde sperm sayısı, bazı sebeplerden dolayı zaman içerisinde azalabilmektedir.

4 ) Hazır yiyecekler

Doğru besinleri almıyorsanız (tekli doymamış yağlar, çinko, D vitamini, B6 vitamini gibi), vücudunuzun progesteron, insülin ve testosteron gibi kritik üreme hormonlarının fonksiyonları azalır. Sabah kahvaltısının önemi unutulmayarak, günlük kalori ihtiyacının yarısını sabah karşılamanın doğurganlığı artıracağını da akıllardan çıkarmamak gerek. Aynı zamanda fazla kiloların verilmesi ile de beraber, hamile kalma olasılığınızın artacağını da vurgulamakta yarar var.

5 ) Kolesterol seviyesi

Yapılan araştırmalar neticesinde, yüksek kolesterol kalbe zarar vermenin yanı sıra, hamile olma özelliğini de olumsuz etkiler. Yüksek kolesterol, hamile olmaya çalışma süresini de uzatıyor. Kadının ve erkeğin, yüksek kolesterolü varsa, hamilelik biraz zorlaşabilir. Böyle bir durumda, çiftin kolesterol düzeyini normal seviyeye indirmeye çalışması gerekmektedir.


6 ) Stres

Stres seviyesinin yüksek olması, kısırlık riskini artırıyor. Bu nedenle, çocuk sahibi olmak istiyorsanız spa, yoga veya tatile giderek rahatlamaya çalışmalısınız. Sempatik sinir sistemiyle alakalı olan stres hormonu alfa-amilaz değerinin yüksek olması, hamilelik olasılığını yaklaşık % 29 civarında azaltıyor ve düşük alfa-amilaz seviyesine sahip olan kadınlara nazaran, kısırlık riski 2 kat artıyor.

7 ) Ağız sağlığının bozulması

Araştırmalara göre kısırlık tedavisi gören kadınlarda diş eti kanaması ve enflamasyonu çok daha fazla. Ağız sağlığının üreme başarısı ile bağlantılı olduğunun unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla dişlerinizi fırçalayıp diş ipi kullanmayı ve altı ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmeyi ihmal etmeyin.

8 ) Sigara

Tamamen sağlıksız bir alışkanlık haline gelen sigara, akciğer ve meme kanseri riskini artırır. Sigara aynı zamanda % 13 oranında kısırlık durumu ile de ilişkilendirilir. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucnda, günde 6 ile daha fazla saat pasif içici olan kadınların, hamile olma şanslar yaklaşık % 36 azalıyor. Bu durumun değişmesi halinde, doğurganlığınızın yeniden normale dönmesi yaklaşık 1 yıl civarında sürüyor. Hamile kalmak, daha uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorsanız sigara ile ilişkinizi kesmelisiniz.

9 ) Yaş

Kariyeri, ilişki durumu veya birçok sebepten dolayı hamileliği ilerleyen yıllara erteleyen kişilere, doğurganlığın sonsuza dek devam etmeyeceğini söylemek istiyorum. Kadınlarda doğurganlık 32 yaşından sonra yavaşlamaya başlıyor. 35 yaşının ardından bu yavaşlama hızı daha da artarken, 40 lı yaşlardan sonra ciddi anlamda duruyor

Yaş ile beraber, kadınların yumurta üretimi daha da azalıyor. Sayı ile beraber meydana gelen yumurtaların kalitesi de düşüyor elbette. Ancak elbette ki 35 yaşından sonra hamile olmak mümkün. 35 yaşından küçükseniz, 6 aydır denediğiniz halde bir türlü hamile olamadıysanız, o zaman kadın doğum uzmanı ile görüşün ve potansiyel sorunlar ile beraber size uygun olan tedavi biçimini netleştirin.



10 ) Emzirme

Toplumumuzda, sütün anneyi koruduğu efsanesi dilden dile dolaşır. Halbuki, emzirmenin hamile olmayı imkansız hale getirdiği, tamamı ile yanlış bir bilgidir. Emzirmenin bir doğum kontrol yöntemi şeklinde düşünülmesi doğru değildir. Ancak emzirmenin hamile olmayı zorlaştırabildiği de bir gerçek. Uzmanlara göre bir çocuğunuzu emziriyorsanız, süt verirken oluşan prolaktin hormonunun yüksek oranda salgılanması, 2. çocuğa hamile olmak için doğurganlığınızı ciddi anlamda etkileyebilir, yumurtlamanızı da engelleyebilir.

11 ) Rahim polipleri veya tümörler

Dölyatağı polipleri tipik küçük, oval veya yuvarlak bir şekilde gelişerek, rahim duvarına bağlı kalır. Rahim tümörleri de temelde aynıdır, ancak kas dokusundan meydana gelir. Bu iyi huylu tümörlerin gelişmesi ile beraber, kısırlık durumu ortaya çıkabilir. Ancak rahim polipleri veya tümörleri cerrahi müdahaleler sayesinde temizlenebilmektedir.

12 ) Folik asit yetersizliği

Hamile olmak için uğraşırken, size lazım olan tek vitamin, folik asittir. Vücudunuz bu yaşamsal B kompleks vitaminini, kırmızı kan hücreleri yapımı esnasında kullanır. Bazı uzmanlar gün içerisinde 400 mikrogram folik asit alınmasını tavsiye ediyor. Bunu besin takviyesi şeklinde almak için, doktorunuz ile görüşmenizde yarar var. Folik asit eksikliğinizi aynı zamanda, ay çekirdeği, ıspanak, yumurta ile makarna, mısır gevreği gibi tahıllar ile de gidermeye çalışabilirsiniz.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anne Sağlığını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Queen Warrior Kadın Sağlığı 0 11 - 07 - 2015 22:39
Kaynama Noktasına Etki Eden Faktörler (Kimya) Ezqi Fizik - Kimya 0 19 - 06 - 2015 17:09
Kalp ve damar sistemini etkileyen ilaçlar aSpeNDos Diğer 0 19 - 07 - 2014 15:52
Cildi Etkileyen 8 Kötü Alışkanlık aSpeNDos Cilt Bakımı 0 28 - 06 - 2014 13:23