ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11 - 07 - 2015, 15:08   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Seninle biz ikimiz mutluluğun resmiyiz
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Hamileler Oruç Tutabilir mi?


Gebelik ve emzirme dönemleri, kadının hayatında beslenmenin öneminin arttığı bir dönemdir. Gebelik ve emzirme döneminde; protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı artar. Şayet bunlar karşılanmazsa da gebelik süreci ve bebek riske girer. Bu sebeple anne adaylarının oruç tutması kesinlikle önerilmez.

Anne adayının ihtiyaçlarını karşılamaması, uzun süre aç kalması bebeğe giden besinin azalmasına yol açar ve gebeliğin gelişimi ile ilgili çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Gebe olan anne adaylarının 3-4 saatte bir kan şekeri düşmektedir. Bunu önlemek adına sık ama yeterli öğünler tüketilmeli, vücudun ihtiyaçlarına cevap verilmelidir. Uzun süren açlık durumunda bebeğe giden oksijen de azalır. Bu sebeple bebekte çeşitli psikolojik ve nörolojik problemler söz konusu olabilir.

Gebe kadınlar neden oruç tutmamalı?

Anne adaylarının oruç tutması hem kendi sağlıklarını hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atmak demektir. Oruç tutmayı düşünen anne adayları bu riskleri kesinlikle göz ardı etmemelidir.

Bebeklerinin uzun süren açlık sebebiyle çeşitli sorunlara sahip olarak dünyaya gelmesi, anne adayının vicdanını da rahatsız eder. Bu sebeple gebelik döneminden sonra kaza orucu tutulması düşünülebilir.

Uzun süren açlıklar sebebiyle anne adayının kan şekeri düşer, bebeğe giden oksijen azalır. Plansenta bebeği yeterince besleyemez. Anne adayı gebelik belirtilerini daha ağır yaşar ve çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilir.


Uzun süre açlık gebe anne adaylarını, gebe olmayan kişilere göre daha mı fazla etkiler?

Özellikle hamilelik döneminin ikinci trimestırı yani ikinci üç aylardan itibaren anne adayının kan şekeri daha fazla dalgalanmaya başlar. Yemek yedikten sonra kan şekeri hızla yükselebilir. Aç kalınca ise hızla düşebilir. Bundan dolayı da gebelik dönemi boyunca anne adaylarının sık ama az yemesi gerekmektedir. Bunun dışında hamileliğin ilk aylarında anne adayının yaşadığı bulantılar açlık sebebiyle daha ağır tablolara yol açabilir. Bu sebeple anne adayları kesinlikle hamilelik döneminde oruç tutmamalıdır.

İyi beslenememe sonucunda anne adaylarında:

Kansızlık,
Ödem,
Gebeliğin düşükle sonuçlanması,
Erken doğum,
Bebeğin kilosunun düşük olması,
Mide yanması, gibi problemler ağır tablolarla yaşanabilir.
Bu sebeple anne adaylarının hamilelik dönemi boyunca dengeli ve düzenli beslenmesi, vitamin ve minerallerini yeterli oranda alması ve kendine bakması gerekir. Bu sayede dünyaya gelecek olan bebek daha sağlıklı olacaktır. Bu sebeple de yetişkinlik döneminde sorunlarla karşılaşmayacaktır.


Emzirme döneminde oruç tutulabilir mi?

Bebekler dünyaya geldikleri ilk altı ay boyunca anne sütü dışında herhangi bir takviyeyle beslenmemelidir. Buna su bile dahildir. Bu sebeple annenin sütünün bebeğini besleyebilecek kalibrede olması gerekmektedir. Bu sebeple de annelerin beslenme düzenine aynı şekilde devam etmesi gerekir. Uzun süren açlıklarda anne, bebeğini besleyebilecek süt üretimi yapamaz. Açlık durumlarında sütün yapısında değişiklikler ve azalmalar meydana gelir. Bu sebeple de bebek beslenemediği için çeşitli sorunlar ortaya çıkar.

Annelerin ve gebe anne adaylarının Ramazan ayında oruç tutması kesinlikle önerilmez. Bu riskler göz ardı edilmemeli ve gebelik süreci riske atılmamalıdır.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamileler nelere dikkat etmeli Esra Gebelik 0 10 - 07 - 2015 22:07
MEB Şube Müdürü'nden Atatürk'lü skandal oruç mesajı aSpeNDos Türkiyeden Haberler 0 18 - 06 - 2015 16:24
Oruç Tutmak Kuran'a Tutunmaktır DeSTaN Dini Gün ve Geceler 1 17 - 06 - 2015 19:23
Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli aSpeNDos İslam ve İnsan 0 28 - 06 - 2014 17:24
Oruç tutmak faydalıdır aSpeNDos Dini Hikayeler 0 27 - 06 - 2014 15:35