ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11.Temmuz.2015, 15:00   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Seninle biz ikimiz mutluluğun resmiyiz
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Gebelikte sigara tüketimi ve zararları


Yapılan çalışmalarda gebelik döneminden önce içilen sigaranın ( 10 yada 20 yıl bile olsa ) gelişmekte olan bebeğe zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt, bulgu yoktur.Ama gebelik sırasında özellikle gebeliğin 2. Üç ayından itibaren ( 4. Aydan itibaren ) içilen sigaranın zararları kanıtlanmıştır.

Gebelikte içilen sigaranın zararları

►Sigara içimi düşük doğum riskini arttırır

►Sigara içimi erken doğum riskini arttırır

►Sigara içme bebek ölümüne neden olur

►Vajinal kanama

►Anormal plesanta yerleşmesi

►Plesentanın erken ayrılması

►Düşük doğum ağırlıklı bebek ( Premature )

Sanayileşmiş ülkelerde küçük doğan bebeklerin üçte birinden sigara sorunlu tutulmaktadır.Düşük doğum ağırlığı, hastalık ve doğum çevresinde ölümlerin asal nedenidir.

Gebelik döneminde sigara içen annelerin çocuklarını bekleyen tehlikeler:Gebelik döneminde içilen sigaranın anne karnındaki bebeğe olumsuz etkileri olduğu gibi doğum sonrasında da sigaranın neden olduğu olumsuz etkiler çocuklarda görülmektedir.Bunlar;

►Anneleri sigara içen bebeklerde soluk almanın durması riski fazladır

►Sigara içmeyen annelerin bebeklerine göre sigara içen annelerin bebeklerinde ani bebek ölümü ( Beşik ölümü ) iki kat fazladır.

►Sigara içen annelerin bebeklerinin , içmeyen annelerin bebeklerine yetişemediği , uzun dönemde bedensel ve zihinsel kusurları olduğuna ve hiperaktif olduklarına ilişkin kanıtlar vardır.

►Yapılan çalışmada sigara içenlerin çocuklarının içmeyenlere göre kısa boylu oldukları ve okul hayatlarında daha az başarı olabildikleri gösterilmiştir.

Sigara içtiğinizde bebeğiniz duman dolu bir rahmin içine hapsedilmiş olur , kalp atışları hızlanır, hepsinden kötüsü büyüyemez ve gelişemez.

Yapılan çalışmalar sigara içmenin etkilerinin alkol kullanımı gibi doza bağlı olduğunu göstermiştir.Tütün bebeklerin doğum ağırlığını içilen sigara ile doğru orantılı olarak azaltmaktadır.Yani anne adayının içtiği sigara miktarı ne kadar artarsa doğacak bebeğinin premature olma riski o kadar artar.

Günde bir paket sigara içmek içmeyenlere göre %130 düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuyla sonuçlanır.Bununla birlikte bazı çalışmalar gebeliğin erken döneminde sigara içmeyi bırakan kadınların 4. Aydan sonra olmaması koşulu ile bebeğe zarar verme riskini sigara içmeyenlerin düzeyine indirdiğini göstermektedir.Bundan dolayı anne adayları sigara tüketimini ne kadar erken bırakırsa o kadar iyi olur.

İnsanların çoğu sigarayı bıraktıklarında yoksunluk belirtileri yaşar .Bu belirtiler ve yoğunlukları kişiden kişiye değişir.En sık görülen belirtiler şiddetli özlem duymak, sinirlilik , kaygı, huzursuzluk , eller ve ayaklarda uyuşma , baş dönmesi , yorgunluk, uyku ve mide- bağırsak bozukluklarıdır.Bazı insanlar başlangıçta hem bedensel hem de zihinsel güçlerinde azalma hissederler.Çoğu eskisinden daha fazla öksürdüklerini, çünkü akciğerlerde birikmiş olan salgıları daha iyi çıkarabildiklerini söylerler.

Sigarayı bırakmaya çalışırken doğacak olan sinirliliği azaltmak için meyve , meyve suyu , süt , yeşil sebze ve eti geçici olarak bırakın.Tavuk, balık ve peynir yiyin.Kahveden kaçının çünkü sinirliliğinizi arttırabilir.Yorgunluğa karşı dinlenin , alıştırmalar yapın.Zihninizi birkaç gün dinlenmeye bırakın, zihinsel çaba gerektirmeyen işler yapın, sinemaya ya da sigara içmenin yasak olduğu yerlere gidin.

Sigara bırakmanın etkileri birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer. ama yararı siz ve bebeğiniz için yaşam boyu devam eder.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gebelikte bebeğin gelişimini destekleyen 5 öneri. Esra Gebelik 0 10.Temmuz.2015 22:12
Fırında sigara böreği Sare Börekler 0 06.Ağustos.2014 07:18