ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10 - 07 - 2015, 22:07   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Bebeğin Zeka Gelişiminde Hamileliğin İlk 3 Ayı Çok Önemli


Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlıyor. Ve uzmanlara göre bebeğin zeka gelişimi için hamilelikte anne adayının beslenme şekli çok önemli! Bunun için yapılması gereken ise zararlı yiyeceklerden uzak durup tüm besin gruplarını yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek!

Hamilelik döneminde tüketilen besinlerin anne karnındaki bebeğin gelişiminde olduğu kadar zekası üzerinde de etkisi büyük. Çünkü zeka gelişimi anne karnında başlıyor. Bunun için bazı besinleri hamileliğinizde mutlaka tüketmeniz gerekiyor. Tabii bir o kadar da bazılarından uzak durmanız… Medical Park Fatih Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can bebeğinizin zeka gelişimine destek olacak vitamin ve mineralleri anlattı ve zekayı olumsuz etkileyebilecek besinlerden de bahsetti. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu ise bize anne adaylarının beslenmeyle ilgili dikkat etmesi gereken ana kurallar hakkında bilgi verdi.

Anne karnında zeka gelişimi

Zeka gelişiminin ilk ve en önemli adımı sağlıklı bir hamilelik sürecidir. Çünkü bebeklerde beyin gelişimi büyük oranla anne karnında tamamlanır. Zeka gelişimi için özellikle 1. ve 3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir. Erken dönemde beyin gelişimini etkileyen biyolojik etkenlerin başında beslenme gelir. Bebek ve çocuklarda hızlı büyümenin ve zihinsel gelişimin desteklenmesi için gerekli besinlerin sağlanması çok önemlidir.

Demir

Demir kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında rol oynar ve demir eksikliği anemiye yol açar. Bunun sonucunda ise konsantrasyon bozuklukları zeka seviyesinde düşüklük ve algısal bozukluklar görülür. Demir en çok et yumurta sarısı irmikpekmez kuru üzüm kuru fasulye böbrek kuzu karaciğeri kabuklu deniz ürünleri soya unuayçiçeği çekirdeği tere ve buğday özünde bulunur.

Zeka için iyot

İyot beyin gelişimi ve sinir sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İyot eksikliği zeka geriliklerinin önemli bir nedenidir. İyot eksikliğine bağlı olarak oluşan birçok hastalık iyot eksikliği bozuklukları adı altında toplanır. İyot eksikliğinde; beyin zedelenmesi duyma fonksiyonlarında bozukluklarkonuşma problemleri ve motor gerilikleri görülür. Günümüzde iyot eksikliği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından en yaygın önlenebilir beyin zedelenmesi nedeni olarak kabul edilir. İyot en çok deniz yosunu deniz ürünleri deniz tuzu ve iyotlu tuzda bulunur.

Çinko

Sinir sisteminin gelişiminde etkilidir. Çinko beyinde yapısal düzenleyici ve katalitik pek çok proteinin yapısında kritik rol üstlenir. Hamilelik döneminde çinko takviyesi erken doğum riskini azaltır ve bebeklerin daha yüksek ağırlıktadoğmasını sağlar. Çinko bebek ve çocuklarda bedensel gelişimi artırır. En çok yeşil sebzelerde ette su ürünlerinde tahıllarda kepek yumurta kuzu karaciğerifındık fıstık ceviz badem soğan kabuklu deniz ürünleri ayçiçeği çekirdeği buğday özü rafine edilmemiş buğday unu ve suda bulunur.

Dikkat sorunlarına B vitamini

B vitamini bilişsel gelişim üzerinde etkilidir. B12 vitamini eksikliğinin çocuklarda algı düşünme ve dikkat sorunlarına neden olduğu bilinir. B12 vitamini; dana eti dana karaciğeri böbrek süt ve süt ürünleri peynir yumurta midye dil balığıringa balığı uskumru ve sardalya gibi hayvansal besinlerde bol miktarda bulunur.

Folik asit

Folik asit DNA sentezinde ve merkezi sinir sistemiyle omurilik sıvısı üzerinde etkilidir. Folik asit eksikliği demir eksikliğinden sonra en sık görülen anemi nedenidir. Anemi çocuklarda yorgunluk dikkat süresinde azalma huzursuzluk ve baş ağrısına yol açar. En çok yapraklı yeşil sebzeler bira mayası karaciğer böbrek yumurta zarı alınmamış tahıllar ceviz badem fındıkfıstık mercimek ıspanak maydanoz nane kuru baklagiller ve tohumlu gıdalarda bulunur. Ancak bu besinlerden alınan folik asit yetersiz olacağından hamilelikten 3 ay önce folik asit desteğine başlanmalı ve hamileliğin 3.ayına kadar devam edilmelidir.

Güçlü hafıza için: Kolin!

Bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin öğesidir. Kolin beyindeki hafıza hücrelerinde bulunur ve hücreler ne kadar çok kolin içerirse hafıza o denli iyi olur. Beyin gelişiminde ve beyin işlevleri üzerinde kalıcı etkisi vardır. Beyin gelişimi yaşamın ilk yıllarında olduğu için hamile ve emziren kadınlar kolin içeren besin tüketimine önem vermelidir. Ayrıca doğal olarak anne sütünde bulunduğu için bebeklere yeterli düzeyde anne sütü verilmelidir. Kolinden çok zengin olan yumurta sarısı bebeklere 6-7. aydan itibaren her gün bir adet verilmelidir. Kolinilesitin içeren yiyeceklerden alırız. Lesitin vücutta parçalanarak koline ayrılır. Pirinç yumurta kırmızı et karaciğer lahanakarnabahar soya fasulyesi nohut


Sağlıklı bir hamilelik için: Yağ asitleri

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen pek çok araştırmadasağlıklı ve uzun bir yaşam için yağ asitlerine gereksinim olduğu ortaya çıkmıştır. Balık ve keten tohumu gibi çeşitli besin maddesinde bulunan Omega-3’le bitkisel yağlarda bulunan Omega-6 yağ asitleri anne karnından itibaren yaşam boyunca vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapı taşlarını oluşturur. Beyin gelişiminde ve sinir hücresi yenilenmesinde büyük rol oynar.

Zeka gelişimini olumsuz etkileyen besinler

Civa

Annenin maruz kaldığı toksinler bebeğin tüm sağlığını ve zekasını etkiler. Ağır bir metal olan civa; midye kalamar ve konserve ton balıklarında bulunur. Bu nedenle hamileler civa içermediğine inanılan organik ve temiz besinleri tüketmelidirler. Civa sağlıklı insanlara zarar vermeyeceği haldehamilelik ya da yenidoğan döneminde zararlı olabilir.

Alkol ve sigara

Hamilelik döneminde sigara ve alkol kullanılmaması çok önemlidir. Bunlar bebeğin hem normalden küçük doğmasına hem de pek çok alanda olumsuz gelişmesine yol açar. Ayrıca alkol ve sigara bebeğin zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Tatlandırıcılar

Anne adayının tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak durması gerekir. Özellikle zihin gelişiminin en önemli olduğu ilk 3 ay yapay ve katkılı gıdaların asla tüketilmemesi gerekir. Hamilelik ve emzirme dönemi boyunca tatlandırıcı içeren diyet kola diyet çikolata ve diyet tatlı bisküviler gibi gıdaların yanına bile yaklaşmayın
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Diş Protezi Temizliği İçin 10 Önemli Tavsiye Ezqi Ağız - Diş Sağlığı 1 08 - 04 - 2022 02:22
Anne karnında bebeğin boyu ve kilosu Queen Warrior Gebelik 0 11 - 07 - 2015 14:59
Gebelikte bebeğin gelişimini destekleyen 5 öneri. Esra Gebelik 0 10 - 07 - 2015 22:12
Zeka mutluluk getiriyor! Huzur Kişisel Gelişim & Kariyer 0 26 - 06 - 2015 14:16