ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 19.Haziran.2015   #1 (permalink)
Çevrimdışı
-įŞįñə qəŁįŕŚə
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Gerçek Bir Kadın Filozof; Hypatia


Hypatia, filozof tabirini tam manasıyla hak eden bir kadındır. Astronomi, matematik, geometri alanlarında ciddi gelişmelere vesile olmuştur.
370 yılında doğmuş bir Yunan bilginidir. Babası, ünlü matematikçi Theon’dur. Hypatia’nın eğitiminde babasının büyük rolü olmuştur. Özellikle matematik alanında yaptığı çalışmalar, babasının yardımıyla olmuştur. Babası, Euclid’in bir eserine şerh yazarken ona Hypatia da yardım etmiştir.


370 ile 400 yılları arasında Yunanistan’da kalmış , buradaki Atina okulunda helen kültürünü öğrenmiştir. Aristo mantığını öğrenmiş, Platon gibi büyük filozoflardan etkilenmiştir. Platon ve ona göre düşünen filozofların görüşlerini benimsemesi ve onların görüşlerine yeni yorumlar getirmesi nedeniyle kendisine neoplatonist de denilmiştir. Bu yüzden kendisinden sonra gelen felsefeciler Hypatia’ yı neoplatonist olarak nitelendirirler.

Eğitimini Atina’da tamamlayan Hypatia, 400’lü yıllarda İskenderiye’ye geçmiştir. Orada, İskenderiyye Kütüphanesi’nde ders vermeye başlamıştır. Burada paganist, Hristiyan, Yahudi birçok öğrenciye ders vermiştir. Derslerinde öğrencilerine hakikat arayışını, birlik ve kardeşliği aşılamaya çalışmış; öğrencilerini kaba kuvvetten, sokak çatışmalarından uzaklaştırmak için uğramıştır. O dönemde, öğrencileri arasında, gelecekte İskenderiye valisi olacak Orestes de bulunmaktadır.


Hypatia’nın yaşadığı dönem, dinler arası çatışmaların da yaşandığı hatta katliamlara varan savaşların olduğu bir dönemdir. Böyle bir ortamda Hypatia çevresine “Bizi benzer kılan şeyler daha fazla” mesajı vermiştir. Farklılıkları göz önünde bulundurmamaya yönelik yol izlemiştir. Durduğu yer itibariyle aklı selim insanların teveccühünü kazanmıştır. Bunun yanında, onun varlığı bazı fitne odaklarını rahatsız etmiştir. O dönemin İskenderiyye piskoposu Cyril, Hypatia ile öğrencisi arasındaki sıkı muhabbete tahammül edememiş ve kutsal kitaptan alıntılarla yaptığı vaazlarda Hypatia’yı kötülemiştir. Halka onu şeytan olarak göstermesi hasebiyle gaza gelen bir grup kıbti Hıristiyan, Hypatia’yı taşlayarak öldürmüşler, midye kabukları ile de etini kemiğinden ayırmışlardır. 415, onun linç edildiği tarih olarak bilinir.
Ondan bize pek yazılı bir kaynak ulaşmamıştır. Sinesius ile yapmış olduğu yazışmaların bir kısmı elimizde bulunmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gerçek ve Yalancı doğum belirtileri Queen Warrior Gebelik 0 11.Temmuz.2015 18:02
Atatürk'ün ölümdeki Sis Perdesi Ve Gerçek ölüm Sebebi Ezqi Mustafa Kemal Atatürk 0 24.Haziran.2015 19:22
Gerçek aşk matEm Aşk ve Sevgi 0 10.Temmuz.2014 21:02
Tahir & Zühre Gerçek Hikayesi aSpeNDos Aşk Hikayeleri 0 29.Haziran.2014 00:41