|
|
| | #1 |
| Çevrimiçi ![]() ![]() ![]() | Pozitif tarımla güvenli gıda AHENK BAYAZIT-PepsiCo Türkiye ve Sürdürülebilirlik Akademisi'nin ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumun bu yılki teması 'Gıda Sistemlerini Dönüştürmek' olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Deloitte, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi öncü kurumlardan temsilcilerin yer aldığı sempozyuma Şef Refika Birgül de konuk oldu. Sempozyumda iklim değişikliğinden su krizine, gıda güvenliğinden sürdürülebilir tarıma kadar pek çok konu değerlendirildi.İleri teknoloji Açılış konuşmalarını PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ergün Günay ve Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa'nın yaptığı etkinliğin sunuculuğunu gazeteci, yazar Ilgaz Gürsoy üstlendi. "Bugün gıda söz konusu olduğunda yalnızca üretim değil; erişim, dağıtım ve dayanıklılık alanlarında da ciddi bir sınavla karşı karşıyayız" diyen Ergün Günay, konuşmasına şöyle devam etti: "İklim krizinin etkisiyle bu tablo daha da zorlaşıyor ve biz, bu sorunu önemsiyor; çözümler üzerinde paydaşlarımızla işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Pep+ vizyonumuz doğrultusunda, üretimden tüketime uzanan değer zincirinin her aşamasında sürdürülebilirliği odağımıza alıyoruz. Pozitif Tarım stratejimizle sözleşmeli çiftçilikten ileri teknolojiye, çiftçi eğitiminden yenileyici tarıma kadar pek çok alanda çalışıyoruz. Bugün Türkiye'de 20 şehirde, toplam 100 bin dekarlık alanda yılda ortalama 250 çiftçiyle sözleşmeli üretim yapıyoruz. Yenileyici tarım uygulamalarımız, sadece ekim alanlarını dönüştürmekle kalmıyor aynı zamanda su verimliliğini artırıyor, toprak sağlığını iyileştiriyor ve çiftçiyi iklim risklerine karşı daha dirençli hale getiriyor. Bu anlayışla 2023'ten bu yana Doğa Koruma Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz Bir Damla Bir Dünya projemizle 735 milyon su litre tasarruf ettik. Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu gibi platformların, sürdürülebilirlik odaklı yenilikçi uygulamalara alan açan birer inovasyon merkezi ve fikir gelişim alanı olduğuna inanıyorum." Yenilenebilir enerji Murat Sungur Bursa ise "Bugün iklim krizinin derinleşmesi, su kaynaklarının azalması ve artan gıda fiyatları, tarımın geleceğini her zamankinden daha fazla gündeme taşıyor. Sera gazı emisyonlarının ve doğal kaynak kayıplarının önemli bir bölümü hâlâ geleneksel tarım uygulamalarından kaynaklanıyor. Dünyada hâlâ açlıkla mücadele ederken, gıdanın üçte biri tarladan sofraya ulaşmadan israf oluyor. Bu tabloyu değiştirmek için gıda sistemlerimizi dönüştürmemiz, üreticiyle tüketici arasındaki bağı yeniden tanımlamamız gerekiyor. Tarımda döngüsel ekonomi, yenilenebilir enerji kullanımı, dijitalleşme ve akıllı tarım teknolojileri gibi alanlarda atılan her adım, sürdürülebilir bir geleceğe yatırım anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 'Suya göre planlama' Açılış konuşmaların ardından 'Birlikte Büyümek: Sürdürülebilir Gelecek İçin Çiftçiye Yatırım', 'Gıda Sistemlerinde Dönüşüm: Dayanıklı Tedarik Zincirleri İçin Teknoloji ve İnovasyon', 'Her Damlanın Değeri: Sürdürülebilir Büyüme İçin Suya Yatırım' başlıklı oturumlar düzenlendi. Türkiye'nin artık su stresi yaşayan ülkeler arasında yer aldığını belirten uzmanlar; sanayi, tarım ve yerel yönetimlerin suyu verimli kullanma sorumluluğuna vurgu yaptı. Uzmanlar, Türkiye'nin su potansiyelindeki hızlı düşüşe ve yeraltı sularının kritik seviyelere inmesine dikkat çekerek, 'suya göre planlama' yaklaşımının tüm sektörlerde öncelikli hale getirilmesi çağrısında bulundu. Oturumların ardından Deloitte'un 'Gıdanın Geleceği: 2025-2030 Vizyonu' sunumu gerçekleştirildi. Son olarak Şef Refika Birgül 'Gıda Zincirinin Son Halkası: Mutfağı, Tabağı ve İnsanı Bereketli Kılmak' oturumunda israfı önlemenin yöntemlerini paylaştı. Kaynak ; Milliyet |
|
| |