|
|
| | #1 |
| Çevrimiçi ![]() ![]() ![]() | Bu sezon hamsi bollu?u ya?anmas? bekleniyor Özkaya, AA muhabirine, Türkiye'de denizlerde eylül ay? itibar?yla ba?layan av sezonuna ili?kin aç?klamalarda bulundu. Bal?k sezonunun Karadeniz, Marmara ve Ege denizinde 1 Eylül'de "Vira Bismillah" denilerek co?kuyla ba?lad???n? hat?rlatan Özkaya, 15 Eylül itibar?yla da Akdeniz'de sezonun aç?laca??n? söyledi.Özkaya, bal?kç?lar?n bu sezondan umutlu ve heyecanl? oldu?unu dile getirerek, "Geçen y?l, palamut boldu. Palamudun bol oldu?u y?llar?n ard?ndan av miktar? a??r? dü?ü? gösterir. Bu art?? ve azal??lar, 3-5 senelik döngüler halinde devam eder. Bu y?l da palamudun az olmas?n? bekliyoruz. Palamudun az oldu?u dönemlerde, hamsinin bol olmas? beklenen durumdur. Sahadan ald???m?z bilgiler, bu y?l hamsinin bol olaca?? yönünde. Deniz suyu s?cakl???n?n 10-15 derecelere dü?mesiyle Karadeniz'de yo?un hamsi avc?l??? ba?layacak." ifadelerini kulland?. "?stavritlerin biraz daha büyümesini beklemek yerinde olacak" Karadeniz'de bu y?l ayr?ca bol miktarda istavrit de bulundu?unu ancak bal?klar?n boyunun biraz küçük oldu?u yönünde bilgiler geldi?ini anlatan Özkaya, ?unlar? kaydetti: "?stavritlerin üzerindeki av bask?s?n? ?imdilik s?n?rl? tutmak ve bal?klar?n biraz daha büyümesini beklemek yerinde olacak. Çünkü istavrit denizin kuru fasulyesidir, 12 ay boyunca avlamak mümkündür. Di?er türler gibi biz avlamazsak Gürcüler avlar, Yunanlar avlar gibi bir ?ey söz konusu de?ildir. Bu nedenle küçük bal?klar?n oldu?u istavrit sürülerinin avlanmamas? ve sadece büyük bal?klar?n oldu?u sürülere a? sar?lmas? hem bal?kç?lar?m?z?n kazanc? hem de stoklar?n gelece?i aç?s?ndan yerinde olacakt?r." Özkaya, Marmara'da geçen y?l iklim de?i?ikli?ine ba?l? su s?cakl???n?n artt???n?, insan kaynakl? kirlilik gibi nedenlerle müsilaj olu?tu?unu an?msatarak, bu geli?melerin bal?klar?n üreme döngüsünü ve stoklar? etkiledi?inin alt?n? çizdi. Marmara'da da yo?un olmasa da hamsi avc?l???n?n ba?lad???n?, su s?cakl???n?n dü?mesiyle buradaki hamsi avc?l???n?n da artmas?n? öngördüklerini dile getiren Özkaya, Ege Denizi'nde ise bu y?l sardalya ve kolyoz avc?l???n?n yo?un olarak yap?lmaya ba?land???n? bildirdi. "Deniz suyu s?cakl???n?n artmas?, genç bal?k ölümlerini art?r?yor" ?klim de?i?ikli?inin, bal?kç?l?k üzerine etkilerine dikkati çeken Özkaya, bu durumun denizel ekosisteme yans?malar?n?n her geçen gün daha yo?un hissedildi?ini vurgulad?. Özkaya, iklim de?i?ikli?inin özellikle yüzey suyu s?cakl???n? art?rd???n?, plankton (suda bulunan ve hareket yetene?i ak?nt?ya ba??ml? olan canl?lar) üretimini dü?ürdü?ünü veya müsilaj gibi zararl? tür alglerin (a??rl?kl? olarak suda ya?ayan, fotosentetik ve çekirdek ta??yan organizmalar grubu) ço?almas?na neden oldu?una de?inerek, ?u bilgileri verdi: "Bu geli?meler, özellikle küçük pelajik (aç?k deniz veya okyanusun sahil veya deniz taban?na yak?n olmayan k?sm?) bal?k türlerinin (hamsi, çaça, sardalya, istavrit gibi) besin zincirini etkileyerek, stoklar?n? dü?ürüyor. Küçük pelajik bal?klar?n azalmas? ise avc? bal?klar?n besin zincirini etkiliyor. Yüksek seyreden su s?cakl??? nedeniyle dikey kar???m?n azalmas?, larvalar?n yeterince beslenememesi ve genç bal?k ölümlerinin artmas?na neden oluyor. Artan ortalama su s?cakl?klar? nedeniyle bal?klar?n üreme dönemleri de?i?ebiliyor. Baz? türlerin üreme zaman?, öne çekilebiliyor. Ayr?ca yap?lan çal??malar, s?cakl??a hassas türlerin göç yollar?n?n de?i?ti?ini, ekosistem dengelerinin bozuldu?unu gösteriyor." Özkaya, bal?kç?l???n sadece geçim kayna?? de?il, ayn? zamanda kültürün ve sofralar?n vazgeçilmez bir parças? oldu?unu belirterek, "Bal?kç?lar?m?z?n yasaklara uymas?, küçük boydaki bal?klar? avlamamas? ve sürdürülebilir yöntemlerle avc?l?k yapmas? kadar, tüketicilerin de bilinçli tercih yapmas? gerekiyor." ça?r?s?nda bulundu. Kaynak ; Milliyet |
|
![]() |
| |