SohbetYaz.Com
XP Odulleri Sistemi
XP Kazanmaya Basla!
Gunluk Giris
Her gun +50 XP
Streak Bonusu
Seri yap, bonus kazan!
Gunluk Gorevler
Gorev tamamla, XP kazan
XP Market
Unvan, rozet, boost al!
Uye ol, her gun XP kazan ve liderlik tablosuna gir!
FATagram
Hikayeler kilitli
Bu içerikler üyelere özeldir.
Kayıt ol, tüm içeriklere eriş!
Üye Ol
FA-X
Tweetler kilitli

Resimyolu SohbetYaz Loadix

Reklam Ver Netguc İnternet Hizmetleri Askmasalim
Sevgini paylaşmak için bir neden yeterli 💗 - Yeni mesaj yok..!
Ask Mesaji Gonder
♥ Ask Mesaji Gonder
Bugun kalan mesaj hakkiniz: 0
Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol
Bizi Takip Edin

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama
Alt 06-01-26, 06:59   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Metal müzik dinleterek teslim aldılar! Venezuela'dan önce Panama'da yaşandı: ABD bu yöntemi hâlâ kullanıyor


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – 1970’li yıllar, Soğuk Savaş rekabetinin zirvede olduğu bir dönemdi ve bu yıllarda ABD, Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) üzerinden çok sayıda örtülü operasyona imza attı. Bu operasyonların önemli bir kısmıysa Güney Amerika’da gerçekleşti. Çoğu zaman hedef, sol görüşlü hükümetleri devirmek ya da iktidara gelmelerine engel olmaktı ve ABD bunun için zaman zaman diktatörlerle dahi iş birliği yaptı. Bu isimlerden birisi de ManuelNoriegaoldu. 1970 yılında Panama ordusunda yükselen bir isim olanNoriega, Orta ve Güney Amerika’da komünizmin yayılmasına karşı ABD’nin mücadelesine yardımcı olmak üzere CIA tarafından kullanıldı ve Panama’ya hükmetti. Ancak bu durum çok uzun sürmeyecekti. Adı uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve seçimlere hile karıştırmak gibi suçlarla anılmaya başlananNoriega’nınABD ile arası hızlı şekilde bozuldu. Amerika Birleşik Devletleri, George H. W. Bush’un başkanlığı döneminde, 1989 yılınınAralıkayı ortalarında Panama’yı işgal etti. 'Adil Sebep Operasyonu' adı verilen işgalin amacı, ABD yetkilileri tarafından kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından aranan Panama lideri General ManuelNoriega’yıdevirmekti. Yani yaşananlar, geçtiğimiz günlerde Venezuela’da yaşananlarla büyük benzerlik gösteriyordu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
ManuelNoriega'da tıpkı Maduro gibi DEA ajanları tarafından gözaltına alınmıştı


Alıntı MetniMÜZİKLE TESLİM OLMAYA ZORLADILAR

ABD askerleri elçiliğin etrafını sarsa daNoriegateslim olmayı reddediyordu. Binanın üçüncü bir tarafa ait diplomatik misyon olması sebebiyle askerî operasyon yapılması da uluslararası bir krize sebep olabilirdi. Vatikan’ın Panama BüyükelçisiJoseSebastiánLaboaGallego,Noriega’yıtes lim olması için ikna etmeye çalışırken ABD ordusu ise elçilik etrafına devasa hoparlörler yerleştirdi. ABD ordusu,Noriega’yıdışarı çıkmaya zorlamak için kimilerine göre ilginç bir psikolojik yıpratma yöntemi, kimilerine göreyse bir işkence yöntemi uygulamaya karar vermişti.Noriegateslim olana kadar elçilik çevresine yerleştirilen hoparlörlerdenrockmüzik çalınacaktı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ABD ordusununNoriega’yıyıldırmak için çaldığı müziklerse oldukça manidardı. Çok sayıda şarkının yer aldığı müzik yayınındaTheClash–IFoughttheLaw(Yasayı Çiğnedim), Van Halen –Panama, U2 –AllIWantIsYou(Tek İstediğim Sensin) gibi bugün bile birçok kişi tarafından dinlenen müzik gruplarının ikonik hâle gelen şarkıları çalındı. Yapılan müzik yayını bir noktada o kadar rahatsız edici hâle geldi ki Vatikan, elçilik çalışanlarının rahatsız olmaya başladığını gerekçe göstererek dönemin ABD Başkanı George H. W. Bush’tan müzik yayınının sonlandırılmasını talep etti. Bu şikâyetin ardından bizzat ABD Başkanının emriyle 'müzikal kuşatma' üç gün sonra durduruldu.Noriega, büyükelçinin kendisini ikna etmesiyle ve ailesine Panama’dan güvenli çıkış garantisi verilmesiyle 3 Ocak 1990’da teslim olmayı kabul etti ve yargılanmak üzere ABD’ye götürüldü. Uyuşturucu kaçakçılığı suçundan ABD’de uzun yıllar hapis yattıktan sonra Fransa’ya iade edildi. Bir süre Fransa’da hapis yatanNoriega, buradan da Panama’ya iade edildi ve 29 Mayıs 2017’de hayatını kaybetti.

AYNI YÖNTEM DEFALARCA KULLANILDI

'Müzikal savaş',Noriega’nınteslim olmasında kritik rol oynamamış olsa da ABD bu yöntemi ilerleyen dönemde de birçok defa kullandı. Şubat 1993’te kolluk kuvvetleri ve Ulusal Muhafızlar,BranchDavidianstarikatına ait Teksas’taki bir yerleşkeyi kuşatarak tarikat lideri DavidKoresh’itutuklamaya çalıştı. 51 gün süren çatışma boyunca Nancy Sinatra’nın TheseBootsAreMadeforWalkin’ (Bu Botlar Yürümek İçin Yapıldı) şarkısı başta olmak üzere çok sayıda şarkı çalındı. Bu operasyonda şarkılara ek olarak tarikat üyelerine bazı geceler savaş uçağı sesi dinletildi ve baskı oluşturulmaya çalışıldı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ABD ordusu, Afganistan’da Taliban’a karşı iseMetallicaveThinLizzygruplarını kullandı. ABD’nin 'Teröre Karşı Savaş' politikasını gerekçe göstererek yaptığı işgallerden bir diğeri olan Irak’ta ise ünlü müzik grubu Metallica'nın Enter Sandman şarkısıyla Irak’taki direnişi kırmak hedeflendi.

Alıntı Metni
Kaynak ; Milliyet

  Alıntı ile Cevapla


Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık