ForumAilem
  SohbetYaz
>
+

Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07-06-25, 07:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Yeni salgın alarmı! Yine yarasa yine virüs


ABD'li araştırmacılar, Çin'de yarasalarda yeni keşfedilen HKU5-CoV-2 virüsünün, insanlarda enfeksiyona ve salgınlara yol açabilecek seviyeye ulaşmasına yalnızca 'küçük' bir mutasyon uzaklıkta olduğunu açıkladı. Keşif, patojenin, enfekte ettiği kişilerin üçte birini öldüren son derece ölümcül bir virüs olan MERS'e yakın olması nedeniyle alarma neden oldu. Endişeyi artıran durum ise HKU5-CoV-2'nin koronavirüsün sızdığı düşünülen Çin, Vuhan'daki laboratuvarın araştırmacıları tarafından yarasalarda tespit edilmesi.

Hücrelere bağlanıyor

Washington Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar da yeni patojeninlaboratuvarda insan hücreleriyle nasıl etkileşime girdiğini inceledi. Çalışmaya başkanlık yapan Virolog Prof. Dr. Michael Letko, "Çalışmamız HKU5-CoV-2 virüslerinin hücreleri enfekte ettiğini gösterdi. HKU5 virüslerinin insanlara bulaşmaya yakın olduğunu bulduk. Bulgular, virüsün sivri proteininde gerçekleşecek küçük bir değişikliğin, HKU5-CoV-2'nin insanların boğazında, ağzında ve burnunda bulunan ACE2 hücrelerine bağlanmasını sağlayabileceğini ortaya koyuyor" dedi.

'Her an mutasyon geçirebilir'

Washington Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, HKU5-CoV-2 virüsünün, vizon veya misk kedisi gibi ara bir hayvana sıçraması durumunda, insanlara ulaşmadan önce mutasyona uğrayabileceği endişesini gündeme getirdi. HKU5 ve solunum sendromuna neden olan MERS-CoV'yi içeren merbecovirüsler, koronavirüs grubunda yer alıyor. MERS develerden insanlara bulaşıyor ve ölüm oranı yüzde 34 civarında. Prof. Dr. Michael Letko, "Yeni keşfedilen virüs de MERS'e o kadar yakın ki, insanları enfekte ederse endişelenmeliyiz. Henüz insanlara geçtiklerine dair bir kanıt olmasa da potansiyelleri var ve bu da onları izlemeye değer kılıyor" dedi.


Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık