![]() |
![]() |
![]() | #1 |
Çevrimiçi ![]() ![]() ![]() ![]() | Son dakika: Avrupa'daki büyük elektrik kesintisi: Türkiye fragmanı mı izledi? ![]() ![]() 'HIZLA GİDEN KAMYON GİBİ' "Bu büyüklükte bir ani kayıp, elektrik şebekesi gibi 50 Hz frekansında dengede kalması gereken hassas sistemlerde çok ciddi sonuçlar doğurur. Şebekeye giren 20 GW'lık güneş üretimi, gaz ve hidro santrallerin yükünü bir anda düşürmüş. Elektrik üreten büyük makineler (mesela kömür veya hidro santrallerdeki dönen türbinler) mekanik olarak döner (genellikle dakikada binlerce devir 50 Hz frekans elde etmek için gereken rotor hızı, jeneratörün kutup sayısına bağlı olarak değişir). Türbinlerin bu dönme hareketi, jeneratör aracılığıyla elektrik üretir. Dönerken hızlarını bir anda değiştiremez, tıpkı hızla giden bir kamyonun hemen duramaması gibi." Alıntı Metni
![]() "Bu frekans artışı, otomatik koruma sistemlerini tetiklemiş, santraller devreden çıkmış ve şebeke parçalanmıştır. Bu olay, yenilenebilir enerji sistemlerinin yeterli fiziksel atalet sunamaması durumunda, sistemlerin ne kadar kırılgan olduğunu net biçimde gösteriyor. Fiziksel atalet, elektrik sisteminde adeta 'süspansiyon sistemi' gibi çalışır. Ani sarsıntılara karşı sistemin dengesini korur." SİBER SALDIRI OLABİLİR Mİ? "Siber saldırı olasılığı değerlendiriliyor, ancak şu ana kadar bu yönde doğrulanmış bir bulgu yok. Atmosferik etkiler de 'hayalperest' olarak niteleniyor. Mevcut teknik bulgulara göre aşırı güneş üretimi kaynaklı frekans dengesizliği, olayın birincil nedeni olarak öne çıkıyor" diyen Profesör Ergen ekledi: "Bu nedenle, yenilenebilir üretimin ani yüklenmesiyle oluşan arz-talep dengesizliği en güçlü senaryo olarak kabul ediliyor. Siber saldırı henüz kanıtlanmamış olsa da, olayın jeopolitik bir mesaj taşıma ihtimali göz ardı edilmemeli. Siber saldırı olsaydı bunu nasıl olabileceğine dair olası senaryoları teknik olarak açıklayabiliriz:
Profesör Ergen bu soruyu şöyle cevapladı: ![]() Alıntı Metni"Benzer kırılganlık örnekleri daha önce de yaşandı" diyen Profesör Ergen ekliyor: "Örneğin 4 Kasım 2006'da Almanya'nın kuzeyindeki bir iletim hattı planlı bakım için devre dışı bırakıldı; ancak bu operasyon yeterli koordinasyon sağlanmadan gerçekleştirildi. Sonuç: frekans dengesizlikleri zincirleme reaksiyon yaratarak Avrupa'nın büyük bölümünü etkileyen bir kesintiye dönüştü. 2016 yılında Güney Avustralya'da yaşanan şiddetli fırtına, rüzgâr santrallerinin koruma sistemlerini tetikledi ve santraller ardı ardına devre dışı kaldı. Tüm eyalet saatler süren bir karanlığa gömüldü, yaklaşık 15 milyon hane elektriksiz kaldı." İSPANYA ŞİMDİ NE YAPACAK? Ergen, "İspanya basınında bundan sonra asıl işin mühendislere düştüğü yönünde haberler var. Bu problemle ilgili nasıl bir mühendislik süreci izlenmesi gerekiyor?" sorusuna ise şu yanıtı veriyor:
Kaynak ; Milliyet |
![]() |
| |