ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Ağustos.2022   #1 (permalink)
Çevrimdışı
~ www.forumailem.com ~
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
mIRC ve SSL


Konu: mIRC ve SSL
Anlatım-Çeviri: Fromhell
Tarih: 08/06/2012
Orijinal Metin: SSL
---------------------------
SSL nedir?
Açılımı Secure Socket Layer olan SSL, Netscape tarafından 1994 yılında gerçekleştirilmiş bir güvenli bağlantı sağlama protokolüdür.
mIRC ile SSL kullanımı
mIRC, SSL ile OpenSSL kütüphanesi kullanarak güvenli sunucu bağlantılarını destekler. mIRC ile SSL kullanabilmek için OpenSSL kütüphanesini karşıdan yüklemeniz gerekmektedir.
OpenSSL kütüphanesini nereden indirebilirim?
OpenSSL 1.0.1c için bir yükleyici buradan bulabilirsiniz: OpenSSL 1.0.1c
Eğer uyumluluk problemi nedeniyle eski bir sürüme ihtiyacınız varsa, OpenSSL 0.9.8x için bir yükleyiciyi buradan bulabilirsiniz: OpenSSL 0.9.8x
OpenSSL kütüphanesini nerede kurabilirim?
mIRC klasöründe (genellikle C:\Program Files\mIRC) ya da Windows sistem klasöründe (C:\Windows\system32) OpenSSL kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer mIRC klasöründe kurulum gerçekleştirirseniz, OpenSSL kütühanesi sadece mIRC için kullanılabilir olacaktır. Windows sistem klasöründe yüklerseniz, OpenSSL tüm uygulamalar için kullanılabilir olacaktır.
Bundan sonra ne yapmalıyım?
OpenSSL kütüphanesini bulmak ve çalıştırmak için, mIRC'i çalıştırmanız yeterli olacaktır. OpenSSL kütüphanesinin yüklü olup olmadığını kontrol edebilmek için mIRC Ayarlar/Options (Alt+O) menüsünden Bağlantı/Connect yan menüsünün Ayarlar/Options kısmındaki “SSL..” düğmesinin aktif olup olmadığına bakabilirsiniz.

Ayrıca $sslready identifier'ı (tanımlayıcısı) ile de bu kontrol işlemini gerçekleştirebilirsiniz. ($true olumlu, $false olumsuz sonucu temsil eder.) Ek olarak $ssl variable'ı (değişkeni) de bu kontrol işleminde kullanılabilir. $true ve $false, bu identifier için de geçerlidir.

SSL destekli bir IRC ağına giriş yapabilmek için /server komutunda -e parametresi kullanabilir ya da parametresiz /server komutu uygulamasında port belirtirken +port olarak belirtmelisiniz.

Örnek-1: /server -e irc.mirc.com
Örnek-2: /server irc.mirc.com:+1234
Hangi sunucular SSL bağlantılarını destekliyor?
SSL bağlantılarını destekleyen IRC ağları veya sunucuları, bu bilgiyi genellikle MOTD (günün mesajı, message of the day) üzerinden kullanıcılarına bildirir.
Deneme amaçlı kullanabileceğiniz bazı SSL destekli IRC sunucuları:

1. irc.freenode.net:+7000
2. ssl.efnet.org:+9999
3. irc.distributed.net:+994
4. irc.link-net.org:+7000
Neden güvenli bir bağlantı gerekir?
mIRC, güvenli bağlantı üzerinden iletişim kurmak isteyen bir çok kuruluş tarafından kullanılmaktadır. Online eğitim sağlayan çeşitli eğitim kuruluşları da bu işlem için güvenli bir bağlantıya ihtiyaç duyar. Bunun dışında dünyadaki pek çok kişi kişisel, siyasi, ticari ve benzeri nedenlerden ötürü güvenli bir bağlantıya ihtiyaç duyar.
Unutulmaması gereken önemli konular
Eğer güvenli bir bağlantı üzerinden bir IRC ağı ile bilgi alışverişi içerisindeyseniz, bilgileriniz başkaları tarafından düzenlenemez veya değiştirilemez. Ancak sunucu içerisindeki trafiği şifrelenmemiş IRC ağlarında bu bilgilerinizin değiştirilebileceğini unutmamanız gerekir. İletişimin güvenli olduğuna dair herhangi bir şüphenizin kalmaması adına, iletişim kuracağınız kişi ile aynı SSL destekli IRC ağı üzerinde bir query (özel) penceresinden iletişim kurmalısınız. Bu channel (kanal) üzerinde konuşurken, kanalda bulunan herkesin güvenli bağlantı kullanması gerektiğini unutmamanız gerekir. Kanalda bulunan bir veya birkaç kişi güvenli bağlantı kullanmıyorsa, bu iletişiminiz güvenli olmayacaktır.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
MiRC ScripT Arşivi BuRaY mIRC Scrpit Ve Hazır Kodlar 0 21.Nisan.2022 03:45