ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 14.Temmuz.2015, 01:34   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Seninle biz ikimiz mutluluğun resmiyiz
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Dağ sıçanları adam öldürür mü


Evet, insanları öksürerek öldürürler.

Dağ sıçanları, sincap familyasının yumuşak huylu ve koca göbekli üyeleridir. Yaklaşık olarak bir kedi ebadındadırlar ve tehlike sezdiklerinde yüksek sesle ciyaklarlar. Daha nahoş bir biçimde, Moğol steplerinde görülen bobak türü, Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonuna (yay gın olarak bilinen adıyla hıyarcıklı veba) karşı özellikle has sastır.

Dağ sıçanları bu hastalığı öksürerek etrafındakilere yayar lar; pirelere, sıçanlara ve en nihayetinde de insanlara bulaştı rırlar. Doğu Asya’dan Avrupa’ya sıçrayan bütün büyük veba lar Moğolistan’daki dağ sıçanlarından gelir. Dağ sıçanların dan kaynaklanan tahmini ölü sayısı bir milyarın üzerindedir; bu da dağ sıçanlarını sıtma taşıyan sivrisineklerin ardından en çok insan öldüren ikinci hayvan yapar.
Dağ sıçanları ve insanlar vebaya yakalandıkları nda, koltukaltları ndaki ve kasıklardaki lenf bezleri siyahlaşır ve şişer (bu yaralara “hıyarcık” adı verilir; bu kelime Yunancada “kasık”, daha sonra da “hıyarcık” anlamına gelen boubon kelimesinden gelmektedir) . Moğollar bir dağ sıçanının koltukaltları nı asla yemez, çünkü “dağ sıçanının koltukaltları ölü bir avcının ruhunu içerir”.

Dağ sıçanının diğer kısımları Moğolistan’da lezzetli birer yiyecektir. Avcılar avlarını takip ederkenki ritüelleri karmaşıklaştırdılar: Bu ritüellerin arasında takma tavşankulakları takmak, dans etmek ve bir Tibet öküzünün (yak) kuyruğunu sallamak yer alır. Yakalanan dağ sıçanları sıcak taşlar üzerin de bütün olarak ızgara yapılır. Avrupa’da Alpler’deki dağ sı çanlarının yağına romatizma ilacı olarak büyük değer verilir.
Diğer dağ sıçanı türleri arasında çayır faresi ve marmota yer alır. Marmota Günü 2 Şubat’ta kutlanır. Her yıl Punxsutawney Phil adlı bir dağ sıçanı, Pennsylvania’ daki Gobbler’s Knob’ta bulunan ve elektrikle ısıtılan yuvasından smokinli “bakıcıları” tarafından alınıp, kendisine gölgesini görüp göre mediği sorulur. Eğer “evet” derse kış altı hafta daha uzayacak demektir. Phil 1887′den bu yana hiç yanılmadı.

Hıyarcıklı veba hala görülüyor (ciddi olarak en son 1994′te Hindistan’da görüldü) ve bu hastalık ABD’de karantina ge rektiren üç hastalıktan biridir (diğer ikisi sarıhumma ve kole radır).
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erkek Olmakla Adam Olmak Farklıdır Ezqi Aşk ve Sevgi 0 24.Haziran.2015 17:53
Ölmek İsteyen Adam Ezqi Fıkra 0 22.Haziran.2015 18:31
Seni seviyorum dedi adam. Ezqi Ünlü Şairlerden Şiirler 0 22.Haziran.2015 15:08
bu ask adam olmaz Sare Aşk ve Sevgi 0 30.Temmuz.2014 13:22