ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11 - 07 - 2015, 23:17   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Seninle biz ikimiz mutluluğun resmiyiz
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Duvar Kağıdı Yamamak Ve Sökmek, Duvar Kâğıdı Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır?


Duvarları ve duvar kâğıtlarını temizlemenin yüzey yapılarına bağlı olarak birçok temizleme yolu vardır. Duvar ve duvar kâğıtları eğer istenirse elektrik süpürgesi ile süpürülebildikleri gibi eğer yıkanabilir türdenseler temiz ve yüzeye uygun bir temizleme bezi yardımı ile silinebilirler.

Duvarları özellikle yıkama işlemine tabi tutacaksanız yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarıya doğru yıkamanız gereklidir. Çünkü yukarıdan aşağı doğru duvarınızı yıkarsanız su yukarı kısımda kirlenir ve kirli olan su yukarıdan aşağıya doğru akıp kiri çözen temizleyici ile birleşip güçlenebilir ve duvarlarınızda temizlemesi zor olan çok daha başka kirler oluşturabilirler.

Duvarlardaki lekeler dışında bazen duvarlara astığımız poster ya da benzeri malzemeler yüzünden duvarlarda bantlar yapışır ve bir türlü çıkmazlar. Bu tür bantları duvarınızdan çıkarmak için bandın üzerine temiz bir bez koyun ve sıcak ütü kullanıp bantları yavaşça çekin. Sıcak ütü sayesinde bant gever ve sizde bantları kolayca çekebilirsiniz.
Duvardaki parmak izlerini çıkarmanın püf noktası parmak izlerine duvara iyice yapışmadan önce müdahale etmenizdir.

Tuğla malzemeli duvarlarınızı temizlerken su ve sabun kullanmaya özen gösterin. Eğer çok fazla kirlenmişler ise o zaman tem,zlik suyuna çamaşır suyu ilave edebilirsiniz.
Şöminenin kenarlarında oluşan zor kirleri temizlemek için sert temizleyiciler kullanmaktan çekinmeyin. Ama kullandığınız leke temizleyicini duvardan tamamen çıkartmak için bol bol durulamayı ihmal etmeyin.

Duvar Kâğıdı Bakım Ve Temizliği

Duvar kâğıtlarınızın tozunu düzenli aralıklar almak duvar kâğıtlarınızın çok daha şık ve temiz görünmelerine neden olacaktır. Duvar kâğıtlarını elektrik süpürgesi yardımı ile temizlerken muhakkak süpürge başına fırçasını takmalısınız.

Süpürge başına takacağınız fırçayı duvar kâğıtları üzerinde kullanmadan önce bir güzel yıkayın ve iyice kurutun daha sonra duvar kâğıtlarınızı temizlemek için kullanın.

Eğer elektrik süpürgenizin fırçasını nereye koyduğunuzu bulamıyorsanız o zaman isterseniz henüz yıkayıp kuruttuğunuz naylon bir süpürge, temiz yumuşak kıllı bir duvar fırçası ya da eski temiz bir havluya saracağınız herhangi bir mop kullanabilirsiniz.

Vinil, Silinebilir Ve Yıkanabilir Duvar Kâğıtları
Bu tür duvar kâğıtlarınızı temizleme işlemine tabi tutmadan önce muhakkak tozlarını almanız gerekmektedir. Toz alma işlemini bitirdikten sonra emici ve temiz bir bezi daha önce hazırladığınız sıcak deterjanlı suya iyice batırın ve aşağı taraftan başlayarak yukarıya doğru yavaş yavaş silin.

Silme işlemini uygulamaya başladığınızda sildiğiniz bölgedeki kirler yaklaşık 1 dakika içinde gevşemeye başlayacaktır bu yüzden sildiğiniz bölgeler kurumadan önce hemen ikinci temiz bir bez ile sildiğiniz bölgelerin üzerinden geçmeniz ve gevşeyen bölgedeki kirleri duvar kâğıdınızın üzerinden arındırmanız gereklidir.

Fakat sevgili hanımlar kesinlikle duvar kâğıtlarınızı aşırı şekilde ıslatmayın çünkü en kaliteli ve dayanıklı duvar kâğıtları dahi kararıp duvar yüzeyinden kalkabilir.

Evinizdeki duvar kâğıdınızın yıkanabilir olduğundan şüphe duyuyorsanız o zaman odanın dikkat çekmeyen ve görülmeyen bir yerinde duvar kâğıdınızın yıkanabilir olup olmadığını test edin. Bu testi yapmak için duvar kâğıdınızdaki tozu alın ve daha önce tarif ettiğimiz gibi temizleme işlemini gerçekleştirin. Kurumasını bekledikten sonra duvar kâğıdını iyice inceleyin. Eğer duvar kâğıdınızdaki renk solmuş, kâğıt kabarmış ay da duvardan kalkmış ise duvar kâğıdınız yıkanabilir bir duvar kağıdı değildir.

üç-boyulu-duvar-kağıdı-modelleri-1024x680

Yıkanamayan Duvar Kâğıtları
Bu tür duvar kâğıtlarının sadece ve sadece tozları alınmalıdır. Bu tür duvar kâğıtlarında kir izlerini yok etmek için beyaz ekmeğin kabuğu ile ovmanız yeterli olacaktır. Bu tür bir uygulamada temizliğe başlamadan önce yere gazete kâğıdı serin çünkü kir ve ekmek aynı anda duvar kâğıtlarınızdan dökülecektir. Duvar kâğıdı yüzeyinde temizlenmesi gereken alanlar çok küçük ise o zaman eğer isterseniz tutkal çözücülerde ekmek yerine kullanabilirsiniz.

Duvar Kağıtlarının Lekelerini Çıkartmak İçin
• ¼ kâse yani 60 ml kadar kabartma sodasını ½ kâse yani 125 ml kadar beyaz sirke ve 1 kase yani 250 ml amonyak ile karıştırın. Plastik eldiven takın ve bu hazırladığınız solüsyon ile duvarlarınızı yıkayın.
• Duvar kâğıtlarınızdaki siyah noktacıkları çıkartmak için alkol yardımı ile duvar kağıtlarınızı ovun. Alkol yüzünden duvar kâğıdınızda renk solması durumu söz konusu olabilir bu yüzden tüm duvar kâğıdını alkol ile ovmadan önce görünmeyen bir yerde test etmeyi ihmal etmeyin.
• Duvar kâğıdınız üzerindeki renkli kalem lekelerini temizlemek için bezin üst kısmında çok daha hafif bir sıvı ile ovmayı deneyin.
• Unutmayın duvar kâğıtlarınız üzerinden bazı lekeleri tutkal çözücüler yardımı ile çıkartabilirsiniz.
• Bazı duvar kâğıt türleri yıkanamayan türlerden olabilir ve bu yüzden her zaman için temizleme işlemi başlamadan önce ön test uygulaması yapılmalıdır.

Yağ Lekesi Olan Duvar Kâğıtları
• Duvar kâğıtlarındaki yağ lekeleri ısı ve emdirme işlemleri uygulanarak temizlenebilirler. İlk önce yağ olan bölgeyi beyaz ve temiz bir kâğıt havlu ile kaplayın ve üzerine sıcak ütüyü basın. Kâğıt havlu tarafından yağ emilmeye başlayacaktır bu yüzden kâğıt havluyu sürekli yenisi ile değiştirin.
• Fakat dokuma olan duvar kâğıtları için farklı bir yağ çıkartma tekniği uygulamanız gerekir. Talk pudrası, nişasta ya da ezilmiş olan tebeşir ile karbon tetra klor veya kuru temizleme sıvısını karıştırıp macun haline getirin. Macunu lekeye sürdükten sonra ellemeyin ve kurumaya bırakın.
• Macun kuruduktan sonra temiz bir elbise fırçası ya da elektrik süpürgesi ile macunu alın. Uygulamaya başlamadan önce test etmeniz yararlı olacaktır. Bu işlemden sonra toz kalabilir ya da hassas yüzeyler aşınabilir bu yüzden işlemin ardına gerekli görürseniz yama yapabilirsiniz.
• Yağ lekelerini temizlemenin diğer bir yolu ise bir parça ekmeğin üzerine birkaç damla kadar gazyağı damlatmaktır. Gaz yağı damlatılmış olan ekmek ile yağ lekelerini yavaşça ovun.
• Renkli kalem lekelerini duvar kâğıtlarınızdan çıkartmak için ise diş macunu ve nemli bir bez ile lekeli kısmı ovun ve daha sonra yine nemli bir bez ile durulayın.
• Yağlı parmak izlerini temizlemek için 3 defadan fazla ovmayın ve temizleme işlemini kuru temizleme sıvısı dökülmüş taze bir ekmek veya kendinden yapışkanlı kare bir plastik ile koruyun. (Kuru temizleme sıvısı ekmeğe 3 damladan fazla damlatılmamalı)
• Bazı çiçeklerden gelen polenler duvar kâğıtlarında leke yapabilirler. Bu yüzden taze çiçeklerinizi duvar kâğıtlarınızdan uzak bir noktada tutmalısınız. Polen lekeleri sadece vinil duvar kâğıtlarından temizlenirken diğer türdeki duvar kâğıtlarından temizlenmezler ya da çok zor temizlenirler.
• Kurşun kalem lekeleri genelde tutkal çıkarıcılar yardımı ile temizlenebilir. Fakat kurşun kalem gibi keçeli ya da mürekkep kalemlerin temizlenmesi kolay değildir. Özellikle bazı mürekkepler temizleme sırasında kâğıda zarar vermektedir. Bu yüzden mürekkep lekelerinde en iyi yol leke olan bölgeye yama uygulamaktır.

timthumb.php

Duvar Kâğıtlarının Çıkartılması
Eski duvar kâğıdınızı zorlanmadan çıkartabilmek için 125 ml yani 1 kap sıvı deterjanı 2 litre kadar sıcak suya ilave edin ve içerisine boya rulosunu batırın. Bu rulo ile sonra 2 ya da 3 defa eski duvar kâğıdınızın üzerinden geçin.

Tekrar Kâğıt Kaplamak
Odayı tekrar hazırlamak için bir yerde daima özellikle acil onarımlar için rulo sonlarını ve bir tanede tam boy ruloyu bir kenarda saklayın. Eski kâğıtların aynısını bulmak zor olacağı için renk tonları ve modeli ve tam rengi tekrar yakalamanız zor olur.

Zaman içerisinde kararan duvar kâğıtlarına karşın rulo sonları çok daha parlaktır. Yeni yama yapmak istediğiniz rulo kısmı önce güneşe bırakırsanız istediğiniz tonda eskitmeyi yama uygulamadan önce elde etmiş olursunuz.

Fakat bazı duvar kâğıtları hemen kararacakları için diğer eski kâğıtlara ayak uydurmaları biraz zaman alabilir.

Duvar Kâğıdını Yamarken
Özellikle yırtılmış kenarlar için yama işlemi uygulamak en iyisidir. Çünkü kesilmiş olan duvar kâğıdı kenarları çok daha belirgindir ve kararıp tozu toplamaya çok daha yatkındırlar.
Duvar kâğıdına yamalar direkt uygulanır ise yamalar neredeyse hiç görülmezler. Yağ lekeli yüzeylerde yağ lekeleri yeniden kaplanmadan önce yağ çözücü ile temizlenmelidirler ama lekeli olan bölgeyi tamamen çıkartmanıza gerek yoktur.

Yamamak istediğiniz bölgeden biraz daha geniş yeni bir kâğıt alın ve desen ile aynı olacak şekilde kâğıdı kesin.

Daha sonra yamayı temiz bir yüzeye yüz üstü yatırın ve şekil vererek çevresini tamamen yırtın. Sonra ince kenarlar dâhil olmak üzere tüm kâğıda macunu uygulayın ve desene tam uyum sağlamış bir şekilde yerine yerleştirin. Hava kabarcıkları oluşur ise o zaman temiz bir elbise fırçası ya da temiz bir rulo ile yamanın üzerinden geçin.

Not: Bu makaleye "elektrik supurgesiyle duvar kagidi tozu nasil alinir, yikanir duvar kagitlari sokulmesi" gibi terimler aranarak ulaşılmıştır.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Perde Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır, Eskiyen Perdeler Nasıl Yıkanır? Queen Warrior Bunları Biliyor Musunuz? 0 11 - 07 - 2015 23:19
Fırın Temizliği Nasıl Yapılır? Queen Warrior Bunları Biliyor Musunuz? 0 11 - 07 - 2015 23:16
Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Queen Warrior Saç Bakımı 0 11 - 07 - 2015 14:51
Duvar Kovboy Fıkra 0 22 - 06 - 2015 16:17