ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Şubat.2016   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Dahlia Çiceği Türleri


Dahlia Çiceği Türleri





Doğal olarak Meksika’da yetişmektedir. Çiçeklenme zamanı kasımdır. 6 metreye kadar boylanır. Dallanma göstermez. Ilıman iklimlerde alt kısmı odunlaşır. Yaprakları büyük, 70 cm uzunluğunda ve 50 cm genişliğindedir. Çevredeki dil çiçekleri 8 adet ve açık erguvan renginde, ortadaki boru çiçekleri solgun pembe renklidir.


Dahlia İmperialis

Doğal olarak Meksika’da yetişmektedir. Çiçeklenme zamanı sonbahar – kıştır. Ağaç formundadır. Boyu 2 – 5 metre arasındadır. Kök yumruludur. Çiçekleri çan formunda ve aşağı doğru bükük, beyaz renkli, boru çiçekleri sarı renklidir.


Dahlia Merckii (Dahlia Glabrata)





Meksika’da doğal olarak bulunur. 60 – 90 cm boyundadır. Dil çiçekleri leylak renginde ve dişlidir.
Yıldız cinsine ait oldukları şüpheli olan türler: Bu gruptaki yıldızların tamamının 1791 yılında Meksika’dan getirilen dahlia pinnata ile dahlia juarezii olduğu düşünülmektedir. Bunlar Avrupa’da ıslah edilmiştir.

Bodur, boylu, katmerli, yalın kat, kaktüs çiçekli, ponpon çiçekli gibi pek çok renk, tür çeşit ve şekilde bahçeleri süsleyen muhteşem, gösterişli bir süs bitkisidir. Her sezon sonu yumru köklerini topraktan alarak uzun yıllar boyu yetiştirebileceğiniz ve her sezon güzelleşen kalıcı bir bitkidir.

Dahlia soğanı dikimi

Dahlia soğan ıDalyaları son don tehilikeside geçtikten sonra dış mekana dikin. Alternatif olarak don görmeyen kapalı aydınlık mekanda üretim saksılarına dikip, fideleyebilir ve haziran başında bahçeye alabilirsiniz. Dikim toprağını hazırlarken, toprağın geçirgen olmasına dikkat edin. Her metre kareye 1-1.5 su bardağı toz kompost gübre döküp bunu toprağınıza bir tırmık yardıyla karıştırın. Her yumru kökü yaklaşık 12-15 cm derine gömün. Sulayın. Dikim yeri bol güneş alan bir yer olmalı ve toprak yaz ayları boyunca nemli tutulmalıdır. Ayda bir 1 tepeleme yemek kaşığı organik toz kompost gübre 1 litre suya karıştırılarak hazırlanan şerbet kök çevresine dökülürse, çiçeklenme kalitesi artacaktır.

Bakım ve istekleri

Kolay. Çiçeklenme döneminde uzun çiçek saplarını vazolarınızı süslemek için kesmekten çekinmeyin. Bu bitkiye zarar vermez. Tam açmamış ancak açmaya hazır goncaların bulunduğu sürgünleri seçin bunlar, vazolarınızda uzun süre çiçekli kalacaklardır.

Sezon bitiminde bitki kendi kendine geçene dek yapraklı yeşil kısmı kesmeyiniz. Bekleyin, tüm yapraklar doğal olarak geçip, kuruyunca topraktan 4 parmak yukarısından keserek geçen bitkiyi temizleyiniz. Aşırı soğuk bölgelerde, ilk donlardan sonra soğanları sökün, havadar bir yerde 2-3 hafta kurumalarına izin verin. Soğanlarınızı bu halde, kese kağıtlarında ya da kuru ( tamamen kurumuş ) torf içinde kışın 5-10 derece ısıda serin, nem almayan, karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.

Yıldız çiçeği soğanı Püf noktası:

Dikimi yaptınız ve Dalyanız sürgün verdi. İlk yapraklar sonrasında 3. ve 4. yapraklar da çıktı. İşte bu noktada ortadan yukarı doğru süren filizin tepesini korkmadan kesin. Bu onun dallanmasını, çalı formu kazanmasını ve her daldan bol bol çiçeklenmesini sağlayacaktır. Bu uygulama erken dönemde yapılmalı ve geciktirilmemelidir.

Gelişme dönemi boyunca düzenli gübreyle hazırlayacağınız şerbetlerle besleyin. Erken dönem budamasını atlamayın. Uzun varyeteler, geliştikçe desteğe ihtiyaç duyabilir ihmal etmeyin. Geçen çiçeklerini toplayın bu çiçeklenmeyi hızlandıracaktır. Sonbaharın ilk donu gelip, soğukları başlayıp, bitki geçince derhal yumruları topraktan sökün. Üzerlerindeki toprağı yıkayarak temizleyin ve gerekli budamayı yapın .Baş aşağı, gölge serin bir yerde kurutun. Bu dönemde mantar ilacıda uygulayabilirsiniz. Kışı geçirmesi için şerit helinde kesilmiş gazetelerden yapacağınız karışım içine yada tamamen kurumuş torf ve perlit karışımı içine yerleştirip, serin 5-10 derece, nem asla almayan , karanlık bir yerde bir sonraki sezon için saklayın. Saksılardakileri ise kapalı serin balkona yerleştirip, kış ayları boyunca sulamadan saklayın. Baharla birlikte havaların ısınması sulamanın hafif hafif başlayacağı dönemdir.



Çiçek çapları bir futbol topu hatta daha büyük olan dinnerplate - yemek tabağı - varyetesi Dünya'nın en etkileyici çiçeklerini açması ile ünlüdür.

Yaz boyu çiçeklenirler ve her çiçek yaklaşık 3 hafta ve daha uzun süre bozulmadan bitkiyi süsler.

  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
AGAPANTUS Şevkat Çiçeği Sare Bitkiler Alemi 0 12.Eylül.2015 16:41
Tiyatro Türleri Hangileridir? aSpeNDos Tiyatro Köşesi 0 22.Haziran.2015 15:33
Evcil hayvan türleri Muhtar Hayvanlar Alemi 0 15.Temmuz.2014 11:29