ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21 - 06 - 2015, 01:44   #1 (permalink)
Çevrimdışı
-įŞįñə qəŁįŕŚə
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Serada Biber Nasıl Yetiştirilir?


Biber Yetiştiriciliği, Serada Biber Yetiştirme, Serada Nasıl Biber Yetiştirilir, Serada Biber Nasıl Yetiştirilir, Nasıl Serada Biber Yetiştirilir, Serada Biber Yetiştirme Önerileri



Biber birçok salata ve yemek çeşidinde kullanılan bir sebzedir. Sivri biber, kırmızı biber, dolmalık biber gibi birçok çeşidi mevcuttur. Acı veya tatlı olabilir. Uygun şartlarda yetiştirildiğinde, kolayca ürün veren ve oldukça verimli olan bu sebzenin serada yetiştirilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Serada biber yetiştirmek konusunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta sıcaklıktır. Biberler seraya dikildikten sonra, uygun gece ve gündüz sıcaklıkları sağlanmalıdır. Gündüz 24 ila 25 derece, gece ise 18 ila 24 derece arası sıcaklık biberler için uygundur. Gece sıcaklığı kesinlikle 10-12 derecenin altına düşmemelidir. Gündüzleri ise 30 derecenin üzerinde gelişimleri yavaşlar. Bu sebeple bu sıcaklığın üzerine çıkılırsa, havalandırma takviyesi başlatılır. Fidelerin dikimi sırasında toprağın sıcaklığı da önemlidir. Bu esnada toprağın sıcaklığı 22 ila 24 derece arasında olmalıdır. Eğer toprak daha da soğuksa küçük fide kullanmak daha yararlı olacaktır.

Dikim sırasında, torba ya da saksı topraklarının 3te 1'lik kısımlarının sera toprağının üst kısmında kalmasına özen gösterilmelidir. Bu, fidelerin enfeksiyon kapması durumunda bunun yayılmasını önlemek için gereklidir. Biberin kökleri yüzeysel olarak yayılırlar. Bu sebeple çapalama yapmak biber köklerinin zedelenmesine yol açabilir. Derin çapalama yapmaktan ise özellikle kaçınılmalıdır.

Sera içerisindeki nem de oldukça önemlidir. %70 -75 arası bir nem biber için uygundur. Eğer sera içerisinde hava kuru olursa, çiçek dökümü gerçekleşebilir.

Sulama konusunda ise ilk bilinmesi gereken biber bitkisinin düzenli sulamayı sevdiğidir. Bu sebeple eğer damlama sulama tercih edilirse, buna iyi cevap verecektir. Her sulama yapıldığında, aynı zamanda sulu gübre takviyesi de yapılmalıdır. Hasat başladığı zaman sulamayı kesmek gerekir.

Hasat zamanı, meyvelerin yüzeyindeki parlaklıktan anlaşılabilir. Bu dönemden önce toplanan biberler daha yumuşak olurlar ve çabuk bozulurlar. Bu dönemden sonra toplanırsa da biberler yavaş yavaş kırmızı renge dönmeye başlayacaklardır. Bu sebeple hasat zamanının doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Eğer hasat zamanı geciktirilirse biberleri hemen toplamayıp altı hafta daha bekleyerek, tamamen kırmızı biber oluşmasını sağlayabilirsiniz. Hasat sabah saatlerinde yapılmalı ve biberlerin saplarıyla birlikte gövdeden ayrılmasına özen gösterilmelidir.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Perde Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır, Eskiyen Perdeler Nasıl Yıkanır? Queen Warrior Bunları Biliyor Musunuz? 0 11 - 07 - 2015 23:19
İddaa Sistem Nedir ? Nasıl Oynanır ? Hesaplaması Nasıl Yapılır ? aSpeNDos İddaa Dünyası 0 28 - 06 - 2014 20:54