SohbetYaz.Com
XP Odulleri Sistemi
XP Kazanmaya Basla!
Gunluk Giris
Her gun +50 XP
Streak Bonusu
Seri yap, bonus kazan!
Gunluk Gorevler
Gorev tamamla, XP kazan
XP Market
Unvan, rozet, boost al!
Uye ol, her gun XP kazan ve liderlik tablosuna gir!
FATagram
Hikayeler kilitli
Bu içerikler üyelere özeldir.
Kayıt ol, tüm içeriklere eriş!
Üye Ol
FA-X
Tweetler kilitli

Resimyolu SohbetYaz Loadix

Reklam Ver Netguc İnternet Hizmetleri Askmasalim
Sevgini paylaşmak için bir neden yeterli 💗 - Yeni mesaj yok..!
Ask Mesaji Gonder
♥ Ask Mesaji Gonder
Bugun kalan mesaj hakkiniz: 0
Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol
Bizi Takip Edin

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama
Alt 24-01-26, 17:32   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Artemis 2 astronotları, insan gözünün hiç görmediği Ay yüzeyini inceleyecek


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]HABER MERKEZİ - NASA’nın yaklaşan Artemis 2 görevi, Ay yolculukları açısından gerçek bir dönüm noktası olacak. Apollo programından bu yana geçen 50 yılı aşkın sürenin ardından, astronotlar ilk kez Ay’a insanlı bir uçuş gerçekleştirecek. Ancak bu görev sadece roket ve uzay aracı testlerinden ibaret değil, aynı zamanda NASA’nın uzayda bilim yapma kabiliyetini de sınayacak.

Artemis 2 mürettebatı yaklaşık 10 gün sürecek Ay yolculuğu boyunca, Ay’ın özellikle bugüne kadar yalnızca robotik araçlarla incelenmiş olan uzak yüzünü çıplak gözle gözlemleyecek. NASA’nın Artemis 2 Ay Bilimleri Lider Yardımcısı Jacob Richardson’a göre bu görev, bilim insanları için heyecan verici olduğu kadar tarihsel açıdan da eşsiz bir fırsat sunuyor.

AY'IN KARANLIK YÜZÜ İLK KEZ GÖZLEMLENECEK

Apollo görevleri sırasında astronotlar, iniş bölgelerinin sabah ışığı aldığı zamanlarda Ay’a gönderilmişti. Bu durum, sıcaklık ve iniş güvenliği açısından avantaj sağlasa da Ay yüzeyinin büyük bir bölümünün karanlıkta kalmasına neden olmuştu. Üstelik Apollo kapsülleri Ay’a yaklaşık 110 kilometre gibi oldukça düşük bir irtifadan bakabiliyordu.

Artemis 2’de tablo tamamen değişiyor. Orion uzay aracı, Ay’a yaklaşık 6.900 kilometre mesafeden geçecek. Eğer görev planlandığı gibi gerçekleşirse, Ay’ın uzak yüzünün neredeyse tamamı Güneş ışığıyla aydınlanmış olacak. Bu da astronotların, tek bir bakışta Ay’ın bugüne kadar insan gözünden gizli kalmış devasa bölgelerini görmesini sağlayacak.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Görsel kaynağı: NASA

Görev ekibinde NASA’dan Reid Wiseman, Victor Glover ve Christina Koch, Kanada Uzay Ajansı’ndan ise Jeremy Hansen yer alıyor. Astronotlar, Ay yüzeyini gözlemlemek için özel olarak eğitildi. Hangi bölgelerin öncelikli olarak inceleneceği ise uçuşun ilk günlerinde netleşecek.

Olası hedeflerden biri, Ay’ın en genç ve en iyi korunmuş çarpma havzalarından biri olan Mare Orientale. Bu dev yapı, Ay’ın yakın ve uzak yüzü arasında yer alıyor ve özellikle uzak yüz tarafı bugüne kadar insan gözüyle hiç görülmedi. Bilim insanları için Mare Orientale, Ay’daki büyük çarpma olaylarının nasıl şekillendiğini anlamak açısından adeta doğal bir laboratuvar.

Bir diğer kritik bölge ise South Pole, Aitken Havzası. Yaklaşık 2.500 kilometre çapıyla Ay’ın en büyük çarpma krateri olan bu yapı, aynı zamanda Güneş Sistemi’nin en eski çarpma izlerinden biri olabilir. Ancak yaşı ve oluşum süreci hâlâ tam olarak çözülebilmiş değil. Artemis 2 astronotlarının yapacağı gözlemler, bu gizemli bölgeye dair yeni ipuçları sunabilir.

Artemis 2 için geri sayım başladı: 54 yıl sonra Ay’a gidiyoruzArtemis 2’nin başarısı, doğrudan Ay’a inişi hedefleyen Artemis 3’ün kaderini de belirleyecek. Halihazırda 2027 hedefinin ötesine sarkabileceği konuşulan Artemis 3 için, bu uçuş adeta bir dönüm noktası olacak. Artemis 3’te bu sefer Orion yaşam kapsülü Ay’a inecek. Böylece insanoğlunun yıllar sonra Ay’a bir kez daha adım atması planlanıyor.


Kaynak ; Milliyet

  Alıntı ile Cevapla


Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık