ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26 - 06 - 2015, 12:23   #1 (permalink)
Çevrimdışı
-įŞįñə qəŁįŕŚə
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Çatlak Diş Sendromu Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıldır?


Doğal dişlerin korunması adına alınan tüm önlemlere, dişlerde oluşan çürüklerin onarılması, dolgu ihtiyacı, kanal tedavisi gibi tedavi çeşitlerine rağmen dişlerin öz yapısında bulunan maddeler kaybolabilmektedir. Diş yapısının zedelenmesi ve madde kaybı sonucu rastlanabilecek problemlerden biri çatlak diş sendromudur. Diş kırılmasına benzeyen ancak farklı bir problem olan çatlak diş sendromu nedir, teşhis ve tedavisi nasıldır?


Çatlak Diş Sendromu Ne Demektir?

Diş hekimlerinin en zor koyduğu tanılardan biri olarak bilinen “Çatlak diş sendromu”, yeşil dal kırığı, ikiye ayrılmamış kırık ve tamamlanmamış kırık olarak da isimlendirilmektedir. Nasıl adlandırılırsa adlandırılsın, ortak olan şey çatlamanın ilerlemesi sonucunda dişin kırılacağıdır. Bu yüzden diş çatlağı ile ilgili erken teşhis ve tedavi kırılmaya giden yolda çok önemlidir.

Çatlak Diş Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle arka dişlerde olan ve hastanın hangi dişte olduğunu belirleyemediği, ortaya çıkardığı ağrı sebebiyle migren ağrısına da benzetilen çatlak diş, aşırı soğuk veya sıcak içeceklerde ve çiğneme işleminde kendini aniden belli eder. Uzun süren bir ağrı söz konusu olmamakla birlikte, diş çatlağı görünen yüzeyde olduğu için derinden bir acı hissettirmez.


Diş çatlağı bakarak anlaşılmaz. Hasta da ağrıya sebep olan dişinin hangisi olduğu tam söyleyemediğinden diş çatlağının anlaşılabilmesi için, diş hekimi dişin tüm bölgelerine basınç uygular ve hastada oluşan şiddetli ağrıdan yola çıkarak çatlayan diş tespit edilir. Basınç uygulamasının yanı sıra hastaya birçok defa farklı dişler ile plastik disk ısırtılarak, ortaya çıkan şiddetli sızı ile çatlak dişin yeri tespit edilmeye çalışılır. Plastik diski ısıran hasta diş sinirlerine baskı uygulayacağından derin bir acı hissedecektir. Çok düşük ihtimalle, bazı durumlarda çatlak diş ancak diş çekildikten sonra anlaşılır.

Çatlak Diş Sendromu Neden Oluşur?

Dişlerin sıkılması, tırnak yenmesi, darbe alınması, yemek yerken dişlerin birbirine uygun olmayan teması ve yüksek olan porselen kaplamalar diş çatlağının sebepleri arasındadır.

Çatlak Diş Sendromunun Tedavisi Nasıldır?

İlk olarak, enfeksiyonun önlenmesi için kök-kanal tedavisi yapılarak ölü sinirler temizlenir. Kendini yenileyemeyen diş dibinde ve içinde oluşan boşluğa “post” yerleştirilir. Post yerleştirme işleminden sonra kron kaplama yapılarak dişlerin güzelleşmesi, sağlamlaşması ve korunması sağlanır. Diş çatlağı diş köküne kadar inmişse dişin çekilmesi tek çözüm olabilir.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Horner Sendromu Nedir Sare Göz Sağlığı 0 12 - 09 - 2015 13:18
Adams stokes sendromu Sare Dahiliye 0 11 - 09 - 2015 13:52
Tükürüğün bileşimi ve etkisi nasıldır? Ezqi Ağız - Diş Sağlığı 0 26 - 06 - 2015 12:33
Anİ bebek ÖlÜmÜ sendromu: BeŞİk ÖlÜmÜ sendromu Ezqi Bebek Gelişim ve Bakımı 0 26 - 06 - 2015 12:06