Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.Temmuz.2015   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Queen Warrior Konuyu Baslatan
Seninle biz ikimiz mutluluğun resmiyiz
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Kronik burun tıkanıklığı nedir


Kronik burun tıkanıklığı genelde horlama veya sinüs baş ağrılarıyla sonuçlanan bir durumdur ve bir dizi sebebi vardır. İnsanlarda soğuk algınlığı veya alerjilerde meydana gelen burun tıkanıklığı ve akıntısından farklıdır. Bu genelde belirtiler ortaya çıktıktan birkaç hafta sonra geçer ama kronik burun tıkanıklığında belirtiler hiç geçme belirtisi göstermeden aylarca kalabilir.

Kronik burun tıkanıklığının bazı sebepleri arasında sürekli alerjiler, tahriş edicilere karşı yanıtlar, sinüs enfeksiyonlarının kronik mantar veya bakteri enfeksiyonu bulunur. Birkaç olağandışı sebep arasında gastroözofajeal reflü hastalığı (GERD), bazı hormon tedavileri veya gebelikteki gibi doğal olarak yüksek hormon seviyeleri bulunur. Bu durumlardan bazılarını başta tespit etmek kolaydır, bazılarını tespit etmekse biraz zaman alabilir. Kronik mantar ve bakteri sinüzitleri önemlidir çünkü mantar sinüziti için bakteri önleyici tedavi sorunu daha da kötüleştirebilir.

Bu sebepler arasında kronik burun tıkanıklığının en açık failleri arasında alerjiler bulunur. Birçok kişi mevsimsel alerjik rinit kapar ve tıkanıklık mevsim boyunca kronikken sadece tek bir mevsimde oluşabilir. Başkalarının burun tıkanıklığı her zaman var gibi görünür, bu da toz akarları, hayvan kepeği veya küfler gibi iç mekandaki şeylere karşı alerjileri gösterebilir. Doktorlar, tıkanıklığı nelerin yarattığını belirlemek için kişilere alerji testi önerebilir ve tedavinin bir parçası olarak yaşanan çevrelerdeki böyle şeylerle teması en aza indirmeyi denemeyi önerebilir.

Kronik burun tıkanıklığı burnu tahriş eden şeylere bir tepki olabilir ve onu iltihaplandırabilir. Tütün dumanı ve başka bazı kimyasallar bu durumların en sorumluları olabilir. İnsanlarda alerji olmayabilir ama bunun yerine, duyarlılık tepkileri olabilir ve temas en aza indirilerek alerjilerde olduğu gibi belirtiler azaltılabilir.

Uzun süren tıkanıklık enfeksiyon gösterebilir ve bu, bakteri veya mantar kaynaklı olabilir. sinüs enfeksiyonları temizlenmezse ve özellikle antibiyotiklerden sonra temizlenmezse başka tedaviler denenebilir. Kronik burun tıkanıklığı olan kişilerde bu durum birkaç sebepten kaynaklanıyor olabilir. Aynı anda alerjiler, duyarlılıklar ve enfeksiyonlar yaşamak mümkündür.

Kronik tıkanıklığın tedavisi sebebi tespit etmekle başlar. GERD teşhis edilirse tedavi asidi azaltmaya odaklanır. Başka sebepler için doktorlar dekonjestanlar, antihistaminler, kortikostreoidler, mantar ve bakteri önleyiciler önerebilir. Ek olarak, sorunun bir kısmını hafifletebilecek yaşam tarzı değişiklikleri ve günlük sinüs yıkama gibi evde tedaviler tavsiye edebilir.

Bazen ek yardım gerekebilir, özellikle burundaki yapısal sorunlar kronik burun tıkanıklığına neden oluyorsa. Bazı doktorlar adenoid alınması veya daha iyi nefes almayı desteklemek için bazı burun yapılarını düzenlemeyi önerebilirler. Bunlar, özellikle sebep burun şekli veya işlevinde yatıyorsa burun tıkanıklığını çözmeye yönelik olası cerrahi çözümlerdir.
  Alıntı ile Cevapla