Türkiye’de kadınların iş hayatına dönüşlerini destekleyen sivil toplum kuruluşu YenidenBiz, kuruluşundan bu yana yaklaşık 500 bin kadına ulaşarak yeniden istihdama dönüş yolculuklarında ilk adımı atmalarına destek oldu. 5 binden fazla kadının yer aldığı yetenek havuzu, 70 kurumsal üye ve bin 200 gönüllüden oluşan ekosistemiyle YenidenBiz, 10 yıllık deneyiminin bir yansıması olan 8. Yeniden Gelecek Zirvesi’nde tüm paydaşlarını bir araya getirdi.
Sabancı Center’da gerçekleştirilen zirvede konuşan YenidenBiz Yönetim Kurulu Eş Başkanı Selen Kocabaş, kadınların iş hayatına dönüşünün ekonomik ve toplumsal kalkınmadaki önemine dikkat çekerek, “Kurulduğumuz günden bu yana amacımız, iş hayatına dönmek isteyen kadınların önündeki engelleri azaltmak ve onların yetkinliklerini görünür kılmak. 10 yılda oluşturduğumuz bu güçlü ekosistemle binlerce kadının istihdam yolculuğuna dokunmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
YenidenBiz Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yılmaz Yıldız ise istihdamda kapsayıcılığın sürdürülebilir bir gelecek için kritik önem taşıdığını vurgulayarak, “Kadınların iş gücüne katılımını artırmak, hem kurumların rekabetçiliği hem de ülkemizin ekonomik gelişimi için vazgeçilmez. YenidenBiz olarak, kadınların yeteneklerini iş dünyasıyla buluşturan kapsayıcı modeller üretmeye ve bu dönüşümü tüm ekosistemle birlikte hızlandırmaya kararlıyız” diye konuştu.
Yeniden çalışmak istiyorlar
YenidenBiz ve IPSOS Türkiye tarafından yapılan “YenidenBiz Kariyer Molasında Kadınlar” araştırması, Türkiye’de kadınların iş gücüne dönüş hikayesinin bekleyişten değil; aktif bir yeniden yapılanma ve öğrenme sürecinden oluştuğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 97’si yeniden çalışmak istiyor; bu da dönüş motivasyonunun hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Veriler, kadınların iş hayatından uzaklaşmasının büyük ölçüde kendi tercihleriyle değil; bakım yükü, esneklik eksikliği, iletişim sorunları ve iş-özel yaşam dengesinin sağlanamaması gibi yapısal sebeplerle gerçekleştiğine işaret ediyor. Buna rağmen kadınların önemli bir bölümü, sahip oldukları deneyim ve yetkinliklerle yeniden katkı sunabileceklerine güveniyor; ancak işveren önyargısı ve fırsat eşitsizliği dönüş yolculuğunun önündeki en kritik bariyerler olarak öne çıkıyor.
Pasif bir mola değil
Araştırmanın dikkat çeken bir diğer bulgusu ise kadınların bu dönemi pasif bir mola değil, aktif bir gelişim ve yeniden konumlanma fırsatı olarak değerlendirmesi. Dijital becerilerden yapay zeka okuryazarlığına kadar geniş bir alanda eğitim alan kadınların yüzde 96’sı dijitalleşmenin iş verimliliğini artırdığına inanıyor. Bu içgörü, yeni ekonominin gerektirdiği yetkinliklerle kadınların dönüş isteğinin güçlü bir biçimde kesiştiği bir fırsat alanını işaret ediyor.
‘EŞİTLİK’TEN HABERLER
- Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma UNESCO Kürsüsü tarafından verilen “Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü”, bu yıl Dr. Mine Egbatan’a verildi. Koç Üniversitesi’nde düzenlenen törende ABD’deki Teksas Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dr. Mine Egbatan’ın “Popülist Türkiye’de Engellilik, Cinsiyet ve Altyapı” başlıklı çalışması, ödüle layık görüldü.
- Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET) genç kadınların güçlenmesini ve ekonomik hayata katılımını artırmayı hedefleyen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin ikinci fazı kapsamında, istihdam yolunda önemli destek sağlayacak yeni bir uygulama hayata geçirildi. Adecco Türkiye iş birliğinde başlatılan online kariyer danışmanlığı hizmeti, NEET genç kadınlara kariyer planlama ve iş arama süreçlerinde profesyonel rehberlik desteği sağlıyor. Adecco Türkiye’nin uzman kariyer danışmanlarından kişiye özel destek almak isteyen genç kadınlar,
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresindeki “Kariyer Danışmanlığı” sayfasını ziyaret edebilir.
- Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Kadın Çalışma Grubu’nun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle hayata geçirdiği “UND Kadın TIR Sürücü Akademisi” eğitim programı başladı. Toplam 100 saat sürecek eğitim programında kadın sürücü adayları, 40 saat teorik, 40 saat pratik ve 20 saat uygulamalı eğitim alacak. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylar, İŞKUR desteğiyle sektörde istihdam edilecek. Program, İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (İÜSEM) işbirliğiyle yürütülüyor. Eğitim sonunda verilecek diploma e-Devlet sistemine işlenecek.
Kaynak ; Milliyet