ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA -HASTALIK SÖMÜRÜLEMEZ: Sağlık her işin başıdır. Hastalanan her insanın kendini tedavi ettirme imkânı bulamadığı; nihai ürüne dönüşen tıbbi gelişmelerin insanların hizmetine eşit sunulmadığı bir dünya, kabul edelim ki, adil, eşit ve yaşanabilir bir dünya değildir. Nasıl insan hayatı sömürülemezse, insan onuru ticarileştirilemezse, insanın sağlığı ve hastalığı sömürülemez, bir pazar metaı olarak görülemez.
1,4 MİLYON SAĞLIK PERSONELİ: Son 23 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarla yaygın, kaliteli ve ekonomik bir sağlık sistemini hayal olmaktan çıkarıp, halkımızın hizmetine sunduk. Bugün, toplam 1 milyon 470 bini aşan sağlık personelimizle, 86 milyon vatandaşımıza birinci sınıf sağlık hizmeti sunuyoruz.
YÜZDE 288 ARTIŞ: 2002’den bu yana personel sayımızı yüzde 288 artırdık. Son 1,5 yıl içinde 57 bin 504’ü hekim olmak üzere, 99 bin 567 yeni atama yaptık. 794 yeni hastaneyi hizmete kazandırarak, kamu hastanelerinde toplamda 173 bin yatağa ulaştık.
İHTİYAÇLAR BİTMEZ: Birçok yatırımı, devrim niteliğinde reformu hayata geçirdik. Kuşkusuz ‘tüm sorunları çözdük’, ‘tüm sıkıntıları giderdik’ iddiasında değiliz. Sağlık gibi dinamik bir alanda ihtiyaçlar hiçbir zaman bitmez. Ancak, elini vicdanına koyan herkesin kabul ettiği üzere, sağlık alanında büyük bir devrime imza attığımız da tartışmasız bir gerçektir.
HEDEFLERİMİZİN UZAĞINDAYIZ: Sağlıkla ilgili hususlarda kapsamlı bir millileşme ve yerlileşme hamlesine olan ihtiyacı sık sık dile getiriyorum. Ancak bu konuda, tüm şahsi çabalarıma rağmen, hedeflerimizin çok uzağında olduğumuzu da gayet iyi biliyorum. Savunma sanayiinde olduğu gibi, burada da içeriden ve dışarıdan farklı engellerle karşılaşıyoruz. Ama nasıl ki zor, oyunu savunma sanayiinde bozmuşsa, inşallah, yerli ilaç ve tıbbı cihaz üretiminde de bozacaktır.
‘13 şehir hastanesi yapılıyor’ 9 HASTANE PROJE AŞAMASINDA: Salgın döneminde hayati rol üstlenen Şehir Hastanelerimizden 25’i hizmete girdi. 13 Şehir Hastanesinin yapımı devam ediyor. 9 Şehir Hastanesinin/sağlık kampüsünün ihale, proje ve arsa çalışmaları devam ediyor. Güçlü sağlık altyapımız sayesinde artık pek çok branşta, sadece bölgemizdeki ülkelerin vatandaşlarına değil, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, küresel ölçekte sağlık hizmeti verebilen bir ülke konumuna ulaştık.
TÜSEB Ödülleri sahiplerini buldu
Erdoğan, konuşmasının ardından 2025 TÜSEB Ödüllerini sahiplerine takdim etti. Erdoğan, Aziz Sancar Bilim Ödülü’nü Prof. Dr. Fikrettin Şahin’e, Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar ile birlikte verdi. Bu sırada Erdoğan, Sancar’ın elini de havaya kaldırdı. Teşvik Ödülü, bu yıl Prof. Dr. Suat Tekin, Prof. Dr. Sercan Karav, Doç. Dr. Beyza Servet Göncü ve Prof. Dr. Erkan Yılmaz’a verildi. Hizmet Ödülünün sahibi ise Prof. Dr. Mehmet Erdem Büyükbingöl oldu. Sağlık Teknolojileri Prestij Ödülü, Şahin Gürsel’e takdim edilirken, dünyaca ünlü beyin ve sinir cerrahı Ordinaryüs Prof. Dr. Gazi Yaşargil anısına hazırlanan TÜSEB Özel Ödülü Prof. Dr. Uğur Türe’ye verildi. İnovatif Sağlık Ekibi Ödülü, çalışmalarıyla öne çıkan Prof. Dr. Serkan Topaloğlu ve ekibine layık görüldü. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Özel Ödülü ise, Gazze’deki insani girişimleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim edildi.
Kaynak ; Milliyet