Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-10-25, 00:05   #1
aSpeNDos Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Trump: Türkiye de Gazze'de güvenlik görü?melerine dahil

ABD Ba?kan? Donald Trump, Güneydo?u Asya Ülkeleri Birli?i (ASEAN) Zirvesi'ne kat?lmak üzere Malezya yolculu?una devam ediyor. Trump, ba?kanl?k uça?? Air Force One'?n Katar'da yak?t ikmali için verdi?i mola s?ras?nda Katar Emiri ?eyh Tamim bin Hamad Al Thani ile gerçekle?tirdi?i görü?meye ili?kin bas?n mensuplar?na aç?klamalar yapt?. ABD Ba?kan?, "O harika birisi ve müthi? bir lider. Bize çok yard?m etti. Bizi ziyaret etmesi çok güzel oldu. Sadece yak?t ikmali yap?yorduk ve öyle geliverdi. Orta Do?u'da harika bir bar???m?z var ve Al Thani de bunun kal?c? olaca??n? dü?ünüyor. Hiç böyle bir ?ey görmemi? ve benim de bu konuda çaba göstermemden çok memnun oldu. O da bize yard?m etti. Çok yard?m ald?k, 59 ülke bize yard?m etti. Bar?? için birçok ülkenin imzas?n? ald?k, bu kal?c? bir bar?? olmal?" dedi.

"?RAN'IN NÜKLEER KAPAS?TES?N?N DEVRE DI?I BIRAKILMASI FARK OLU?TURDU"

ABD Ba?kan? Donald Trump bas?n mensuplar?n?n "Bu sefer farkl? olan ne?" sorusuna, "Herkes hemfikir. Bir y?l önce bu çok zor olurdu. ?imdi önemli olan ?eyin ?ran'?n nükleer kapasitesini devre d??? b?rakm?? olmam?z oldu?unu dü?ünüyorum. O zaman yapmasayd?k, bir ya da iki içinde yapard?k. Bu Orta Do?u'da büyük fark olu?turdu. Bu, anla?may? mümkün k?ld?" cevab?n? verdi.

AK Parti Genel Ba?kan Yard?mc?s? Yalç?n'dan Gazze mesaj?: Garantörlük dahil elimizden gelen her ?eyi yapaca??z

"TÜRK?YE DE GÜVENL?K GÖRÜ?MELER?NE DAH?L"

Trump, ABD ve Katar aras?ndaki güvenlik görü?meleri ile bölgede görev yapmas? beklenen bar?? gücüne ili?kin de konu?tu. ABD Ba?kan?, "Evet, bunun hakk?nda konu?tuk. Geni? bir bölgeyi kaps?yoruz. ?u an her ?ey iyi gidiyor, her ?ey pürüzsüz. ABD'nin müdahale etmesine gerek yok. Önemli ülkeler i?in çaresine bakabilecek gibi duruyor. Suudi Arabistan, Birle?ik Arap Emirlikleri (BAE), Katar. Bu üç ülke ve arkas?nda, hatta yan?nda duran birçok ülke var. Türkiye'de bu sürece dahil. Endonezya'da, Ürdün de, M?s?r da Bölgeden biraz daha uzakta ve olaya pek yak?n olmayan ülkeler de bulunuyor. Herkes bu sürece dahil" aç?klamas?n? yapt?.

"BARI? KALICI OLMAZSA HAMAS BÜYÜK B?R SORUNLA KAR?ILA?ACAK"

ABD Ba?kan? Trump, bas?n mensuplar?n?n bar???n kal?c? olup olmayaca??na ili?kin sorular?n?, "Ben bunun kal?c? olaca??na inan?yorum. E?er kal?c? olmazsa bunun sorumlusu Hamas olacakt?r. H?zl? bir ?ekilde Hamas'?n çaresine bakmak da zor olmayacakt?r. Bunun Hamas için de kal?c? olmas?n? umuyorum çünkü bize bunun için söz vermi?lerdi. E?er kal?c? olmazsa çok büyük bir sorunla kar??la?acaklar" ?eklinde yan?tlad?.

SON DAK?KA | Ate?kesi ihlal eden ?srail Gazze'yi havadan vurdu"BARI? GÜCÜNÜN L?DERLER? SEÇ?L?YOR"

Trump, bölgedeki bar?? gücünün ne zaman göreve ba?layaca??na ili?kin sorular? da yan?tlad?. ABD Ba?kan?, "En yak?n zamanda. Size detay veremem, ?u an çal??malar sürüyor. Hatta ?u an liderler seçiliyor. Orta Do?u'da bar?? olacak, gerçek bar?? budur. Böyle bir ?ey uzun zamand?r ya?anmad?" ifadelerini kulland?.

ABD Ba?kan? Trump ayr?ca, Katar Emiri Al Thani'nin ba?kanl?k uça?? Air Force One'?n yak?t ikmali s?ras?nda kendisini ziyaret etmesinin de bir ilk oldu?una dikkat çekerek, "Havaalan?na gelmesi, bu uça?a gelmesi çok büyük bir sayg? göstergesiydi. Bu da daha önce ya?anmam??t?. Kendisi çok sayg? gören birisi" ifadelerini kulland?.

Bat? ?eria'da zeytin toplayan Filistinlilere ?srail zulmü! Sopa ve köpeklerle sald?rd?lar"KATAR BARI? GÜCÜNE KATKIDA BULUNACAK"

ABD Ba?kan?, Katar'?n uluslararas? bar?? gücüne katk?da bulunaca??na ili?kin aç?klamalar da yapt?. Trump, "Evet, göndermeleri gerekti?i zaman gönderecekler. Bu arada, ?srail de oraya kolayca gidebilir biliyor de?il mi? Burada bir ülke söz konusu. Elimizde Arap ülkeleri de var. Müslüman ve Arap herkes bu sürece dahil. Bu harika bir ?ey, inan?lmaz bir ?ey, çok büyük bir ba?ar? oldu. Uzun ve kal?c? bir bar?? olacak, umuyoruz sonsuza kadar süren bir bar?? olacak" dedi.

"PUT?N'LE B?R ANLA?MAYA VARACA?IMIZDAN EM?N OLMAM LAZIM"

Trump ayr?ca, Rusya Devlet Ba?kan? Vladimir Putin ile geçti?imiz günlerde iptal edildi?i aç?klanan görü?mesine ili?kin sorular? da cevaplad?. Trump, "Rusya'n?n Putin ile görü?meyi yeniden dü?ünmeniz için ne yapmas? gerekecek" sorusuna, "Bir anla?maya varaca??m?zdan emin olmam laz?m, vaktimi harcamak istemiyorum. Putin'le her zaman harika ili?kilerim oldu ancak son durumlar beni çok hayal k?r?kl???na u?ratt?. Bu konuyu Orta Do?u'daki bar??tan önce çözebilece?imizi dü?ünüyordum" dedi.
Trump ayr?ca, Azerbaycan-Ermenistan aras?nda paraflanan bar?? anla?mas?na da de?inerek, "Elimizde Azerbaycan ve Ermenistan konusu vard?. Bu çok zor olmu?tu. Hatta Putin beni telefonda aray?p, 'Bu inan?lmazd?' dedi çünkü herkes bu sorunu çözmeyi deneyen herkes ba?ar?s?z olmu?tu. Ama ben sorunu çözdüm. Ba?ka sorunlar da söz konusuydu. Pakistan ve Hindistan'a da bakabilirsiniz. ?imdiye kadar yapt???m bütün anla?malar?n Rusya-Ukrayna Sava??'ndan daha zorlay?c? olaca??n? dü?ünüyordum ama yan?lm???m. Taraflar aras?nda çok büyük nefret var" ifadelerini kulland?.

"Ç?N ?LE KAPSAMLI B?R ANLA?MA GERÇEKLE?T?RME ?MKANIMIZ OLDU?UNU DÜ?ÜNÜYORUM"

ABD Ba?kan? Trump, ASEAN Zirvesi'nde Çin Devlet Ba?kan? Xi Jinping ile gerçekle?tirece?i muhtemel görü?meye ili?kin sorular? da cevaplad?. Trump, bas?n mensuplar?n?n "Xi ile Rus petrol ürünlerinin sat?n al?m?na ili?kin konular? konu?acak m?s?n?z" sorusuna, "Bunlar? görü?ebilirim, evet. Bugün Çin'in Rus petrolü almay? önemli ölçüde durdurdu?unu ve Hindistan'?n tamamen al?m? durdurdu?unu görebilirsiniz. Ayn? zamanda yapt?r?mlar da uygulad?k" cevab?n? verdi.

Trump ayr?ca, "Ba?kan Xi ile görü?memden tam bir anla?ma ile ayr?lmay? umuyorum. Çiftçilerimizin sorunlar?n?n çözülmesini istiyorum. Onun da çe?itli istekleri bulunuyor. Elbette fentanil konusunda da konu?aca??z. Bu, birçok ki?inin ölümüne sebep oluyor. Çin'den geliyor. Kapsaml? bir anla?ma gerçekle?tirme imkan?m?z oldu?unu dü?ünüyorum" dedi.

Kaynak ; Milliyet