Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-10-25, 12:20   #1
aSpeNDos Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Tüketim harcamalar?nda en yüksek pay ?stanbul'un

Türkiye ?statistik Kurumu, 2024 y?l? hane halk? tüketim harcamas? (bölgesel) ara?t?rmas?n?n sonuçlar?n? aç?klad?. "Hanehalk? Bütçe Ara?t?rmas?"n?n 2022, 2023 ve 2024 y?llar?na ait verilerinin birle?tirilmi? sonuçlar?na göre, toplam tüketim harcamalar?n?n büyük bölümünü konut ve kira, g?da ve alkolsüz içecekler ile ula?t?rma harcamalar? olu?turdu.

Türkiye'de geçen y?l toplam tüketim harcamalar?n?n yüzde 24,9'u ?stanbul'da ya?ayan hane halklar? taraf?ndan yap?ld?. ?stanbul'u, yüzde 15 ile Ege Bölgesi, yüzde 12,1 ile Akdeniz Bölgesi takip etti. Toplam hane halk? tüketim harcamalar?nda en dü?ük pay yüzde 1,5 ile Kuzeydo?u Anadolu Bölgesi'nin oldu. Bu bölgeyi, yüzde 2,3 ile Ortado?u Anadolu Bölgesi, yüzde 3,1 ile Do?u Karadeniz Bölgesi izledi.

?stanbul, e?itim hizmetleri harcamalar?n?n yüzde 37,8'ini, lokantalar ve konaklama hizmetleri harcamalar?n?n yüzde 31,5'ini, konut ve kira harcamalar?n?n yüzde 27,8'ini ve ki?isel bak?m ve çe?itli mal ve hizmetler harcamalar?n?n yüzde 27,1'ini yapt?.

Hane halk? tüketim harcamalar? içindeki pay?yla ikinci s?rada yer alan Ege Bölgesi'nde ise alkollü içecekler, tütün ve tütün ürünleri harcamalar?n?n yüzde 18,2'si, mobilya ve ev e?yalar? harcamalar?n?n yüzde 16,1'i, sa?l?k harcamalar?n?n yüzde 15,9'u ve lokantalar ve konaklama hizmetleri harcamalar?n?n yüzde 15,6's? yap?ld?.

Kuzeydo?u Anadolu Bölgesi'nin g?da ve alkolsüz içecekler harcamalar? içindeki pay? yüzde 2,1 olurken, bu bölge alkollü içecekler, tütün ve tütün ürünleri harcamalar?n?n yüzde 1,9'unu, giyim ve ayakkab? harcamalar?n?n yüzde 1,8'ini yapt?.

Ortado?u Anadolu Bölgesi'nin g?da ve alkolsüz içecekler harcamalar? içindeki pay? yüzde 3,4, giyim ve ayakkab? harcamalar?ndaki pay? yüzde 3,3, bilgi ve ileti?im harcamalar?ndaki pay? yüzde 2,6 olarak kay?tlara geçti.

Konut ve kira harcamalar?nda en yüksek pay yüzde 27,3 ile ?stanbul'un, en dü?ük pay yüzde 20,1 ile Kuzeydo?u Anadolu'nun oldu.

Ula?t?rma harcamalar?n?n en büyük k?sm? yüzde 24,3 ile Bat? Marmara Bölgesi'nde, en dü?ük k?sm? yüzde 14,6 ile Güneydo?u Anadolu Bölgesi'nde yap?ld?.

Hane halk? tüketim harcamalar? içinde g?da ve alkolsüz içecek harcamalar?n?n en yüksek oldu?u bölge yüzde 30,2 ile Ortado?u Anadolu, en dü?ük oldu?u bölge yüzde 15,9 ile ?stanbul olarak kay?tlara geçti.

Kaynak ; Milliyet