Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 - 06 - 2015, 15:50   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kovboy Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
İzotretinoin / Sivilce


A vitaminin bir çeşiti olan izotretinoin vücudumuzdaki yağ bezlerinden salgılanan salgı miktarını azaltır. İzotretinoin ağır akne çeşitlerinin tedavisinde etken madde olarak kullanılır.

İzotretinoin Kullanımında A vitamini içeren vitaminler ve vücut bakım ürünleri kullanmamalısınız. İzotretinoin A vitaminin bir türevi olduğu için vücudunuzda aşırı hassasiyet oluşturabilir.

İzotretinoin, cildinizin güneşe karşı hassasiyetini artırır. Güneş ışınları cilnizde yanıklar ve leke oluşturma riski bu dönemde çok yüksektir.Günlük olarak cildiniz için uygun bir güneş koruyucu kullanmanız gerekiyor. Güneş ışınları gibi solaryumda cildiniz için bir tehtit oluşturmakta. Bu tedavi süresinde solaryumdan uzak kalmalısınız.

İzotretinoin kullanımında, ilaç bırakıldıktan en az 6 ay boyunca epilasyon ( ağda, lazer ve tüy dökücü kremler vb.) kimyasal peeling, lazerle leke tedavisi vb. uygulamalar yaptırmamalısınız. Cildiniz izotretinoin nedeniyle dış etkenlere karşı çok hasas olduğu bir dönemde, bu işelemler cildinizde leke bırakma olasılığı vardır.

İzotretinoin cildinizde kurumaya sebep olabilir. Bu dönemde cildiniz için uygun nemlendirici ve koruyucu kremler tercih etmelisiniz. İzotretinoin özellikle dudaklarda çatlamaya neden olur. Bayanların da erkeklerinde dudak merhemi kullanmalarında fayda var.

İzotretinoin Eksileri

Her ilaçta olduğu gibi İzotretinoinde yan etkileri vardır. Yan etkilerden bir kaçını yaşarsanız hemen en yakın sağlık kuruluşundan yardım isteyin.

Ürtiker (kurdeşen) – nefes almada zorluk – yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik. Depresif ruh hali, konsantrasyon zorluğu, uyku problemleri, ağlama hali, sinirlilik veya heyecan, davranış değişiklikleri, halüsinasyonlar, intihar veya kendine zarar verme düşünceleri; ani hissizlik veya güçsüzlük, özellikle de vücudun bir tarafında; bulanık görme, ani ve ağır baş ağrısı veya gözlerin arkasında ağrı, bazen kusma ile birlikte; duyma problemleri, duyma kaybı veya kulaklarda çınlama; nöbetler (irade dışı kasılmalar); üst mide bölgesinde arkaya doğru yayılan ciddi ağrı, mide bulantısı ve kusma, hızlı kalp ritmi; iştah kaybı, koyu idrar, kil renkli dışkı, sarılık (ciltte veya gözlerde sararma); şiddetli ishal, rektal kanama, siyah, kanlı veya katranımsı dışkı; ateş, titreme, vücut ağrıları, grip belirtileri, cilt altında mor benekler, kolay kanama veya çürük oluşumu; ciddi kabarma, soyulma ve kırmızı cilt döküntüleri; eklemlerde katılık, kemik ağrısı veya kırılma; eklem ağrısı, sırt ağrısı; baş dönmesi, uyuşukluk veya sinirli hissetme; dudaklarda, ağızda, burunda veya ciltte kuruluk; çatlamış veya soyulmuş cilt, kaşıntı, cilt döküntüsü (isilik vb.), el veya ayak tırnaklarında değişiklikler.

İzotretinoin yan etkileri bir kısmı görülebilir ya da hiç bir yan etki görülmeyebilirde. Bu dönemde vücudunuzu gözlemleyin ve olumsuz bir şeyler gördüğünüzde doktorunuza danışın. Akne problemi için tek çare İzotretinoin ve türevi ilaçlar değildir. Her şeyin olduğu gibi akne tedavisininde farklı çözüm yolları vardır.
  Alıntı ile Cevapla