Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 - 06 - 2015, 12:10   #4 (permalink)
Çevrimiçi
aSpeNDos Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Cevap: Ege Bölgesinin Yemekleri - Ege Yemekleri Hakkında


Çaputaşı (Denizli)

10 taze asma yaprağı
250 gr kuzu kuşbaşı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
Tuz

1. Asma yapraklarını küçük küçük doğrayın. Bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup yaprakları ve sıvıyağı ekleyin. Yapraklar haşlanınca suyunu süzün.
2. Eti tencereye alın. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve ete ekleyin. 1.5 su bardağı su ve tuz ilave edin. Kaynayınca ateşi kısın. Suyunu çekinceye kadar pişirin.
3. Pilavı ateşten alıp haşlanmış asma yapraklarını ekleyin ve tahta kaşıkla harmanlayın. Üzerine kağıt havlu örtüp tencerenin kapağını kapatın, 10 dakika dinlendirin. Yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapın.



Yaprak Sarmalı Kuru Fasulye (İzmir)


Kullanılacak Malzemeler
1 demet maydanoz
2 soğan
300 gr asma yaprağı
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber (veya 1 adet arnavut biberi)
250 gr kuru fasulye
500 gr kemikli et
1 demet dereotu
1 kahve fincanı pirinç
1çorba kaşığı limon
Tuz
2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanma Şekli

Asma yaprağını 5-6 kere suyunu değiştirip 10-15 dakika soğuk suda bekletip süzün. Yaprakları kaynar suya atın hafif haşlayın çıkarınca soğuk suya atıp süzün. Bir soğanı soyup rendeleyin. Pirinci yıkayıp süzün. Dereotu ve maydanozu temizleyip kıyın. Bir kapta kıyma, soğan, pirinç, tuz, karabiber, dereotu, maydanoz ve iki çorba kaşığı zeytinyağını yoğurun. Yaprağın sap kısımlarını koparıp ortasına 1 kaşık iç malzemesi yayın. İki yanını kapatıp sarın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Tencerenin altına sama yapraklarını yayın. Üzerine dolmalarını dizin. Tencereye 1 kahve fincanı zeytinyağı ekleyin. Etleri koyun. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. 1 kahve fincanı su ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.

Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip diri kalacak şekilde tuzlu suda haşlayın. Süzüp soğuk suda bekletin. Tencereye iki çorba kaşığı zeytinyağı koyun. Rendelenen bir soğanı kavurun. Bir kaşık suda ezdiğiniz salçayı, pul biber (veya dörde bölünmüş arnavutbiberini) tuz ve fasulyeyi eti karıştırın. Fasulyelerin üzerini çıkacak kadar su ilave edin. Kapağını kapatıp kaynamaya bırakın. Su kaynayınca ocağı kısıp pişirin.

Sarmaların üzerine etli kuru fasulyeyi ekleyin. Su seviyesi sarmaların hizasında değilse bir miktar su ilave edin. Üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatın. Kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alıp limon suyu ve kalan zeytinyağını gezdirin. Kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin. Servis tabağına alıp sıcak servis yapın.

İzmir Lokması


Kullanılacak Malzemeler
2,5 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
1 çay kaşığı şeker
1 çorba kaşığı kuru maya
2 su bardağı un
1 yumurta
1 Çorba kaşığı limon suyu
Kızartmak için sıvı yağ


Hazırlanma Şekli

Şurup için: Tencereye iki su bardağı su ve şekeri koyun. Kaynatın. Şurup kıvamına gelince inmeden önce limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğutun.

Mayayı, bir tatlı kaşığı şeker bir fincan ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip biraz un serpin. Ilık ortamda kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta bir bardak suyu ilave edin. Ele yapışmayacak şekilde çok yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.

Tavada sıvıyağı kızdırın. Kaşığı sıvıyağa batırın sonrada kaşıkla hamurdan parça alıp (veya hamurdan elinizle bir avuç alıp baş ve işaret parmakları arasından sıkıp yağlı bir kaşıkla hamuru alabilirsiniz) yağda kızartın. Kevgirle alıp soğuk şuruba atın. Lokmaları servis tabağına alıp servis yapın.


Çığırtma


Kullanılacak Malzemeler
tuz
sıvıyağ
sarımsak
domates
biber
patlıcan



Hazırlanma Şekli

patlıcanlar soyulur.saplarını koparmadan sadece fazla yerleri kesilir.daha sonra yukarıdan başlayarak aşağıya doğru etrafından dönerek kesilir.patlıcanlar bütün halde kızartılır.ardından biberler kızartılır.diğer tarafta domates ve sarımsaklar doğranarak karıştırılır.(bol sarımsaklı tercih edilmelidir)bu karışım daha önce kızarttığımız patlıcan ver biberlerin üzerine dökülerek 15 dakika pişirilir.

  Alıntı ile Cevapla