Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 - 06 - 2015, 12:10   #3 (permalink)
Çevrimiçi
aSpeNDos Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Cevap: Ege Bölgesinin Yemekleri - Ege Yemekleri Hakkında


Özbek Pilavı

3 su bardağı pirinç
1 kg. kuşbaşı et
6 su bardağı un
2 adet kuru soğan
4 adet havuç
Ayçiçek yağı

Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır.

Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)

1/2 su bardağı yeşil mercimek
6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir)
2 adet küçük kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
3 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı kuru nane

Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir.



Boyoz

2 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
1 su bardağı mısırözü yağı
Yarım tatlı kaşığı tuz

Kabaklı iç malzeme:
2 kabak
1 patlıcan
1 soğan
1 domates
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz

Patatesli iç malzeme:
2 patates
2 yumurta
1.5 kahve fincanı tulum peyniri
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri

1. Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın. Sebzeleri rendeleyin. Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın.
2. Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin.
3. Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın. Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın. Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


Patlıcan silkme

Gerekli Malzemeler :
3 patlıcan
4 domates
3 soğan
4-5 sivribiber
5-6 diş sarımsak
1.5 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı su
Yarım demet maydanoz
Yarım limonun suyu
Tuz

Hazırlanışı :
* Patlıcanları alacalı soyun. Uzunlamasına dörde kesip iri küp şeklinde doğrayın. Limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.

* Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince doğrayın. Sarımsakları soyun. İki domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Kalan domatesleri rendeleyin. Patlıcanları sudan çıkarıp suyunu sıkın ve kâğıt havlu üzerine alın.

* Maydanozu temizleyip kıyın. Yayvan bir tencereye soğanları yayın. Sırasıyla sivribiber, patlıcan, sarımsak dişleri ve domatesleri ilave edin. Zeytinyağı, su ve tuzu ekleyip orta ateşte karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin. Tencereyi ara sıra saplarından tutarak silkeleyin. Su kaynayınca ateşi kısıp 20 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.

Mavi_Sema, 10 Mayıs 2011 #3
Mavi_Sema
Mavi_Sema
Özel Üye
Sütlü gözleme

Gerekli Malzemeler :
1.5 çay bardağı süt tozu
2 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
1 çay bardağı erik marmelatı
Kızartmak için zeytinyağı

Şurup için:
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı :
* Şurup için; tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın ve tencereyi ocaktan alın.

* Bir çay bardağı sütle süt tozunu karıştırın. Yarım çay bardağı şeker ekleyip kısık ateşte kaynamasına izin vermeden bal kıvamına getirin ve soğumaya bırakın.

* Unu kalan sütle karıştırıp pürüzsüz bir karışım elde edin. Tavada zeytinyağını ısıtın. Karışımdan kaşık kaşık aralıklı olarak tavaya dökün. Gözlemeleri önlü arkalı hafif kızartın. Kızaranları soğuk şuruba alın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.

* Gözlemeleri servis tabağına alın. Hazırladığınız süt balını ve erik marmelatını gözlemelerin üzerine gezdirerek dökün. Soğuk olarak servis yapın.


Patlıcan Çentme

2 patlıcan
2 domates
2 sivri biber
3 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

1. Patlıcan, domates ve biberleri fırında közleyin. Kabuklarını soyup bıçakla çentin. Sarımsakları havanda dövüp ekleyin ve karıştırın.
2. Karışımı servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Zeytinyağı gezdirip lavaş ekmeği eşliğinde servis yapın.


Pamukkale Pastası

5 yumurta
2 çorba kaşığı un
4 kahve fincanı toz şeker
1 su bardağı süt kreması


Krema için:

1 litre süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı pirinç unu
10 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao

1. Derin bir kapta 5 yumurta, un ve toz şekeri çırpın. Karışımı yağlanmış fırın tepsisine dökün. 200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip soğutun.
2. Kremayı hazırlamak için; süt, pirinç unu, yumurta, toz şeker, vanilya ve kakaoyu tencereye alın. Sürekli karıştırarak 15 dakika kısık ateşte pişirin.
3. Soğuyan tatlıdan küçük parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayıp hafifçe bastırın ve kakaolu kremaya batırıp servis tabağına dizin.
4. Süt kremasını mikserle çırpın. Tatlıların üzerine döküp servis yapın.

  Alıntı ile Cevapla