Yurt d???nda görev yapt??? yerlerde gördü?ü meyve ve sebzeler dikkatini çeken 73 ya??ndaki emekli ö?retmen Hakk? Albayrak, görev yapt??? ve gezdi?i yabanc? ülkelerde gördü?ü ürünlerin tohumlar?n? getirerek Samsun'daki evinin bahçesinde yeti?tirmeye ba?lad?. Serac?l?k yapmayan, Karadeniz iklimi ile tropikal ve subtropikal meyve ve sebzelerde do?al ürünler yeti?tirdi?ini ifade eden Albayrak'?n bahçesi, 20 sene içerisinde tropikal bahçeye dönü?tü. Çin fasulyesinden K?z?lderili muzuna, Hindistan a?aç kavunundan Meksika avokadosuna, Frenk üzümünden goji berrye kadar anavatan? k?talar ötesindeki 200 çe?it ürün yeti?tiren Hakk? Albayrak, üretti?i meyveleri tüketmeye, türetmeye, tohumland?rmaya ve satmaya devam ediyor. Albayrak son olarak da bahçesinde Türkiye'de ve Avrupa'da pek bilinmeyen mor, siyah, kahverengi, turuncu ve sar? renkli domatesler üretiyor.
?lginizi Çekebilir
"YETK?L?LER 'PEP?NO SAMSUN'DA OLMAZ' DED?, BEN DE 100 TON ÜRET?P SATTIM"
Tropikal sebze-meyve yeti?tiricili?ine 1997'de Peru'ya özgü içi kavuna benzer pepino üretimi ile ba?lad???n? ifade eden Hakk? Albayrak, "Baz?lar? bana, 'Olmaz denileni yapan adam' diyor, do?rudur. ?lk ürünüm pepinodur. 1997'den beri üretiyorum. Yurt d???ndan getirdim. Türkiye'de yoktu ve bilinmiyordu. Ziraat mühendisleri ile tar?m ve orman müdürlü?ü personeller, pepino için, 'Türkiye'de yeti?mez, subtropikal bir üründür' dedi. Bu pepino nisanda dikildi?inde eylüle do?ru meyve veriyor. Fidesini bir dahaki seneye aktarabilirsek, ba?arabilirim diye dü?ündüm. 'Olmaz' dedikleri halde denemeye karar verdim. 2007'de 100 tonun üzerinde pepino ürettirdim ve al?c?larla bulu?turduk" dedi.
"DON DOLAYISIYLA BU YIL ?LK KEZ AVOKADO HASADI YAPAMADIM"
Karadeniz'de tek bir a?açtan her y?l 1 tona yak?n avokado hasad? yapan Hakk? Albayrak, "Samsun'daki evimin bahçesinde paw paw denilen K?z?lderili muzu var. Bu sene don onu de etkiledi. Avokadodan ilk defa bu y?l meyve alamad?m. Don nedeniyle ondan da mahrum kald?k. Geçen sene 800 tane avokado hasat etmi?tim. Anavatan? Meksika olan bu avokado piyasada yok. Çünkü tanesi 300-400 gram geliyor. Bu y?l iki kez vuran don, meyve ve sebzeleri olumsuz etkiledi" diye konu?tu.
Meteoroloji'den bugün ve yar?n için kritik uyar?! ?stanbul dahil
"KIRMIZI DOMATES, TÜRK?YE HAR?C?NDE TÜKET?LM?YOR, BEN DE RENKL? DOMATES ÜRET?YORUM"
Türkiye'de tüketilen k?rm?z? domatesin Amerika ve di?er k?talarda ra?bet görmedi?ini ve kendisi de renkli domatesler üretti?ini dile getiren Albayrak, "Tarlamda ayr?ca renkli domatesler var. Dünyada 4 bin domates çe?idi var. Domates, m?s?r ve patates gibi ürünler, vatan?m?za Amerika'dan geldi. Anadolu'ya o zaman sadece k?rm?z? domates gelmi?. Avrupa haricinde Amerika'da k?rm?z? domates bulamazs?n?z. Çünkü k?rm?z? domates oralarda k?ymetli de?il. Mor ve siyah domates yeti?tirip, onlar? tüketiyorlar. Mor, kahverengi, siyah domateslerin lezzeti k?rm?z?ya göre daha iyi. Sa?l?k aç?s?ndan da daha iyi oldu?unu söylüyorlar. Çünkü renkli sebze ve meyvelerin sa?l?k aç?s?ndan kansere daha iyi geldi?i ifade ediliyor. Bu renkli domatesleri kendim kabu?u ile tüketiyorum. Çünkü vitamini kabu?unda. Ayr?ca farkl? olan ürünleri yeti?tirmeyi tercih ediyorum. Herkeste olan ürünler zaten vatanda?lar taraf?ndan yeti?tiriliyor" ?eklinde konu?tu.
"1955'TEN BER? BÖYLE DON GÖRMED?M, TÜM SEBZE VE MEYVELER OLUMSUZ ETK?LEND?"
Tüm ülkede etkili olan zirai don nedeniyle kendi meyve ve sebzelerinin de olumsuz etkilendi?ini vurgulayan Albayrak, "1955'ten Samsun'da meyve-sebze yeti?tiriyorum. ?klimi o y?ldan itibaren biliyorum. Eskiden de çok kar yap?yordu ama böyle bir don oldu?unu hiç görmedim. Bu sene tüm meyve ve sebzeler dondan etkilendi. ?u anda da ürünler hava durumundan etkileniyor. K???n ve son baharda don, ?imdi de a??r? s?caklar ürünleri olumsuz etkiliyor. Umar?m, iklim düzelir ve meyve-sebze üreticili?i zarar görmez" ifadelerini kulland?.
Albayrak, bu herkes taraf?ndan bilinmeyen ve üretilmeyen sebze-meyvelerin yayg?nla?mas? için tohum takas festivallerine kat?larak da??tt???na da dikkat çekerek, ?unlar? söyledi:
Meclis personeli Saliha Akka?'? da koruyamad?k! Bir kad?n daha vah?ice katledildi"Geçen y?l 600 paket tohum da??tt?m. Ordu-Fatsa'da tohum takas ?enli?inde bu tohumlar? halka da??tt?m. Her y?l tohum takasa Ordu'dan araba gönderip, beni al?yorlar ve ben de farkl? ürünleri oralardaki vatanda?lara da??t?yorum."
Kaynak ; Milliyet