Ankara Cumhuriyet Ba?savc?l??? taraf?ndan 27 May?s'ta, baz? kamu kurumlar?ndaki yöneticilerin elektronik imzalar?n?n taklit edilip kurumlara ait sistemlere yetkisiz eri?im sa?land??? ve bu yolla sahte üniversite mezuniyet belgesi ile sürücü belgesi düzenlendi?i gerekçesiyle operasyon düzenlendi. Çok say?da ilde e? zamanl? gerçekle?tirilen operasyonda, aralar?nda sahte psikoloji lisans diplomas? edinen Abdullah Volkan Uçak'?n da oldu?u çok say?da ki?i tutukland?. Sosyal medyada kendisini psikolog olarak tan?t?p dan??an kabul eden Abdullah Volkan Uçak, 40 gün sonra tahliye edildi.
?lginizi Çekebilir
'DERNE??N HAYAL? OLDU?UNU Ö?REND?K'
Uçak'?n geçmi?te Adana'da hal? y?kama firmas? i?letti?i ve çevresine kendisini 'Adana Hal? Y?kamac?lar Derne?i Ba?kan?' olarak tan?tt??? öne sürüldü. Volkan Uçak ile koronavirüs pandemisi döneminde tan??t???n? belirten hal? y?kama merkezi sahibi Mehmet Ercan Atmal?, "Kendisiyle tan??t???m?zda bize bir dernek kurduklar?n? ve bu derne?e üye olmam?z? istedi. O dönemde soka?a ç?kma yasaklar? oldu?u için d??ar? ç?kam?yorduk. Kendisi, 200 TL kar??l???nda Valilik onayl? izin belgesi ç?karacaklar?n? vadetti. Biz de kendisine inanarak bu paray? verdik. Kendisi paralar? al?p herhangi bir i?lem yapmad?. Ancak daha sonra derne?in hayali oldu?unu ö?rendik" dedi.
Adalet Bakan? Y?lmaz Tunç'tan sahte diploma skandal?na ili?kin son dakika aç?klamas?
'SEKTÖRÜMÜZÜN ADINI K?RLETT?'
Uçak'?n o dönemde birçok ki?iyle ortakl?k kurmak için giri?imde bulundu?unu belirten Atmal?, "Bizlere güven vermedi?i için ortakl?k teklifini kimse kabul etmedi. Sonras?nda duyduk ki kendisi psikolog olmu?. Bu duruma çok ?a??rd?k çünkü böyle i?ler yapabilece?ini dü?ünmüyorduk. Kendisi sektörümüzün ad?n? kirletti" diye konu?tu.
ORTAOKUL MEZUNU SANIK KEND?NE L?SE, BA?KALARINA ÜN?VERS?TE D?PLOMASI ALMI?
Adana'da sahte diploma operasyonunda gözalt?na al?n?p tutuklanan M?hyedin Y.'nin 3 Suriyeli ?ahs?n ad?na hat ç?kard???, daha sonra 6 üniversite, il ve ilçe milli e?itim müdürlükleri ile halk e?itim merkezi sistemlerine girerek görevlilerin foto?raflar?n? kullanarak sahte elektronik imza ç?kar?p sahte diploma da??tt??? ortaya ç?kt?.
Ankara Cumhuriyet Ba?savc?l???'nca, Resmi Belgede Sahtecilik, Ölçme, Seçme ve Yerle?tirme Merkezi Hizmetleri Hakk?nda Kanuna Muhalefet ve Bili?im Sistemine Girme suçlar?ndan yürütülen soru?turma kapsam?nda Ankara ?l Emniyet Müdürlü?ü Siber Suçlarla Mücadele ?ube Müdürlü?ü koordinesinde Ankara merkezli 23 ilde e? zamanl? olarak Ocak ay?nda operasyon yapt?. Yap?lan ilk operasyonda 126 ?üpheli gözalt?na al?nd?. ?üphelilerden 17'si tutukland?, 109'u hakk?nda adli kontrol karar? verildi. Öte yandan soru?turmada, TÜRKTRUST ve E-?MZATR isimli elektronik sertifika hizmet sa?lay?c?lar?n?n Adana, Mersin, Hatay, Ankara ve ?stanbul'daki bayi ve ofisleri üzerinden sahte T.C. kimlik kartlar? ve sürücü belgeleri ile baz? kamu personeli ad?na e-imza üretildi?i tespit edildi. Bu e-imzalarla kamu kurumlar?n?n sistemlerine yetkisiz ?ekilde eri?ildi?i ve çe?itli usulsüz i?lemler gerçekle?tirildi?i belirlendi.
Türkiye Barolar Birli?inden "sahte diploma" soru?turmalar?na ili?kin aç?klama
Bunun üzerine soru?turma derinle?tirildi?inde ayn? suçlara ek olarak, bili?im sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya de?i?tirme ve Elektronik ?mza Kanunu'na Muhalefet suçlar?ndan yürütülen ikinci dalga soru?turma kapsam?nda 23 May?s'ta 16 ilde e? zamanl? operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 61 ?üpheli yakaland?, 20'si tutukland?. Yap?lan çal??malar sonucu; 57 adet sahte diploma, 108 adet sahte sürücü belgesi ve 4 adet sahte lise mezuniyeti tespit edildi.
Elde edilen delillerden sonra yap?lan de?erlendirmede ise en çok sahte diploma yapan ismin Adana'da ya?ayan M?hyedin Y. (29) oldu?u öne sürüldü. San???n 3 Suriyeli ad?na hat ç?kard???, istedi?i ki?ilerin telefon numaralar?na ula?t??? tespit edildi.
San???n daha sonra A?r? ?brahim Çeçen, ?nönü, Ege, Süleyman Demirel, Çanakkale Onsekiz Mart ve Atatürk Üniversitesi, Adana ?l Milli E?itim, Seyhan ?lçe Milli E?itim, Çukurova Halk E?itim Merkezi Müdürlü?ündeki görevli üst düzey ki?ilerin foto?raflar?n? kullanarak sahte elektronik imza ç?kard??? ö?renildi.
Hastan?n karn?nda 15 cm'lik hortum unuttular! Doktordan skandal sözler: 'Ölmedin gelseydin hallederdik'
"KEND?S?N? DE L?SE MEZUNU YAPTI, TORBACILIKTAN KAYDI VAR"
Ortaokul mezunu olan san???n girdi?i sistemler sayesinde kendisini de lise mezunu yapt???, bu yöntemle çok say?da ki?iye sahte diploma verdi?i öne sürüldü. Operasyon çerçevesinde tutuklanan san???n ba?ta uyu?turucu satmak ve kullanmak olmak üzere 8 suç kayd?n?n oldu?u ö?renildi.
Kaynak ; Milliyet