Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-07-25, 07:15   #1
Çevrimiçi
aSpeNDos Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
ABD ile yeni LNG anlaşması sinyali


Aslıhan Altay Karataş / Ankara - ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, iki ülke arasında petrol ve doğal gaz ortak arama faaliyetlerinin gündemde olduğunu belirterek, "Yeni bir LNG anlaşması olabilir" dedi.

Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, Irak Petrol Boru Hattı ile ilgili soru üzerine Viyana'daki OPEC toplantısı sonrasında bir araya geldiği Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani ile söz konusu hatta ilişkin görüştüklerini hatırlattı.

'Çok yatırım yaptık'

Bayraktar, "Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı'nda 1.5 milyon varil kapasite var. Şu anda malum bir akış yok. Aktığı zamanda da zaten hiçbir zaman tam kapasite olmadı. Biz bu hattı çalışır vaziyette tutmak için geçtiğimiz yıllarda çok yatırım yaptık. Yeni anlaşma taslağında 'bu hattın 'full' (tam kapasite) kullanılmasını sağlayacak bir mekanizmanın olması' lazım dedik. Gönderdiğimiz metin de o minvalde bir metin" diye konuştu.

Metinde hattın güneye uzatılmasına yönelik bir seçenek bulunduğunu söyleyen Bayraktar, "Hattın tamamının Irak'tan gelen petrolle dolması gerekmiyor. O rakamlara gelebilmek için zaten hattın güneye ulaşması lazım. Irak'ta mevcutta orta noktaya kadar getirdikleri bir hat var. O hattın akıbeti ne oldu, ne olacak, nereye gidecek bilmiyoruz. En son Hürmüz konusu çıktı. Bu şunu gösteriyor, aslında ihracat rotasını çeşitlendirmek onlar için de iyi. Hattın tamamlanması için son tarih olarak 2026 Temmuz'u verdik. Ondan önce de bitmesinde fayda olur" ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete'de 21 Temmuz'da yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye ile Irak arasında 27 Ağustos 1973'te imzalanan ve 1975 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması'nın, 27 Temmuz 2026 tarihi itibarıyla sona ereceği duyurulmuştu.



Küçük moleküler reaktörler

Türkiye'de hava sıcaklıklarının artmasıyla elektrik talebinin arttığını, ancak elektrik üretim hatlarında bir sorun yaşanmadığını belirten Bayraktar, elektrikte tüketim rekorları kırıldığına işaret ederek "Yangınlardan etkilenmesinden korktuğumuz santralleri kapatmak durumunda kaldık. Ondan dolayı birkaç saatlik bir sıkıntımız oldu, ama sorun olmadı" bilgisini paylaştı. Bayraktar, ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile görüşmesine ilişkin de ABD ve Türkiye arasında petrol ve doğal gaz ortak arama faaliyetleri ile küçük modüler reaktörler (SMR) konularının gündemde olduğuna işaret ederek, "Özellikle, halen de devam ettiği için uzun dönemli LNG kontratları önemli. Bunlar çok hızlı somuta dönebilecek şeyler. Yeni bir LNG anlaşması olabilir" açıklamasında bulundu.



Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla