
1933 yılında esnaf, sanatkâr ve küçük meslek sahiplerine uygun koşullarda kaynak aktarmak amacıyla "Halkbank ve Halk Sandıkları" kanunu kapsamında kurulan ve 1938 yılında faaliyetlerine başlayan Halkbank; 87 yıldır üretimi, istihdamı ve toplumsal refahı önceleyen vizyonuyla Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna eşlik ediyor.
87. kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Halkbank, yalnızca bir banka değil, ülkemizin kalkınma vizyonunun taşıyıcı sütunlarından biridir. 87 yıldır milletimizin üretim gücüne, girişimci ruhuna ve toplumsal dayanışmasına finansal güvence sağlamaktayız. Bugün ulaştığımız 3.2 trilyon TL'yi aşan aktif büyüklük ve ülkemizin her köşesine yayılan hizmet ağımızla, sadece rakamlarda değil, toplumsal etkiyi artırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ülkemizin köklü değerlerinden güç alarak ilerlemekteyiz. Bize miras bırakılan bu kıymetli değerleri büyütmek ve yarınlara daha da güçlü bir şekilde aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik
Halkbank, güçlü teknoloji entegrasyon çalışmalarıyla, ülkemizin dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor. Yaklaşık 7 milyon dijital müşteri ve günde 8 milyon işlem hacmi ile dijitalleşmeyi çevresel sorumlulukla entegre ediyor. 2024 yılında 522 ton atık geri dönüştüren, 108 ton plastik atığı engelleyen, 6 ton kompost mama üreten Halkbank, CDP Su Güvenliği Programı'nda ikinci kez Global A Listesi'nde yer aldı.
Arslan, "Sürdürülebilirlik bizim için bir yan faaliyet değil, karar alma süreçlerimizin özüdür. Kredilendirme politikalarımızı çevresel ve sosyal riskleri gözeterek yeniden yapılandırıyor; sadece yeşil projelere değil, dönüşüm kapasitesi olan her yapıya entegre destek sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
4.4 milyon esnafa kredi
Kuruluşundan bu yana Türkiye ekonomisinin belkemiği olan esnaf, sanatkâr ve KOBİ'lere sağladığı finansmanla öne çıkan Halkbank, 2025 yılı ilk çeyreği itibarıyla , ticari kredi hacmini 1.4 trilyon TL'ye, gayri nakdi ticari kredi hacmini 880 milyar TL'ye, esnaf kredisi hacmini 269 milyar TL'ye taşıdı. KOBİ kredilerinin ticari krediler içindeki payı yüzde 55'e ulaştı. Son 20 yılda 4.5 milyon esnafa kredi kullandırımında bulunduk. Osman Arslan, bu yaklaşımı "Geçmişten bugüne üretimin her halkasında yer alan insanımızın yanında olduk. Ticari kredilerdeki güçlü rakamlarımız ve KOBİ alanındaki liderliğimiz bu duruşun en somut göstergesidir" sözleriyle değerlendirdi.
Kadın girişimciye kapsayıcı destek
Üreten Kadınlar Buluşmaları ile Türkiye'nin her bir köşesindeki kadın girişimcilerin yanında olmayı sürdüren Halkbank, Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Çalıştayı ile sosyal girişimciliğe odaklandı. 2021 yılından bugüne kadar, farklı meslek gruplarından 250 bin kadın girişimciye, 93 milyar TL finansman sağlayan Halkbank, Üreten Kadınlar Yarışması'nı ülkemizin girişimcilik markalarından birine dönüştürürken; MasterClass eğitim programları ve Üreten Kadınlar Akademisi ile binlerce girişimci kadına ilham verdi. Arslan, "Kadın girişimciliği bireysel başarıdan çok daha fazlası; kalkınmanın sosyal boyutunu güçlendiren stratejik bir alandır. Kadınların kullandığı her üç girişimci kredisinden birinde Halkbank'ın imzası var. Bu sorumluluğu büyük bir inançla taşıyoruz" dedi.
202 bin girişimciye finansman
Girişimciliği toplumsal dönüşümün itici gücü olarak konumlayan Halkbank, 2021 yılından bugüne kadar 202 bin girişimciye 31.8 milyar TL finansman sağladı. Arslan, "Girişimcilik, yalnızca iş kurmak değil; bir ülkenin entelektüel sermayesini, rekabet gücünü ve toplumsal dinamizmini inşa etme sürecidir. Biz, yalnızca başlangıçta değil, ölçeklenme ve küreselleşme aşamalarında da girişimcilerin yanındayız. Bugün desteklediğimiz her girişim, yarının üretiminde, ihracatında ve teknolojisinde stratejik bir adımdır" dedi.
Kaynak ; Milliyet