Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 - 07 - 2014, 19:40   #2
Çevrimdışı
Sare Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Cevap: Makarna Sosları


MANTAR SOS
MALZEME ;

125 gram Margarin 200 gram Mantar dilimlenmiş


1 litre Demi glace sos 200 ml Beyaz şarap


1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber




YAPILIŞI ;Margarinin 75 gramını bir tavada eritin.Mantarları atıp renk almadan biraz sote edin.Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.Demi glace sosu ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin.Oluşan kefi alın ve ateşi söndürün.Kalan margarini ekleyin ve tuz,karabiberini ilave edip kontrol ediniz.


NOT ;BU SOS IZGARA VEYA SOTE SIĞIR ETLERİNİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR





--------------------------------------------------------------------------------


8 . SUBİZ SOSU


MALZEME ;1 LİTRE


750 gram Soğan doğranmış 100 gram Margarin


800 ml Beşamel sos 1 Çay kaşığı tuz


1 Çimdik karabiber 200 ml Çiğ krema




YAPILIŞI ;Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzün.Derin bir tavada margarini eritin.Soğanları ekleyip,kısık ateşte renk aldırmadan kavurun. Ateşi kısın.Beşamel sosu ilave edip,iyice karıştırın.Tuz ve karabiberini ilave edin.Sosun üzerini kapatıp fırında 1 saat pişirin.İnce bir süzgeçten geçirip,süzün ve temiz bir kaba boşaltın.Tekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun.


NOT ;BU SOS YUMURTA YEMEKLERİ VE FIRINDA KIZARTILMIŞ KUZU VE KOYUN ETLERİNİN YANINDA VERİLİR.





--------------------------------------------------------------------------------


9.SOĞAN SOSU


MALZEME ; 1 LİTRE


50 gram Margarin 600 gram Soğan ince dilimlenmiş


200 ml SU 800 ML Beşamel sos


100 ml Çiğ krema 1 Çay kaşığı tuz


1 Çimdik karabiber




YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini ve soğanları ve suyu koyun.Üzerini kapatın ve soğanlar yumuşayıp, su tamamen buharlaşıncaya kadar pişirin.Beşamel sosu ilave edip karıştırın ve bir taşım kaynatın.Ateşten alın.Kremayı ekleyip ,tuz ve biberi ekleyip karıştırın.


NOT ;BU SOS ÇOK KOYU KIVAMDAOLUP,GENELLİKLE FIRINDA KIZARTILMIŞ KOYUN ETLERİNİN YANINDA SERVİS OLUNUR





--------------------------------------------------------------------------------


10 ŞEYTAN SOSU

MALZEME ;1 LİTRE

50 Gram Arpacık soğan 2 Adet defne yaprağı


25 Adet taze çekilmiş karabiber 1 Dal taze kekik


100 ml Beyaz şarap 200 ml Sirke


1 lt Demi glace sos 75 gram Margarin


1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı toz kırmızı biber




YAPILIŞI ;Arpacık soğanları,taze çekilmiş karabiber,defne yaprağı,taze kekik,beyaz şarap ve sirkeyi derin bir tavaya koyup,suyunu tamamen çektirin.Demi glace sosu ekleyin,kısık ateşte 10 dk pişirin.Oluşan kefi alın.Eğer gerekiyorsa biraz et suyu ilavesiyle kıvamını inceltin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Sosu tekrar ateşe koyup bir taşım kaynatın.Margarini katıp karıştırın,tuzunu ekleyip sosu ateşten alın.Toz kırmızıbiber ekleyerek sosu tamamlayın.


NOT ;BU SOS IZGARA ET VE TAVUK ,HİNDİ YEMEKLERİNİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR.





--------------------------------------------------------------------------------


B . BALIK SOSLARI




--------------------------------------------------------------------------------


1.CENOVA SOS


MALZEME ; 1 LİTRE


125 gram Margarin 150 gram Havuç ince doğranmış


75 gram Kerviz ince doğranmış 2 Adet defne yaprağı


1 Dal kekik 15 gram Soğan


10 gram Karabiber 500 gram Somon balığı (baş ve kemikler)


500 ml Kırmızı şarap 500 ml Demi glace sos


1 Çorba kaşığı ançuez ezmesi 1 lt Balık suyu




YAPILIŞI ;Derin bir tavada 75 gram margarini kızdırın Havuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve karabiberi ilave edip,renk aldırmadan,sote edin,Somon balığının baş ve kemiklerini katın,üzerine bir kapak kapatıp,ocağın bir kenarında 10 dk pişirin.Kırmızı şarap ve demi glace sosu ekleyip,kısık ateşte 30 dk pişirin.Temiz bir tavaya süzün.Balık suyunu ilave edip,karıştırın.Uygun kıvama gelinceye kadar sosu çektirin.Ançuez ezmesinide katıp tekrar karıştırın.İnce bir süzgeçten geçirip tekrar süzün.Kalan margarini ekleyin ve servise sunun.


NOT ;BU SOS ÖZELLİKLE SOMON VE ALABALIĞIN YANINDA SERVİS EDİLİR.





--------------------------------------------------------------------------------


2.HARDAL SOSU


MALZEME ; 1 LİTRE


900 ml Beşamel sos sıcak 50 gram Margarin


100 ml Çiğ Krema 20 gram Hardal


1 Çay kaşığı tuz 1 tutam taze çekilmiş beyazbiber


1 Çay toz kırmızıbiber




YAPILIŞI ;Sıcak beşamel sosa margarini ve kremayı katıp iyice karıştırın.Hardalı çok az su ile sulandırın.Sosa karıştırarak ilave edin.Tuz ve biberini katın.Biraz toz kırmızı biber ekleyerek sosu tamamlayın.


NOT ;BU SOS IZGARA BALIKLARIN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR.





--------------------------------------------------------------------------------


HOLLANDEZ SOS

MALZEME ; 1/2 LİTRE

500 ml Tereyağ 35 ml Sirke


8 Adet Tane beyaz biber dövülmüş 3 Adet yumurta sarısı


1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı limon suyu




YAPILIŞI ; Tereyağını bir tencereye koyup benmaride eritin.Oluşan kefi alıp ılık tutun.Sirkeyi ve beyaz biberleri bir tavaya koyun ve kısık ateşte suyunun hemen hemen tamamını çektirin.Ateşten alın.Soğumaya bırakın ve yaklaşık 25 ml su ilave edip karıştırınız.Yumurta sarılarını ekleyin ve benmaride sürekli çırparak pişirin.Pişince benmariden alın,sürekli çırpmaya devam ederek soğutun.Çırpmaya devam ederek eritilmiş tereyağını ekleyin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Baharatını sadece tuz ilavesiyle ayarlayın.Limon suyunu katarak sosu tamamlayın.





--------------------------------------------------------------------------------


4. MAYDANOZLU SOS


MALZEME ;1 LİTRE


1 Bağ maydanoz sadece yaprakları 900 ml Beşamel sos


50 gram Margarin 100 ml Çiğ krema


1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber


1 Çay kaşığı kırmızı toz biber




YAPILIŞI ;Maydanozu hafifce haşlayın ve süzün.Suyunu iyice sıkarak alın.İnce kıyın.Beşamel sosu ısıtıp margarini ve kremayı ilave edin.Maydanozuda ilave edip iyice karıştırın.Tuz ve karabiberini ekleyip kontrol edip,toz biberi ilave edip sosu tamamlayın.


NOT ;BU SOS HAŞLANMIŞ BALIKLARLA SERVİS EDİLEBİLİR.





--------------------------------------------------------------------------------


5.REMULAD SOSU


MALZEME ; 1 LİTRE


900 gram Mayonez 25 gram Kapari kaba doğranmış


50 gram Kornişan kaba doğranmış 1 Çorba kş dogranmış taze ot buketi


1 Çorba kaşığı ançuez ezmesi




YAPILIŞI ;Mayoneze her biri kabaca doğranmış kapari ve kornişonu,taze otbuketini,ançuez ezmesini katıp,hepsini iyice karıştırın ve servise sunun.


NOT; BU SOS IZGARA BALIKLARLA SERVİS EDİLİR





--------------------------------------------------------------------------------


6. ROBERT SOSU


MALZEME ; 1 LİTRE


50 gram Margarin 75 gram Soğan ince kıyılmış


200 ml Sek beyaz şarap 1 lt Demi glace sos


5 gram Toz hardal 10 gram Toz şeker


1 Çay kaşığı Karabiber




YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini kızdırın ve soğanları ilave edip renk aldırmadan biraz sote edin.Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.Demi glace sosu ekleyin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.Oluşan kefi alın.Toz hardalı biraz soğuk su ile açın ve şeker ile birlikte sosa karıştırın.Kaynatmadan tuz ve karabiberini ekleyip,ince bir süzgeçten geçirip süzün ve servise sunun.


NOT ;BU SOS IZGARA BALIKLARIN YANINDA SERVİS EDİLİR.





--------------------------------------------------------------------------------


7. YEŞİL SOS


MALZEME ;1 LİTRE


50 gram Su teresi 100 gram Ispanak


20 gram Maydanoz 20 gram Taze tarhun otu


20 gram Taze soğan 900 ml Mayonez




YAPILIŞI ;Bir etncereye sebzeleri haşlayacak kadar su koyup bir taşım kaynatın.Su teresi,ıspanak,maydanoz,tarhun otu ve taze soğanı kaynar suya atın.1 dk ön haşlamaya tabi tutun.Haşlandıktan sonra sebzeleri soğuk sudan geçirin.Sebzelerin fazla suyunu elinizle sıkın.Sebzeleri parçalara bölüp,ince bir süzgeçten veya robottan geçirerek püre yapın.Püreye mayonezi ilave edip servise sunun.


NOT ; BU SOS SOMON VE ALABALIK YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR.





--------------------------------------------------------------------------------


8. KARİDES SOS


MALZEME ; 1 LİTRE


800 ml Beşamel sos 300 ml Balık suyu


200 ml Çiğ krema 75 gram Karidesli tereyağ


25 gram Margarin 100 gram Karides ayıklanmış


1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı kırmızı toz biber


1 Çimdik taze çekilmiş beyaz biber




YAPILIŞI ;Beşamelsosu,balık suyunu ve kremayı derin bir tavaya koyup,kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar spatula ile dibini tutmaması için sürekli karıştırın.Oluşan kefi alın.Sosu ateşten alıp,içine karidesli tereyağını katın ve karıştırın.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Bir tavada margarini eritin.Karidesleri ilave edip ısıtın ve sosa katın.Tuz ve karabiberini katıp sosu kontrol edin.Sosa biraz kırmızı toz biber ilavesiyle tamamlayın.


NOT ;BU SOS HAŞLANMIŞ VE FIRINDA PİŞİRİLMİŞ BALIKLARIN YANINDA SERVİS EDİLİR.


  Alıntı ile Cevapla