Geçtiğimiz günlerde İsrail'in ateşkes ve rehine müzakerelerine ilişkin tutumu nedeniyle ABD'den gelen eleştirilerin artması, Washington'ın bölgede attığı ya da atacağı adımlarda Tel Aviv'den bağımsız davranmaya başladığı dikkat çekiyor. Nitekim ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, Başkan Donald Trump'ın Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin sağlanması için talimat verdiğini belirtirken, ülkesinin, Yemen'de Husilerle yapılan ateşkes anlaşması konusunda İsrail'den izin almak zorunda olmadığını kaydetti.
Terörsüz Türkiye'ye sessiz bir adımİsrail merkezli "Haaretz" gazetesinin haberine göre, Büyükelçi Huckabee, Gazze'de gıda eksikliği ve insanların açlıktan hayatını kaybetmesinin en büyük tehlike olduğunu kaydetti. ABD Başkanı Trump'ın Gazze'ye acil insani yardım girişi için talimat verdiğini söyleyen Huckabee, dağıtımında İsrail'in herhangi bir rolü olmayacağını, sadece güvenlikle ilgileneceğini kaydetti. Huckabee, bahsettiği operasyonun Trump tarafından başlatılan bir yardım dağıtım operasyonu olduğunu vurguladı.
Uluslararası tepkileri azaltmak isteyen Tel Aviv yönetiminin, İsrail ordusunun dahil olduğu sınırlı bir insani yardım dağıtımı planı üzerinde çalıştığı bildirilmişti.
Sabrı tükeniyor
Büyükelçi Huckabee, yardım dağıtımında Hamas'ın da yer almayacağını kaydederken, bölgedeki insani krizin arttığını, başlangıçta "belki bir milyondan fazla insana" yetecek sayıda dağıtım merkezi kurulacağını, daha sonra bu sayının iki milyona çıkarılacağını söyledi.
İlginizi ÇekebilirBu arada İsrail basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı "hayal kırıklığına uğradığını", "sabrının tükendiğini" yazdı. "Israel Hayom" gazetesinden Ariel Kahane, Trump'ın, Netanyahu ve adamlarının görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Waltz'ı İran'a saldırıya zorlama girişimine öfkelendiğini, bu yüzden Orta Doğu'daki hamlelerini onsuz yapacağını yazdı. Kahane, ABD'nin Yemen'deki Husilerle ateşkese varmasının, söz konusu öfkenin ilanı olduğu da savundu.
Nitekim ABD'nin İsrail Büyükelçisi Huckabee, bu hafta sonu İsrail televizyonunda yayınlanacak röportajda, "ABD'nin Husilerle bir anlaşmaya varması için İsrail'den izin alması gerekmiyor... Ancak Amerikan vatandaşları zarar görürse karşılık vereceğiz" demesi dikkat çekti. Zira İsrail, ABD'nin Husilerle yaptığı ateşkes konusunda kendisine haber vermediğini, dolayısıyla Husilere yönelik saldırılara devam edeceklerini bildirmişti.
"Walla" haber sitesinde, Netanyahu ile Trump arasındaki ilişkiyi değerlendiren Barak Ravid'e göre de, Husilerle varılan anlaşma, Trump ile Netanyahu arasında ciddi koordinasyon ve güven sorunu olduğunu ortaya koydu.
Ravid, İsrail'in ABD ile İran arasında yeni bir nükleer anlaşmaya ilişkin müzakereleri etkileme kabiliyetinin artık oldukça sınırlı göründüğünü belirterek Tel Aviv'in, Husilerle yapılan anlaşmanın hiçbir safhasından haberdar olmadığına dikkati çekti. İsrailli yetkililerin "Trump bizi şaşırttı", "Anlaşmayı televizyondan duyduk" gibi ifadeler kullanmasını hatırlatan Ravid, Netanyahu'nun ABD ile ilişkileri yürütmesi için görevlendirdiği Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in İran, Gazze'ye saldırılar ve insani yardımın yanı sıra esirler meselesinde başarısız olduğu yorumunu yaptı.
Kaynak ; Milliyet